SUA, Franţa şi Marea Britanie îi cer dictatorului, într-un mesaj, să renunţe la putere. Apelul trădează însă neputinţa de a produce o schimbare la Tripoli, chiar şi prin operaţiuni militare.
Operaţiunile militare NATO împotriva forţelor fidele liderului libian Muammar Gaddafi par să fie departe de a-şi atinge scopul final, acela de a-l înlătura de la putere pe cel care conduce statul african de peste patru decenii.
Contraofensiva spre est începută de trupele colonelului, criticile recente ale rebelilor la adresa NATO, dar şi apelul fără răspuns lansat zilele trecute de Franţa şi de Marea Britanie la restul aliaţilor să se implice în raidurile aeriene arată că operaţiunea Odyssey Dawn trenează.
În acest context poate fi pusă şi scrisoarea deschisă adresată de preşedintele american Barack Obama, cel francez Nicolas Sarkozy şi de premierul britanic David Cameron lui Muammar Gaddafi. Mesajul celor trei lideri, apărut ieri în trei publicaţii importante, "International Herald Tribune", "Le Figaro" şi "Times", vine la o săptămână după ce dictatorul libian se adresa lui Obama, tot într-o scrisoare, cerându- i să înceteze "războiul nedrept".
O Libie fără Gaddafi
Mesajul dezvăluie de la bun început determinarea celor trei state care au pus bazele actualei coaliţii anti-Gaddafi să-şi ducă la bun sfârşit misiunea. Justificând din nou misiunea militară prin apelul la acţiune fermă lansat de Liga Arabă după "ce Libia a intrat în stare de haos odată cu atacurile colonelului Gaddafi asupra propriului popor", cei trei lideri occidentali susţin că intervenţia a oprit "baia de sânge" pe care dictatorul libian o promisese rebelilor din Benghazi, fieful mişcării de rezistenţă.
În pofida acţiunii militare occidentale, poporul libian suferă în continuare, zi de zi, ororile comise de regimul Gaddafi, se mai arată în scrisoarea citată. "Datoria noastră este să protejăm civilii (...) şi nu să-l înlăturăm cu forţa pe Gaddafi", continuă mesajul.
"Dar ne este imposibil să ne imaginăm un viitor pentru Libia cu acesta la putere", avertizează cei trei lideri. "Colonelul Gaddafi trebuie să plece şi să o facă pentru totdeauna (...) pentru a face loc unei noi generaţii de lideri", conchide scrisoarea semnată de Obama, Sarkozy şi Cameron.
Misrata, oraşul-front
Liderul de la Tripoli a ales din nou să sfideze puterile occidentale. În timp ce avioanele aliate bombardau joi cartierul său rezidenţial din Tripoli, Gaddafi a ieşit pe străzi pentru a saluta mulţimea. Purtând ochelari fumurii şi o pălărie, colonelul i-a salutat pe trecători prin trapa unui vehicul de teren ridicând pumnii în aer, potrivit imaginilor difuzate de televiziunea de stat de la Tripoli. În paralel cu raidurile NATO, pe teren continuă luptele între rebeli şi forţele guvernamentale.
La Misrata, oraş situat la est de Tripoli şi aflat de zile întregi sub asediul trupelor fidele lui Gaddafi, peste 23 de locuitori au murit după un atac cu rachete lansat ieri-dimineaţă. Medicii au avertizat că 80 la sută dintre victimele atacurilor lansate de armata libiană sunt civili. Liderii rebeli au avertizat NATO încă de săptămâna trecută că situaţia din oraş rămâne critică şi că se impune o ofensivă fermă a aliaţilor pentru a respinge trupele lui Gaddafi.