Conflictul dintre Basescu si Tariceanu a depasit orice limite.
Si ale bunului-simt, si ale respectului fata de institutiile statului. Presedintele si premierul si-au aruncat in fata acuzatii si jigniri marti seara, in direct, la o emisiune a TVR. Totul a pornit de la afirmatiile lui Calin Popescu-Tariceanu care, invitat la o emisiune a postului public, a vorbit despre interventia sefului statului ca ALRO sa primeasca energie mai ieftina.
Traian Basescu a intervenit telefonic pentru a da o replica. In loc de probe sau masuri concrete contra ilegalitatilor invocate, dialogul dintre cei doi a degenerat intr-o balacareala publica.
"Domnul prim-ministru, scuzati-ma ca va spun, dar am rugamintea sa nu mintiti", si-a inceput presedintele replica. Apoi si-a justificat interventia pentru ALRO spunand ca reprezentantii acesteia i s-au plans ca "in fiecare an sunt obligati sa mearga cu o valiza cu bani la Ministerul Economiei". Basescu a relatat ca ALRO era obligata sa cumpere energie printr-o firma intermediara, Energy Holding, si l-a acuzat pe Tariceanu ca are relatii cu aceasta firma de pe vremea cand era ministru al industriilor, atunci cand i-a incredintat contractul de modernizare a hidrocentralei Portile de Fier 1. Tariceanu a replicat ca Basescu vorbeste fara sa-si verifice informatiile.
O discutie "civilizata" Deranjat ca Tariceanu il intrerupea, Basescu a incercat sa-l puna la punct: "O clipa, pentru ca aveti o fata de european, si un european sadea, cu papion, are disciplina dialogului...".
Tariceanu a intervenit din nou cerandu-i lui Basescu sa "vorbeasca civilizat" si "fara jigniri", pentru ca altfel discutia nu va mai continua. "Deci, nu discut cu dumneavoastra, discut cu realizatorul emisiunii, eventual cu telespectatorii", i-a retezat-o scurt Basescu, dupa care l-a acuzat pe Tariceanu ca "stie de doi ani despre mafia din energie si nu a facut nimic".
Apoi a inchis telefonul, lasandu-l pe Tariceanu sa dea explicatii. Pentru ca nu a mai apucat sa-i dea o replica lui Basescu, Tariceanu si-a completat declaratiile la aeroport, inainte de a decola spre Japonia.
"Sunt consternat de felul cum presedintele incearca sa ne ia de prosti pe toti, sa ne minta in fata si sa spuna ca interventia pe care a facut-o prin intermediul consilierului sau prezidential, Theodor Stolojan, era corecta. Intr-o tara normala, o astfel de interventie brutala in economie ar genera automat o ancheta a justitiei", a spus Tariceanu, cerand Parchetului sa se autosesizeze in cazul ALRO.
ACUZATIILE LUI BASESCU > ALRO trebuia sa mearga la MEC cu valiza de bani pentru a primi energie electrica
> Tariceanu a favorizat Energy Holding si Va Tech, firmele aflate sub aria de influenta a lui Bogdan Buzaianu, Va tech obtinand contractul de retehnologizare a Portilor de Fier 1
> Tariceanu a intervenit in justitie pentru Dinu Patriciu
> Tariceanu stia despre mafia din sistemul energetic de doi ani
> Nu a facut nimic pentru a stopa mafia din energie
ACUZATIILE LUI TARICEANU > ALRO a primit cel mai avantajos contract din Romania pentru a cumpara energie electrica
> Presedintele a intervenit brutal in economie fara ca organele abilitate sa ancheteze acest lucru
> Basescu nu a intervenit sa sesizeze procuratura desi stia ca anumiti operatori economici vin cu gentile cu bani ca sa obtina prelungirea contractelor pentru energie
> Basescu ii pune in carca lui Codrut Seres acuzatii
Reactii Stolojan si Seres plimba "valiza cu bani" de la unul la altul In cearta dintre Basescu si Tariceanu au intervenit si Codrut Seres, fostul ministru al economiei, si Theodor Stolojan, fostul consilier prezidential. Seres a raspuns acuzatiilor lui Basescu spunand ca "valiza cu bani" s-a dus la Cotroceni si, mai precis, la Theodor Stolojan. Fostul consilier prezidential a calificat acuzele lui Seres drept "speculatii pure".
"Regret ca domnul Codrut Seres, cu voie sau fara voie, a ajuns sa faca jocul mafiilor din piata energiei electrice si sa intoxice astfel opinia publica", a adaugat Stolojan.
Reprezentantii companiei ALRO Slatina s-au distantat prompt fata de declaratiile presedintelui Basescu, respectiv Codrut Seres. In replica, la declaratiile acestora, conform carora ALRO a fost nevoita sa dea mita MEC-ului "valize de bani", respectiv administratiei prezidentiale, pentru a primi energie ieftina, reprezentantii companiei au precizat ca nu au dat niciun fel de comision autoritatilor.
DNA a precizat ieri, intr-un comunicat, ca procurorii nu trebuie sa se autosesizeze si sa demareze anchete penale doar pe baza unor afirmatii despre presupuse infractiuni de coruptie. Reprezentantii DNA au adaugat ca oficialii care au cunostinta sau au aflat de savarsirea unor infractiuni au posibilitatea sa sesizeze organele de urmarire penala. (Narcis Iordache) Socuri electrice Calin Popescu-Tariceanu, in fata cu Portile de Fier Presedintele Traian Basescu l-a acuzat pe premierul Calin Popescu-Tariceanu, marti seara, intr-o emisiune de la TVR, ca face jocurile mafiei din energie.
Basescu a identificat compania Energy Holding, patronata la vedere pana nu de mult de Bogdan Buzaianu, cu firma VA Tech, cea care a primit retehnologizarea Portilor de Fier 1 chiar din mana lui Calin Popescu-Tariceanu. Este pentru prima data cand, oficial, se face legatura intre cele doua companii transformate in ultimii ani in cei mai importanti jucatori de pe piata energetica.
In 1997, prin Hotararea de Guvern 474, Calin Popescu-Tariceanu a incredintat modernizarea Portilor de Fier 1, fara licitatie publica, companiei Sulzer Hydro, devenita ulterior VA Tech. Tariceanu si Mircea Ciumara, fost ministru de finante, au semnat hotararea in lipsa lui Victor Ciorbea, premierul de la acea vreme, pe cand acesta era plecat intr-o delegatie oficiala in Germania.
Nota de plata pentru retehnologizarea Portilor de Fier 1, platita din bugetul de stat si din credite externe, s-a ridicat in final la 230 de milioane de euro
Bogdan Buzaianu a fost angajatul si reprezentantul VA Tech in Romania, dar si proprietar al Energy Holding. Cele doua companii au castigat sute de milioane de euro din contracte cu firmele de stat, din portofoliul Ministerului Industriilor, fara licitatie publica.
Buzaianu este si finul lui Dan Ioan Popescu, fostul ministru al industriilor din guvernul Nastase. Acesta a incredintat in 2001 companiei VA Tech si retehnologizarea Portilor de Fier 2, tot fara licitatie. Costurile finale ale lucrarilor: 270 de milioane de euro. (Marius Draghici) Energia ALRO si dilema costurilor cu energia Din 2004, cand preturile titeiului au inceput sa creasca, tragand in sus dupa ele si pe cele la gaze si la alte forme de enegie, ALRO a constatat ca facturile la acest capitol sunt din ce in ce mai mari.
La prezentarea rezultatelor financiare pe 2006, conducatorii ALRO au declarat ca in ultimii zece ani le-au crescut costurile cu energia cu 135%. In incercarea de a tine in frau aceste cheltuieli, combinatul de aluminiu de la Slatina a incercat pe de-o parte sa-si dezvolte propria productie de energie, iar pe de alta parte sa negocieze clauze mai avantajoase cu furnizorii.
Potrivit ALRO, in ultimii doi ani, compania a trimis peste 15 scrisori catre Ministerul Economiei si Comertului, premier, Consiliul Concurentei, presedintie si catre alte autoritati guvernamentale, in care a explicat necesitatea obtinerii unor contracte de furnizare a energiei electrice pe termen lung si in care propunea mai multe modele de investitii ce ar fi permis ALRO acces constant la electricitate. Sustine insa ca nu s-a dat spaga.
Una dintre probleme era faptul ca ALRO nu reusea sa aiba acces la energia ieftina de la Hidroelectrica si ca, de fiecare data, era trimisa la intermediari: Energy Holding, cu care avea un contract pe 12 ani.
In septembrie 2005, producatorul de aluminiu a rupt contractul cu intermediarul si a semnat direct cu Hidroelectrica. Memoriul trimis de Basescu era datat aprilie 2006. ALRO ar vrea sa participe la construirea Reactoarelor nucleare 3 si 4 de la Cernavoda si a anuntat recent ca va investi un miliard de euro pentru a-si construi o termocentrala. (Raluca Barbuneanu)