Telegram, unealta regimului Putin pentru destabilizarea Republicii Moldova

Telegram. Sursa: dreamstime.com

Platforma Telegram este folosită pe larg de forţele anti-europene de la Chişinău pentru propaganda pro-rusă. În ultima perioadă, pe Telegram, platformă controlată de ruşi, au apărut zeci de canale moldoveneşti, majoritatea anonime, care lansează informaţii tendenţioase şi false, de propagandă a politicii Kremlinului.

Platforma Telegram este una dintre primele 10 cele mai descărcate aplicații din lume, cu peste 900 de milioane de utilizatori activi. Este cea mai rapidă aplicație de mesagerie de pe piață, conectând oamenii printr-o rețea unică și distribuită de centre de date din întreaga lume.

Proiectul a fost creat de Pavel Durov, fondatorul rețelei sociale Vkontakte. La 14 august 2013, a fost introdus primul client Telegram pentru dispozitive iOS.

Modelul de securitate al Telegramului a primit critici notabile de către experții în domeniul criptografiei. Aceștia au criticat modelul general de securitate pentru stocarea permanentă a tuturor contactelor, a mesajelor și a suporturilor media împreună cu cheile lor de decriptare pe serverele sale .

Acest sistem de mesagerie, a cărui securitate este contestată, ocupă astăzi un loc central în războiul informațional pe care îl duce Rusia în Republica Moldova. Pe platforma de Telegram nu există control sau restricții când este vorba despre dezinformare sau propagandă.

Platforma Telegram - refugiu pentru sursele propagandistice ale Kremlinului

Platforma Telegram, tot mai populară în Republica Moldova, a devenit un „refugiu” pentru instituţiile de presă controlate de Kremlin, interzise de autorităţile moldoveneşti.

După declanşarea războiului de către Rusia în Ucraina, în februarie 2022, Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) a anunţat în repetate rânduri despre sistarea instituţiilor de presă implicate în propaganda rusă.

Un exemplu este portalul sputnik.md, blocat pe motiv că difuza „informații ce incită la ură și război”. Portalul respectiv s-a regăsit ulterior pe Telegram. Acest canal distribuie nu doar mesaje pro-Kremlin, dar și informații tendențioase sau false cu privire la actuala guvernare.

Canalul Sputnik Moldova de pe Telegram numără 1,3 mii de abonaţi. Pe acest canal este reflectată, în limba română, activitatea lui Vadimir Putin, a Dumei de Stat a Rusiei, precum şi a altor instituţii de stat de la Moscova. Majoritatea ştirilor de pe acest canal sunt preluate de pe agenţiile de presă ruse, controlate de Kremlin.

Sputnik Moldova „reflectă” şi situaţia din Transnistria, punând de fiecare dată Chişinăul într-o lumină nefavorabilă.

Canalul Sputnik Moldova/ Sursa foto: captură

Un alt canal pe Telegram, gestionat de reţeaua Sputnik este „#Moldova”. Canalul repectiv, cu 114 abonaţi, postează informaţii denigrtoare atât la adresa Republicii Moldova, cât şi a României, în limbile română şi rusă.

Ştirile publicate pe acest canal se remarcă prin agresivitate şi susţinerea războiului din Ucraina.

„Mercenarii români care luptă de partea Kievului şi sunt organizaţi în grupul de luptă „Getica” au postat o înregistrare video în care apareo maşină cu steagul grupului terorist „Grupul Voluntarilor Ruşi” Ceea ce ar putea indica participarea românilor la raidurile în regiunea Belgorod din Federaţia Rusă”, este o ştire de pe canalul respectiv.

Ştirile lansate de Sputnik Moldova sunt distribuite şi pe canalul de Telegram Baba Paraska. Este un canal lansat de partidul Renaştere, controlat de Ilan Şor. În perioada campaniei electorale din anul trecut, acest canal avea câteva mii de abonaţi. Acum numărul lor a ajuns la 444.

Pe Telegram s-au regăsit şi portalurile unor ziare finanţate de Moscova, cum ar fi Komsomoliskaia Pravda sau Argumentî i Factî.

Telegramul în Găgăuzia şi Transnistria

Platforma de Telegram este folosită pe larg pentru propagandă în Transnistria şi Găgăuzia. Centrul de combatere a dezinformării și Departamentul cibernetic al Serviciului de Securitate al Ucrainei au publicat recent o listă a canalelor Telegram care dezinformează oamenii.

În listă, care conține 355 de canale Telegram, sunt incluse două canale moldovenești: "Приднестровец" și "Гагаузская Республика". Centrul pentru combaterea dezinformării din Ucraina a declarat că lista va ajuta oamenii să evite canalele care sunt instrumente pentru răspândirea de informații ostile, manipulări și minciuni.

Canalul "Приднестровец" propagă războiul din Ucraina şi răspândeşte ştiri false despre autorităţile UE.

Un al canal de Telegram din Transistria este „PMR”. Pe canal sunt plasate ştiri despre activitatea administraţiei de la Tiraspol, „succesele” armatei ruse în Ucraina, precum şi „pericolul” european.

Canalul "Гагаузская Республика" nu se mai regăseşte pe Telegram. În schmb există o sumedenie care au pornit un adevărat război informaţional împotriva guvernării de la Chişinău.

Majoritatea canalelor de pe Telegram din Găgăuzia postează ştiri în limba rusă, în care este lăudată Rusia şi criticată la greu guvernarea pro-europeană.

De exemplu, canalul GagauzNews care are 8,3 mii de abonaţi. Autorii îl ridică în slăvi pe Puțin şi o atacă pe Maia Sandu. În una din ştiri Maia Sandu este învinuită că a criticat procesul electoral prezidenţial din Rusia. „Pentru Maia Sandu alegerile din SUA reprezintă o chestiune internă a statului respectiv. De ce nu are aceeaşi atitudine pentru Rusia”, scrie într-o postare.

Anterior, a existat şi un site GagauzNews. În vara anului 2022, organele de drept de la Chişinău anunţau au documentat acțiunile unei persoane, „manifestate prin propagarea războiului și acțiuni intenționate îndreptate spre ațâțarea vrajbei, diferențierii sau dezbinării naționale, etnice, rasiale sau religioase”. Acesta era redactorul portalului GagauzNews, Nicolai Kostîrkin. Site-ul a fost blocat anterior la solicitarea SIS.

Canalele başcanelor pe platforma Telegram

Aceleaşi subiecte sunt abordate şi de canalul „Gagauzia24”, cu 4,5 mii abonaţi. Canalul promovează activitatea de „succes” a Evgheniei Guţul şi îndeamnă aleşii locali să boicoteze puterea centrală de la Chişinău. „Ruşine! Găgăuzia este distrusă cu mâinile găgăuzilor!”, este titlul unei postări pe canalul respectiv despre întâlnirea primarilor din autonomie cu reprezentanţii partidului aflat la guvernare.

Canalul Evgheniei Guţul/ Sursa foto: captură

Canalul „Gagauzinfo” este controlat de fosta başcană Irina Vlah. Canalul promovează pe larg activittea fostei başcane despre care se vorbeşte ca despre un potenţial candidat al stângii proruse pentru alegerile prezidenţiale din toamna viitoare.

Precizăm că există şi portalul Gagauzinfo, pe care sunt publicate aceleaşi ştiri ca şi pe canalul de Telegram.

Site-ul aparţine SRL Iusivmedia, întreprindere fondată şi administrată de Iulia Spatarenco. În campania electorală pentru alegerile la funcția de bașcan din anul 2019, Iulia Spatarenco a fost trezorierul Irinei Vlah. De asemenea, mama Iulie Spatarenco, Elena Spatarenco, figurează printre donatorii campaniei electorală a Irinei Vlah din anul 2019.

Canalul de Telegram al Evgheniei Guţul, cu 3,1 mii de abonaţi, publică ştiri în limbile rusă şi găgăuză. Pe lângă descrierea activităţii guvernatoarei de la Comrat, canalul promovează relaţia Găgăuziei cu Rusia şi atacă guvernarea de la Chişinău.

Propaganda rusă în limba română

Mai multe canale de peste Prut propagă politica Kremlinului şi justifică războiul din Ucraina prin canalele de pe Telegram, în limba română. Unele din acestea, după denumirea şi forma conţinutului par, la prima vedere, a fi româneşti. În realitate, sunt postate ştiri cu atacuri dure în adresa României şi Uniunii Europene.

Printre astfel de canale se evidenţiază „Triunghiul basarabean”. Un canal anonim, cu peste 1400 de abonaţi, care pune într-o lumină negativă Occidentul şi laudă succesele ruşilor pe frontul din Ucraina. Totodată, canalul face abuz de ştiri false.

Triunghiul basarabean pe Telegram/ Sursa foto: captură

„Trupele ucrainene au pierdut nu sute de mii, ci milioane de oameni. Acum ei nu au suficiente resurse, iar Kievul nu are cu cine să lupte. Ucraina a pierdut recent acest război”, se arată într-o ştire de pe canalul respectiv.

Informaţiile cu conţinut denigrator în adresa UE sunt caracteristice şi pentru canalul „INDEX-Află primul!”, cu aproape 16 mii de abonaţi. Se vehiculează că acest canal ar face parte din imperiul mediac al lui Ilan Şor.

Scurgere de informaţie şi falsuri

Printre canalele de Telegram din Republica Moldova, în ultima perioadă se remarcă mai multe canale anonime cu critici în adresa guvernării. Dar rezervate în privinţa parcursului european.

Unele din aceste canale s-au axat pe problemele din justiţie. Cum ar fi, de exemplu, canalul „Observatorul”, cu 3,5 mii de abonaţi.

Canalul Observatorul/ Sursa foto: captură

Acest canal, devenit foarte popular în ultima perioadă, este unul anonim. Se vehiculează că ar fi administrat de către controversatul avocat Igor Hlopeţchi, cu dosare penale la activ. Pe canal apar cu regularitate ştiri în care Hlopeţchi este prezentat drept victimă a sistemului.

La fel, se vehiculează că ştirile ar fi scrise de Maria Vieru, fost ofiţer de presă n periada şefiilor lui Eduard Harujen şi Alexandr Stoianoglo. Contactată de EvZ, Maria Vieru a infirm0t orice colabrare cu „Observatorul”.

Pe acest canal sunt publicate deseori documente din dosare penale. Ceea ce demonstrează scurgerile de informaţie de la procurorii supăraţi pe sistem.

Deseori sunt postate şi informaţii false, cu acuzaţii la persoană, fără suport probatoriu. Cum ar fi, de exemplu, că un jurnalist sau un activist civic sunt agenţi SIS, membri ai unui partid sau plătiţi de anumiţi şefi din Procuratură.

Pe canalul „CNA necapturat” , cu peste 6000 de abonaţi, sunt postate, pe lângă scurgerile de informaţie, zvonuri fără niciun suport probatoriu. „După ieşirea Victoriei Furtună, încă un procuror din Procuratura Anticorupţie va veni cu dezvăluiri incendiare din borderul cumpărat de finanţatorul PAS, Elena Dragalin, odraslei sale prostuţe”, scrie în una din postările de pe canalul respectiv.

Canalul CNAnecapturat pe Platforma Telegram/ Sursa foto: Captură

Autorităţile, neputincioase în faţa Telegramului

În timp ce activitatea redacţiilor poate fi blocată, iar jurnaliştii pot fi trimişi în judecată pentru răspândirea ştirilor false şi calomniere, canalelor de pe Telegram şi autorilor de acolo nu li se întâmplă nimic.

Petru Macovei, preşedintele Asociaţiei Presei Independente din Republica Moldova, a declarat că autorităţile sunt neputincioase în lupta cu propaganda şi dezinformarea pe platforma Telegram.

„Este adevărat că Telegramul a devenit pricipala platformă de răspândire a informaţiei false în Republica Moldova. Propagandiştii şi dezinformatorii migrează treptat pe Tik-Tok şi Telegram. De exemplu, deputatul socialist Bogdat Ţîrdea, dar şi alţii, şi-au îndemnat următorii să se mute de pe Facebook pe Telegram. Pe motiv că pe Facebok există cenzură.

Dacă pe Facebook există instrumente care să oprească propaganda rusă, chiar aşa cum funcţionează ele, pe Telegram şi Tik-Tok lipsesc. Iar autorităţile de la noi nu reuşesc să facă prea multe, deoarece este exclusă orice conlucrare cu patronii acestor platforme.

Sperăm ca în acest sens să fie luată o decizie la nivel european. Ca administratorii acestor platforme să întroducă instrumente restrictive pentru propagandă şi dezinformare. În caz contrar, să fie sancţionaţi la greu”, a declarat Petru Macovei pentru EvZ.