Razboiul chino-american se incinge in retea

Atacurile cibernetice si spionajul completeaza zestrea tehnologica a Beijingului.

Activitatile de spionaj ale Chinei reprezinta cea mai mare amenintare la adresa tehnologiilor Statelor Unite, se arata in raportul anual al comisiei Congresului de la Washington insarcinate cu evaluarea stadiului relatiilor economice si de securitate dintre cele doua tari.

Membrii comisiei sustin ca strategii militari chinezi fac uz de „tehnici de razboi distructive”, precum atacurile cibernetice, a caror folosire pe scara larga ar putea avea „efecte catastrofale asupra infrastructurilor cruciale din tarile-tinta”.

Apetitul pentru noi tehnologii al regimului comunist de la Beijing este satisfacut nu doar prin acorduri comerciale, ci si prin spionaj industrial, atrag atentia oficialii americani. „Ceea ce guvernul (chinez - n.r.) nu poate obtine prin mijloace licite, incearca sa obtina printr-un agresiv program de spionaj”, se precizeaza in raportul comisiei Congresului Statelor Unite, citat de AFP.

Purtatorul de cuvant al Ministerului chinez al Afacerilor Externe a declarat ca Beijingul nu pericliteaza in niciun fel interesele altor state. „In cazul cooperarii cu alte state in orice domeniu, noi sustinem principiul beneficiului mutual, bazat pe echitate, dreptate si egalitate”, a adaugat purtatorul de cuvant al diplomatiei chineze.

Ca pe vremea Razboiului Rece

Nu este insa pentru prima data cand autoritatile de la Washington suspecteaza China de spionaj. La sfarsitul lunii septembrie, seful comunitatii americane de informatii, Michael McConnell, afirma ca operatiunile de spionaj intreprinse de Rusia si China au atins practic nivelul existent in timpul Razboiului Rece, vizand cu precadere sistemele informatice sensibile.

McConnell a facut aceasta declaratie la scurt timp dupa ce „Financial Times” a scris, citand mai multi responsabili americani sub protectia anonimatului, ca armata chineza a reusit sa pirateze un sistem informatic utilizat de catre cabinetul secretarului apararii, Robert Gates.

CURSA IN SPATIU

Americanii pregatesc noi arme

Pentagonul va cheltui miliarde de dolari pentru fabricarea unor noi modele de arme spatiale, pentru a face fata eventualelor atacuri venite din partea unor state precum Iranul sau Coreea de Nord. In plus, Departamentul american al apararii nu uita ca, la inceputul acestui an, China a reusit sa distruga un satelit meteorologic cu ajutorul unei rachete balistice. Statele Unite au in vedere crearea unui vehicul hipersonic, Falcon, capabil sa atinga viteze de 6 mach si sa lanseze bombe din spatiu, neutralizand astfel inamicul.