RĂZBOIUL DIN UCRAINA. Un comandant al separatiştii proruşi RECUNOAŞTE că au avut rachete BUK. NATO are dovezi că încă trec arme din Rusia în Ucraina

RĂZBOIUL DIN UCRAINA. Un comandant al separatiştii proruşi RECUNOAŞTE că au avut rachete BUK. NATO are dovezi că încă trec arme din Rusia în Ucraina

Un lider important al rebelilor din Ucraina a confirmat că separatiştii proruşi au avut o rachetă sol-aer despre care Washingtonul afirmă că a fost folosită pentru a doborî zborul MH17 Malaysia Airlines şi că ar fi putut proveni din Rusia. Pe de altă parte, NATO are dovezi că încă trec arme din Rusia în Ucraina, informează Reuters.

NATO continuă să aibă dovezi că încă sunt trecute arme în Ucraina din Rusia după prăbuşirea unui avion malaezian în estul Ucrainei săptămâna trecută, a declarat un ofiţer al NATO, pentru Reuters. De altfel, Uniunea Europeană a cerut Rusiei să oprească fluxul de arme peste graniţă sau se va confrunta cu sancţiuni mai dure.

"Am observat o creştere a cantităţii de arme transferate din Rusia în Ucraina în ultimele săptămâni. Continuăm să avem dovezi despre circulaţia armelor în Ucraina din Rusia de la doborârea MH17, iar acesta este un motiv de îngrijorare", a declarat ofiţerul,sub protecţia anonimatului.

Rebelii au avut sistemul de rachete BUK

Într-un interviu acordat agenţiei Reuters, Aleksandr Hodakovski, comandantul Batalionului Vostok, a recunoscut pentru prima dată după doborârea avionului de pasageri joi în estul Ucrainei că rebelii au avut sistemul de rachete BUK şi că poate a fost trimis înapoi ulterior pentru a îndepărta dovada prezenţei sale, relatează Agerpres.

Înaintea doborârii avionului malaezian, rebelii s-au lăudat că au obţinut rachete BUK, ce pot doborî avioane zburând la mare înălţime. Dar de la dezastru, principalul grup al separatiştilor, autoproclamata Republică Populară Doneţk, a negat în mod repetat că a deţinut vreodată astfel de arme.

Schimbul de acuzaţii

Problema cea mai controversată este cine a tras racheta ce a doborât avionul într-o zonă în care forţele guvernamentale luptă împotriva rebelilor proruşi.

Hodakovski a acuzat autorităţile de la Kiev de a fi provocat ceea ce ar fi fost atacul cu rachetă care a distrus avionul, afirmând că Kievul a lansat atacuri aeriene în mod deliberat în zonă ştiind că acolo există rachete.

"Ştiam că o BUK a venit de la Lugansk. La acea dată mi s-a spus că o BUK din Lugansk venea aici sub culorile LRN", a declarat el, referindu-se la Republica Populară Lugansk, principalul grup rebel ce operează în Lugansk, una din cele două provincii rebele împreună cu Doneţk, unde a avut loc prăbuşirea.  

Muşamalizarea dovezilor

"Atât ştiu despre BUK. Am auzit despre asta. Cred că au trimis-o înapoi. Pentru că am aflat despre asta exact în momentul în care am aflat că această tragedie a avut loc. Ei probabil că au trimis-o înapoi pentru a elimina dovada prezenţei sale", a declarat Hodakovski pentru Reuters.  

"Problema este aceasta: Ucraina a primit în timp util dovada că voluntarii au această tehnologie... Nu numai că nu a făcut nimic pentru a proteja securitatea, dar a provocat utilizarea acestui tip de armă împotriva unui avion ce zbura cu civili paşnici", a spus el.  

Atac aerian

"Ei ştiau că BUK exista; că BUK se îndrepta spre Snejnoie", a adăugat el, referindu-se la un sat la 10 km vest de locul prăbuşirii. "Ei ştiau că va fi desfăşurat acolo şi au provocat utilizarea acestui BUK lansând un atac aerian asupra unei ţinte de care nu aveau nevoie, pe care avioanele lor n-au atins-o o săptămână".  

"Şi chiar în acea zi ei zburau intens şi exact în momentul tragerii, în momentul când avionul civil zbura deasupra, au lansat atacuri aeriene. Chiar dacă a existat un BUK şi chiar dacă a fost utilizat BUK, Ucraina a făcut totul să se asigure că un avion civil este doborât", a notat el.  

Avionul doborât "din greşeală"

Washingtonul consideră că separatiştii proruşi cel mai probabil au doborât avionul de pasageri "din greşeală", fără să-şi dea seama că era un zbor civil, au declarat oficiali din serviciile secrete americane.  

Ei au spus că '"explicaţia cea mai plauzibilă" pentru distrugerea avionului este că separatiştii au tras în el o rachetă de fabricaţie rusească SA-11 - cunoscută de asemenea ca BUK - după ce l-au confundat cu un alt tip de avion.  

Rusia a negat implicarea

Administraţia preşedintelui Statelor Unite Barack Obama a declarat că este convinsă că avionul de pasageri a fost doborât de o rachetă sol-aer SA-11 trasă de pe teritoriul din estul Ucrainei controlat de separatiştii proruşi.  

Alţi lideri separatişti au declarat că nu au doborât avionul malaezian. Rusia a negat implicarea.  

Neînţelegeri între rebeli

Hodakovski este un fost şef al unităţii antiteroriste Alfa a serviciului de securitate din Doneţk şi unul dintre puţinii principali comandanţi ai rebelilor din Doneţk ce provine de fapt din Ucraina şi nu din Rusia, notează Reuters.  

Au existat neînţelegeri în trecut între el şi lideri ai rebelilor din afara regiunii, cum ar fi Igor Strelkov, moscovitul care s-a declarat comandantul tuturor forţelor rebele din provincia Doneţk.  

Hodakovski a spus că unitatea sa nu a avut niciodată BUK, dar poate au fost folosite de rebeli de la alte unităţi.  

"Faptul este că aici vorbim despre un teatru de activitate militară... şi cu partenerii noştri din mişcarea rebelă cooperarea noastră este oarecum condiţionată", a explicat el.  

BUK ar fi putut să provină din Rusia

"Ce resurse au partenerii noştri, nu putem fi complet siguri. A fost acolo (nr.BUK) sau nu a fost? Dacă ar fi dovezi că a fost, atunci nu mai există întrebări", a adăugat Hodakovski a mai spus că este bine cunoscut faptul că rebelii au obţinut BUK în trecut de la forţele ucrainene, inclusiv trei capturate la un punct de control în aprilie şi altul capturat în apropierea aeroportului din Doneţk. Dar el a precizat că niciunul dintre BUK-urile capturate de la forţele ucrainene nu este funcţional.  

În timp ce a afirmat că nu putea fi sigur de unde a venit în momentul prăbuşirii sistemul BUK operând pe teritoriul rebel, el a adăugat că ar fi putut să provină din Rusia.  

"Eu nu am de gând să spun că Rusia a dat aceste lucruri sau nu le-a dat. Rusia ar fi putut oferit aceste BUK-uri în cadrul unei iniţiative în întregime locale... Dar fără să-l folosesc împotriva cuiva care nu mă ameninţă. L-aş folosi doar în circumstanţele când există un atac aerian asupra poziţiilor mele, pentru a proteja vieţile oamenilor", a încheiat el.

Ne puteți urmări și pe Google News