Activista de mediu Greta Thunberg a mers la Kiev pentru a discuta cu Volodimir Zelenski privind consecințele climatice ale distrugerii barajului Kahovka. Trupele ucrainene înaintează din ce în ce mai mult în nordul Bahmutului, de unde rușii au început să se retragă. În tot acest timp, Ucraina așteaptă o invitație din partea liderilor europeni pentru a începe procesul de aderare la NATO.
Activista de mediu Greta Thunberg a mers în vizită la Kiev pentru a se întâlni cu președintele Volodimir Zelenski. La discuțiile cu președintele ucraineau au participat și membrii Grupului internațional de lucru privind consecințele de mediu ale războiului. Liderul de la Kiev a vorbit despre consecințele catastrofale ale distrugerii barajului Kahovka, care a provocat inundații pe scară largă în regiunea Herson.
În același timp, un consilier al lui Zelenski a declarat că Ucraina vrea să primească o invitație pentru a începe procesul de aderare la NATO. Kievul se așteaptă să primească acordul în timpul summitului alianței de la începutul lunii iulie. De asemenea, președintele ucrainean a susținut că nu va participa la întâlnire dacă liderii europeni nu vor da dovadă de „curaj”.
„Această cerere se află acum pe mesele liderilor aliaților din NATO. Summitul de la Vilnius ar fi un început foarte bun pentru a răspunde la această cerere. Și prin răspuns, ne referim la invitația de aderare, care este doar prima etapă”, a spus consilierul lui Zelenski. Oficialul ucrainan a mai adăugat că autoritățile de la Kiev au înțeles că țara nu poate fi membră NATO până când războiul cu Rusia nu se va încheia. „Ceea ce ce cerem este să începem procedura”, a încheiat consilierul.
Trupele ucrainene înaintează în regiunea Bahmut
Un purtător de cuvânt al armatei ucrainene a declarat că armata din estul țării a făcut progrese împotriva pozițiilor rusești din jurul regiunii Bahmut. În același timp, un blogger militar rus a recunoscut că în această zonă se duc lupte grele. Serghei Cherevatyi a spus că trupele ucrainene au avansat cu mai mult de un kilometri către satul Klishchiivka și cu aproximativ 1,5 kilometri către satul Kurdiumivka, ambele situate pe flancul sudic al Bahmut.
„Înaintăm în fiecare zi. Acest lucru dovedește că rușii sunt dispuși să țină Bahmut cu orice preț. Inamicul desfășoară cu sisteme suplimentare de rachete antitanc”. În același timp, un comandant din zonă, Denis Iaroslavski, a spus că trupele ucrainene „au luat practic Klishchiivka sub control total, este un punct strategic de unde vor porni acțiunile ofensive spre sudul Bahmut”. Comandantul ucrainean a mai adăugat că trupele sale au obținut deja victorii în nordul orașului, de unde armata rusească ar fi început să se retragă.