Trupele ruse au pătruns în sudul Ucrainei, în august 2014, susținând ofensiva separatiștilor pro-ruși, contra forțelor guvernului de la Kiev. La doi ani de atunci, se mai vorbește încă despre morți și răniți în Estul Ucrainei
Diplomații europeni folosesc deja cuvântul „război” în pozițiile lor publice. Trei grupuri tactice de luptă și două batalioane de tancuri ale forțelor armate rusești au intrat în Ucraina și acționează în principalele două direcții: în zona Novoazovsk și pe linia Amvrosievka- Ilovaisk, a anunţat coordonatorul grupului „Rezistenţa informaţională”, Dmitri Tâmciuk, scriau Simona Stupar și Paul Ciocoiu în ediția din 29 august a EVZ. Jose Manuel Barroso l-a avertizat pe Vladimir Putin că orice nouă „destabilizare” a Ucrainei va avea „un cost ridicat” pentru Rusia. Uniunea Europeană îşi arată sprijinul pentru Ucraina, iar Poroşenko va asista sâmbătă după-amiază la deschiderea summitului UE de la Bruxelles”. „Conform NATO, 1.000 de soldați ruși se aflau deja în Ucraina, alături de armament greu. Soldaţii ruşi „îi susţin pe separatişti, luptă împreună cu ei împotriva forţelor armate ucrainene”, a subliniat responsabilul de la Cartierul general al NATO din Mons, precizând că se bazează pe „o estimare foarte prudentă’’. De pe front, un lider al separatiștilor ucraineni a confirmat că 3.000-4.000 de cetățeni ruși, foști și actuali combatanți, luptă acum cot la cot cu insurgenții estul și sudul Ucrainei”.
Bilanț de 9.000 de morți
„Evenimentul zilei” a urmărit desfășurarea conflictului și consecințele sale pe parcursul ultimilor ani și a relatat despre semnarea unui acord de încetare a focului, în februarie 2015. Acordul a fost semnat de liderii Franței, Germaniei, Ucrainei și Rusiei la 12 februarie 2015 — în continuarea Protocolului din 5 septembrie 2014 — și era destinat să aducă pacea în estul rusofon al Ucrainei.
În februarie 2015, bilanțul morților era evaluat de ONU la 5.300, iar în decembrie 2015 numărul victimelor depășise 9.000.