Războiul din Siria împlineşte 9 ani: Cum a prosperat Bashar Assad

Războiul din Siria împlineşte 9 ani: Cum a prosperat Bashar Assad

"Avem trupe ruseşti şi iraniene şi siriene care îi atacă pe turci şi aliaţii lor. Şi apropo, mai sunt şi terorişti în Idlib... Se presupune că noi ar trebui să ne paraşutăm in calitate de poliţist global şi să ridicăm un indicator stop şi să spunem 'Încetaţi asta, Turcia, încetaţi asta, Rusia, încetaţi asta Iran, încetaţi asta Siria'?", a întrebat O'Brien.

"O epocă a impunităţii"

Efectiv nu există "nicio unitate sau măcar claritate în privinţa rolului politic occidental" faţă de Siria, spune David Miliband, fost secretar de externe britanic şi actualmente şeful International Rescue Committee, organizaţie mondială de asistenţă umanitară cu sediul central în New York.

Miliband a spus că nu există niciun plan "pe termen scurt, mediu sau lung" referitor la ceea ce vrea comunitatea internaţională să realizeze, dincolo de oprirea dezastrului umanitar.

"Aceasta înseamnă că nu există calcule costuri/beneficii făcute de Rusia sau Siria sau Iran privitor la ceea ce fac ei în Siria", a adăugat el. "Ceea ce vedem în Siria acum este realmente o epocă a impunităţii facilitate de divizarea şi blocajul occidental.

Ne puteți urmări și pe Google News

Şi cu toate astea, există o constantă: Assad.

Firas Tlass, care la un moment dat a fost cel mai bogat om din Siria şi fost apropiat al familiei Assad, a spus într-un interviu telefonic din Dubai, unde trăieşte în exil, că "astăzi în Siria există o impresie care sugerează că regimul s-ar putea prăbuşi în curând, că nu mai poate continua (din punct de vedere) economic, că în definitiv este pierdut fără sprijin internaţional real". El a spus că deşi s-ar putea ca Assad să aibă supremaţia teritorială şi militară, acest lucru se schimbă o dată la câteva luni, iar viaţa de zi cu zi, chiar şi pentru adepţii loiali regimului din Siria este grea: cu pene de curent, cu acces limitat la îngrijirea sănătăţii, puţine mărfuri la piaţă.

"Ei au sperat că regimul va garanta banii pentru salarii şi bunuri şi electricitate. S-a întâmplat contrariul", a spus Nour, prietenul lui Assad din vremea studenţiei, care acum trăieşte în SUA unde a înfiinţat organizaţia umanitară pro-opoziţie Syrian Christians for Peace, care distribuie ajutoare în Siria. Nour spune că cuceririle militare ale lui Assad maschează un regim aflat în zilele agoniei sale. "Este realmente dureros. Regimul suferă", a spus Haid Haid, expert în Siria de la Chatham House în timpul unui panel de discuţii desfăşurat în 11 martie în cadrul unei conferinţe despre Siria găzduite de un think tank de afaceri internaţionale cu sediul central la Londra.