Războiul declaraţiilor medici - Asigurări

Doctorii susţin că sunt forţaţi să plătească sute de euro pentru informatizare. Şeful CNAS spune că exagerează.

În timp ce medicii de familie ameninţă că, de la 1 aprilie, dau sistemul medical de stat pe cel privat sau pe cel din Occident, nemulţumiţi mai ales de faptul că trebuie să susţină informatizarea din banii lor, oficiali din Sănătate îi contrazic şi îi acuză că exagerează.

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate consideră că temerile şi cifrele înaintate de doctori sunt, totuşi, umflate.

"Le cerem să tasteze câteva caractere, le ia câteva minute"

"Asemenea proteste s-au întâmplat în toată lumea. Medicii trebuie însă să înţeleagă că numai aşa se poate elimina frauda din sistem şi numai aşa se pot întoarce banii la ei şi la pacienţi. Până acum nu am primit însă nicio poziţie oficială din partea doctorilor. Principala lor problemă e informatizarea, sunt nemulţumiţi că se transformă în informaticieni. Singurul lucru care li s-a cerut a fost să tasteze câteva caractere, lucru pe care îl pot face în câteva minute. Nici cititoarele de carduri nu sunt scumpe, nu costă mai mult de 100 de euro, şi le plătesc o dată la zece ani", ne-a spus preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Lucian Duţă.

Medicul de familie Sandra Alexiu, secretar în cadrul Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, care a stat ieri de vorbă cu cititorii evz.ro, îl contrazice, spunând că cel mai probabil se referă la cititoarele uzuale, folosite la alimentară, nu la cititoarele speciale, cu dublă funcţie.

"Şeful CNAS încearcă o dezinformare"

"Noi dorim informatizarea, însă nu din banii noştri. Cel puţin o treime din medicii de familie lucrează deja pe softuri la cabinet, raporteză electronic de mai bine de trei ani. Preşedintele CNAS încearcă o dezinformare, fiindcă se referă la cititoarele uzuale", se revoltă medicul de familie.

O problemă spinoasă rămâne însă subfinanţarea. Ca să meargă bine, Sănătatea are nevoie de 6% din PIB faţă de 3% cât primeşte, iar medicina de familie de 15% din bugetul alocat Sănătăţii.

"Acum, medicina de familie primeşte 3-4% din bugetul total alocat sănătăţii, în condiţiile în care 85% din patologie se rezolvă la nivelul medicinii de familie", susţine secretarul SNMF.

Medicii vor alege pacienţii care consumă mai puţin

Ea mai spune că nu doar medicii vor fi dezavantajaţi de noul contract-cadru. Bolnavii cronic vor avea dreptul la reţete compensate nu mai devreme de trei luni şi, în plus, va exista un plafon care îi obligă pe medici să aleagă la ce pacienţi dau reţete.

"Se va întâmpla un fenomen extrem de grav. Ca să poată trata mai mulţi pacienţi, medicii vor fi nevoiţi să aleagă pacienţii cu boli mai puţin grave, care consumă mai puţin", spune medicul.

În aceste condiţii, mulţi medici se gândesc să ia drumul străinătăţii, nemulţumiţi şi de lipsa de respect la adresa lor. "În Franţa, medicii nu lucrează cu 4 lei pe consultaţie.

În România, medicii lucrează şapte ore pe zi, iar dacă doresc, fac şi gărzi în centrele de permanenţă. Medicii din România nu pleacă numai pentru bani, ci pentru respect", a conchis medicul Sandra Alexiu la chatul evz.ro. "Medicii trebuie să înţeleagă că prin informatizare se poate elimina frauda şi numai aşa se pot întoarce banii la ei şi la pacienţi.“ LUCIAN DUŢĂ preşedintele CNAS