Războiul din Ucraina: Beijingul pozează în mediator

Xi Jinping, liderul Partidului Comunist Chinez / Sursa foto: EPA/WU HAO

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a discutat miercuri cu omologul său chinez, Xi Jinping, pentru prima dată de la începutul conflictului

Discuția a fost „lungă și semnificativă”, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski după dialogul de miercuri, 26 aprilie, cu omologul său chinez, Xi Jinping - primul de la începutul războiului. „Am discutat o serie întreagă de probleme de actualitate referitoare la relațiile bilaterale”, a scris șeful statului ucrainean pe canalul său Telegram. O atenție deosebită a fost acordată posibilităților de cooperare în vederea stabilirii unei păci juste și durabile pentru Ucraina, potrivit lemonde.fr.

Acest prim contact, pe care cele două părți s-au angajat să-l reînnoiască, potrivit site-ului președinției ucrainene, se datorează ambițiilor chineze de a se poziționa ca forță de mediere în soluționarea războiului dintre Ucraina și Rusia, chiar dacă, potrivit comunicatului de la Beijing, „China nu este nici cauza crizei din Ucraina, nici parte a crizei”.

La 24 februarie, prima „aniversare” a invaziei ruse, Ministerul de Externe al Chinei a postat pe site-ul său o „propunere de soluționare politică” în douăsprezece puncte, care îndeamnă ambele părți să „reia negocierile de pace”, afirmând în același timp că „dialogul și negocierea sunt singura soluție viabilă la criza ucraineană”. Acest document a fost criticat de aliații Kievului pentru că nu menționează retragerea trupelor Kremlinului din teritoriile ucrainene ocupate. Autoritățile ucrainene, deși au fost sceptice, au salutat ideea unui dialog cu Beijingul, cel mai puternic partener al Rusiei. În martie, în timpul unui interviu acordat agenției de știri AP, Volodimir Zelenski l-a invitat pe președintele chinez la Kiev.

Convorbirea telefonică de miercuri, desfășurată „la invitația părții ucrainene”, potrivit Chinei, are loc la trei săptămâni după ce președintele francez Emmanuel Macron și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-au cerut lui Xi Jinping să ia legătura cu omologul său ucrainean. Președintele chinez a răspuns apoi că va face acest lucru „la timp”.

Deși dezavuate a posteriori de Beijing, remarcile făcute vineri, 21 aprilie, de ambasadorul chinez în Franța, Lu Shaye, potrivit căreia Crimeea nu a făcut neapărat parte din Ucraina, l-ar fi putut încuraja pe Xi Jinping să se grăbească să-l liniștească pe Volodimir Zelenski.

La Washington, un purtător de cuvânt al Casei Albe a apreciat că acest dialog ca fiind „un lucru bun”, formulă folosită și de Uniunea Europeană. Moscova a recunoscut pur și simplu dorința Chinei „de a depune eforturi pentru a stabili un proces de negociere”, dar consideră că „autoritățile ucrainene și sfătuitorii lor occidentali și-au demonstrat deja capacitatea de a torpila orice inițiativă de pace”.

  Lovitură pentru Statele Unite

Miercuri, 26 aprilie, președintele ucrainean a reiterat condițiile preliminare pentru orice deschidere a negocierilor cu Rusia: „Pacea trebuie să fie justă și de durată, bazată pe principiile dreptului internațional și pe respectarea Cartei Națiunilor Unite. Nu poate exista pace cu prețul compromisurilor teritoriale. Integritatea teritorială a Ucrainei trebuie restabilită în cadrul granițelor din 1991”. Declarație cu atât mai importantă cu cât forțele armate ucrainene, după ce au reușit să țină sub control ofensiva rusă pe frontul de est în Donbass, se pregătesc de luni de zile pentru o contraofensivă care vizează recuperarea teritoriilor ucrainene ocupate.

La rândul său, îndelunga declarație a Chinei indică faptul că Beijingul va trimite „reprezentantul special al guvernului chinez pentru afaceri europene să viziteze Ucraina și alte țări pentru a desfășura schimburi aprofundate cu diferite părți pentru soluționarea politică a crizei ucrainene”. Acesta este Li Hui, fost ambasador în Rusia din 2009 până în 2019. Declarația spune că China, „membră a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite și putere responsabilă, nu stă cu mâinile în sân, nu aruncă paie pe foc și nu profită [de război] pentru propriile sale interese”. Această lovitură la adresa Statelor Unite, acuzate de Beijing că alimentează „criza” prin furnizarea de arme Ucrainei, ar putea însemna că China nu intenționează să livreze la rândul ei /arme/ Rusiei.

În vizită la Moscova la mijlocul lunii aprilie, noul ministru al apărării al Chinei, Li Shangfu, a lăudat „legăturile puternice” dintre cele două țări. Această călătorie a fost o continuare a vizitei lui Xi Jinping la Moscova dintre 20 și 22 martie, care a confirmat puterea relațiilor dintre cele două țări și legăturile personale dintre Xi și Putin.

De asemenea, Volodimir Zelenski a anunțat numirea lui Pavlo Riabikin, fostul ministru al industriilor strategice, în funcția de nou ambasador al Ucrainei la Beijing. Un post rămas vacant de la moartea fostului diplomat ucrainean, în februarie 2021. De atunci, un manager de afaceri perfect vorbitor de chineză a reprezentat Kievul la Beijing.

  Zelenski și Xi au discutat pe tema nucleară

Pe contul său de Twitter, Volodimir Zelenski a declarat că discuția de o oră cu Xi Jinping va da „un impuls puternic dezvoltării relațiilor noastre bilaterale”, amintind în același timp că înainte de invazia rusă, „China a fost partenerul comercial nr. 1 al Ucrainei”.

Convorbirea a avut loc în ziua comemorării a 37 de ani de la dezastrul nuclear de la centrala de la Cernobîl, 26 aprilie 1986. Cu această ocazie, președintele ucrainean a reamintit ocuparea de către forțele ruse a sitului situat la nord de Ucraina în primele săptămâni de conflict.

Potrivit președinției ucrainene, Volodimir Zelenski și Xi Jinping au discutat și chestiunea centralei nucleare Zaporijjia, aflată în mâinile forțelor ruse încă de la începutul războiului. Autoritățile ucrainene acuză Kremlinul că folosește situl ca bază militară pentru a bombarda teritoriul Ucrainei. Comunicatul de presă chinez indică faptul că „războiul nuclear nu aduce niciun câștigător” și că în acest domeniu „ambele părți trebuie să dea dovadă de calm și reținere”.

În timp ce unii compară situația Ucrainei – o țară atacată de vecinul său – cu cea potențială a Taiwanului, comunicatul de presă chinez precizează că Ucraina „rămâne fidelă politicii unei singure Chine”. Un angajament pe care Xi Jinping pare să-l ceară acum tuturor interlocutorilor săi. (Rador)