La doar trei zile după masacrul din Franța, directorul CIA John Brennan a atacat criticile la adresa supravegherii electronice în masă.
Chiar dacă șeful Agenției nu îl nominalizează pe Edward Snowden, el era ținta principală, conform presei americane:
„În ultimii ani, din cauza unui anumit număr de scurgeri și pertractări privind rolul guvernului în lupta contra terorismului, au fost luate măsuri juridice și politice care fac mai dificilă capacitatea noastră de a-i găsi pe teroriști.”
La rândul său, James Woolsey, fost director CIA în timpul lui Bill Clinton, declara pe 14 noiembrie, la MSNBC, că, după atentatele de la Paris, Edward Snowden are „sânge pe mâini”.
Brennan și Woolsey critică astfel legea de reformă a Agenției Naționale de Securitate (NSA), USA Freedom Act, din iunie trecut, potrivit căreia autoritățile trebuie să față cereri precise, aprobate anterior de un tribunal, pentru a obține informații despre apelurile telefonice.
Pentru comitetul editorial al New York Times, declarațiile directorului CIA au atins un nivel „rușinos de coborât”. Într-un articol intitulat „Supravegherea în masă nu este un răspuns împotriva terorismului”, cotidianul american amintește că majoritatea autorilor atentatelor erau cunoscuți de serviciile de informații:
„Problema în acest caz precis nu era lipsa datelor, ci incapacitatea de a acționa plecând de la informații pe care autoritățile le dețineau deja.”
Conducerea New York Times apreciază că declarațiile oficialilor din serviciile secrete în legătură cu dezvăluirile lui Snowden sunt necinstite:
„În cei doi ani trecuți de la dezvăluirile privind colectarea datelor personale de către NSA, profesioniștii din servicii nu au dovedit că programul de supraveghere telefonică ar fi împiedicat vreun atac terorist. Totuși, oficiali din serviciile de informații și membri ai Congresului continuă să mintă public afirmând că programul a fost eficient.”