Scandalul din PDL, izbucnit după discutia înregistrată în care directorul Termocentralei Mintia, Cristian Marius Vladu, a spus că ar fi sponsorizat cu 1,5 miliarde de lei vechi în campania electorală pierdută pentru scaunul de deputat al Colegiului nr. 3 Hunedoara, are la bază un război din interiorul PDL Hunedoara.
Luptele pentru putere din filiala PDL Hunedoara au început în anul 2009, după Gheorghe Pogea şi Gheorghe Barbu au părăsit conducerea filialei (primul - pentru şefia Ministerului de Finanţe, celălalt - pentru postul de secretar al Camerei Deputaţilor). Comentatorii politici din zonă vorbesc de mai multe tabere conduse de lideri locali care îşi doresc să câştige funcţia de preşedinte la alegerile de la începutul anului viitor. Aceştia ar fi Tiberiu Iacob Ridzi (primarul Petroşaniului), Viorel Arion (deputat PDL de Hunedoara), Dorin Gligor (subprefect al judeţului, care şi-a pierdut formal calitatea de membru), Dorin Păran (senator PDL) şi Cristian Marius Vladu (director al Termocentralei Mintia, fost prefect de Hunedoara).
Vladu: "Sunt sponsorul principal al campaniei" O televiziune locală a prezentat miercuri seara fragmente dintr-o înregistrare audio, lungă de 180 de minute făcută în timpul unei discuţii avute de Cristian Marius Vladu cu lideri PDL din oraşul Călan în noaptea în care se numărau voturile pentru alegerile parţiale din Colegiul 3 - Ţara Haţegului Ţinutul Pădurenilor. În timpul discuţiilor, Vladu le mărturisea colegilor de partid că ar fi dat 1,5 milioane de lei pentru campania electorală a PDL: "Sunt sponsorul principal al campaniei. Am dat un miliard jumate, pe româneşte, mă-nţelegi? Că nu dau de la mama, da-mi creez nişte obligaţii, că din salariul meu n-am de unde să dau atâta".
În problema directorilor de la diferite instituţii şi societăţi de stat rămaşi în funcţii, puşi de PSD sau PNL, Vladu le spunea colegilor: "Cineva din partidul ăsta trebuie să-şi asume răspunderea şi să radă tot. La mine la Mintia au mai rămas doar vreo doi directori dintre cei vechi". În cadrul aceleiaşi discuţii, el se arăta mirat să afle că în Hidroelectrica şi în Hidroserv ar mai fi rămas neschimbaţi peste 70 de directori PSD sau PNL neschimbaţi şi că liderii filialei PDL Hunedoara nu fac nimic în acest sens.
Până la ora redactării acestei ştiri, Vladu nu a putut fi contactat de reporterii EVZ, dar a declarat deja presei locale că discuţia "a fost prezentată trunchiat în mass-media" şi că ea "a avut loc într-un grup de prieteni".
Un război cu vechime
În ianuarie 2009, Gheorghe Pogea părăsea, practic, conducerea organizaţiei PDL Hunedoara pentru a prelua mandatul de ministru al finanţelor. Celălalt lider puternic al filialei, Ghoerghe Barbu, pleca şi el la Bucureşti, pentru postul de secretar al Camerei Deputaţilor, instituţie în care a încercat să intre candidând în Valea Jiului, fără succes însă. Şefia PDL a fost preluată de Tiberiu Iacob Ridzi, dar rezultatele slabe obţinute de PDL la alegerile prezidenţiale şi europarlamentare au provocat debarcarea lui, în primăvara lui 2010. Desemnarea unui nou preşedinte a fost amânată în diferite rânduri, interimar fiind numit deputatul Viorel Arion.
Surse din anturajul PDL spun că există cel puţin cinci sau şase tabere care au tot încercat să se impună în lupta pentru putere. În prezent, taberele conduse de Viorel Arion, Tiberiu Iacob Ridzi şi Dorin Gligor par să fi ajuns la o înţelegere, iar mica "grupare" a senatorului Dorin Păran nu contează prea mult în luptă. Aşa se explică, spun analiştii politici locali, de ce Valdu ar fi încercat să-şi câştige susţinători pentru postul de preşedinte în discuţia de la Călan, înregistrată de unul dintre participanţi.