Razboiul capitalelor Rusiei

Presedintele rus, Vladimir Putin, a facut un cadou urias orasului sau natal, Sankt Petersburg, odata cu aprobarea de catre parlament a propunerii de mutare a Curtii Constitutionale de la Moscova in fosta capitala a imperiului tarist.

Potrivit "The Times", Consiliul Federatiei Ruse (camera superioara a parlamentului) a votat in unanimitate in favoarea relocarii, iar liderul de la Kremlin va parafa actul normativ cat de curand.

Daca totul merge conform planului, mutarea propriu-zisa va avea loc anul viitor.

Decizia reprezinta o victorie pentru Valentina Matvienko, care guverneaza orasul Sankt Petersburg. In ultima perioada, ea a fost implicata intr-o serie de actiuni sustinute de lobby pe langa seful statului pentru a transfera o parte din institutii in fosta capitala tarista.

Partizanii ei sustin ca relocarea Curtii Constitutionale va aduce orasului nu numai un plus de prestigiu, ci si un plus de venituri. Ideea este privita cu ochi buni de acestia si pentru ca,  in ultimii ani, intre Sankt Petersburg si Moscova s-a dat o adevarata batalie pentru suprematie, insa succesul comercial al actualei capitale nu a putut fi depasit.

Hotararea parlamentului ar putea inclina balanta in favoarea Sankt Petersburgului, mai ales ca executivul a alocat aproape 200 de milioane de dolari pentru renovarea cladirilor care vor servi drept sediu  al Curtii.

Ideea relocarii acesteia a mai fost dezbatuta in ultimii ani, dar multi au privit-o cu scepticism. Unii critici au invocat risipa de bani, respingand argumentul sustinatorilor proiectului cum ca independenta instantei s-ar intari daca s-ar afla la distanta de centrul puterii din Moscova.

Nostalgia orasului tineretii

Putin incearca de multa vreme sa dea orasului sau natal un impuls economic, unde, anul trecut, a organizat summit-ul G8. Tineretea presedintelui rus este legata de fosta capitala imperiala.

El a lucrat in birourile KGB din oras, iar cariera politica si-a inceput-o sub obladuirea fostului primar liberal, Anatoli Sobceak. In ultima perioada, mai multe companii de stat si-au anuntat intentia de a-si muta cartierul general la Sankt Petersburg, cea mai importanta fiind Gazprom.

Numai de pe urma acestei mutari orasul ar avea de castigat anual aproape 790 de milioane de dolari din impozite. Totusi, planul gigantului petrolier rus de a construi un zgarie-nori mai inalt decat Turnul Eiffel in centrul istoric al orasului a starnit multe controverse.

Moscova

Orasul renascut din propria-i cenusa

Cu o populatie de 8,3 milioane de locuitori, Moscova s-a bucurat 324 de ani de statutul de capitala, in trei perioade distincte: 1480-1712, 1728-1732 si din 1918 incoace.

In timpul lui Ivan al III-lea, Moscova a condus revolta fata de dominatia mongola, iar in 1480 a devenit capitala imperiului. In 1812, moscovitii au trecut printr-un moment greu: au sacrificat orasul pentru binele Rusiei, dandu-i foc inainte de a fugi din calea armatei lui Napoleon.

Sankt Petersburg

Fatada europeana a Rusiei

Orasul are o populatie de doar 4,6 milioane de locuitori si a avut statutul de capitala pentru 202 ani, in perioadele 1712-1728 si 1732-1918. Orasul a fost fondat in 1703 de  Petru cel Mare, ca o "fereastra catre Vest".

Considerata de unii drept cea mai eleganta "fatada europeana" a Rusiei, urbea a avut de-a lungul timpului mai multe denumiri. In perioada Primului Razboi Mondial s-a numit Petrograd, iar sovieticii l-au rebotezat Leningrad.