Război Israel. Antony Blinken, șeful diplomației americane, încearcă să determine Autoritatea Palestiniană să joace un rol în războiul dintre Israel și Hamas. Primită rece de toate părțile, această propunere evidențiază slăbiciunile acestui stat palestinian embrionar, deși are un important aparat de securitate.
Război Israel. Antony Blinken a făcut prima sa vizită la sediul Autorității Palestiniene din Ramallah de la începutul confruntării sângeroase dintre Israel și Hamas din 7 octombrie.
Șeful diplomației americane și-a exprimat încă o dată dorința de a vedea structura guvernamentală născută din Acordurile de la Oslo de acum 30 de ani recâștigând controlul asupra Fâșiei Gaza odată ce operațiunile militare se vor fi încheiat.
Președintele palestinian, Mahmoud Abbas, a reafirmat că "Fâșia Gaza este o parte integrantă a statului Palestina" și că Autoritatea Palestiniană ar putea juca un rol acolo doar în cadrul unei "soluții politice cuprinzătoare pentru Cisiordania, Ierusalimul de Est și Fâșia Gaza" punând capăt ocupației israeliene.
"Nu am cuvinte pentru a descrie genocidul și distrugerea suferite de poporul nostru palestinian în Gaza în mâinile mașinii de război israeliene, cu sfidarea principiilor dreptului internațional", i-a declarat liderul palestinian în vârstă de 87 de ani șefului diplomației americane.
Succesorul lui Yasser Arafat, Mahmoud Abbas pare mai neputincios ca oricând în fața valului de violență.
Înființată în 1996, administrația sa cu suveranitate foarte limitată nu-și exercită formal autoritatea decât asupra a 18% din Cisiordania, și anume "zona A", creată prin Acordurile de la Oslo, care reunește orașele palestiniene de pe malul stâng al Iordanului.
Din 2007, Autoritatea Palestiniană est absentă din Fâșia Gaza după victoria electorală a Hamas din 2005 și lovitura de forţă a partidului islamist pentru a-i expulza reprezentanții în 2007.
Legitimitate inexistentă și puteri foarte limitate
Foarte nepopulară în rândul palestinienilor, care adesea o văd doar ca pe o structură politică coruptă și represivă, Autoritatea Palestiniană are totuși o administrație civilă, forțe de securitate și de informații.
Beneficiază de sprijin financiar din partea Statelor Unite, a Uniunii Europene și a altor donatori internaționali.
Există puține date oficiale cu privire la aparatul de securitate palestinian din Cisiordania.
Potrivit mai multor surse, forțele de securitate palestiniene sunt formate din aproximativ 40.000 de bărbați înarmați, unele unități fiind echipate cu blindate ușoare.
Acestea sunt distribuite între mai multe agenții. Poliția palestiniană (PCP, Palestinian Civil Police) care îndeplinește sarcini civile de menținere a ordinii, combatere a criminalității și administrare a închisorilor.
Ar avea în jur de 10.000 de polițiști și beneficiază de sprijin financiar și tehnic din partea Uniunii Europene.
Forțele de securitate palestiniene (NSF, National Security Forces), adesea descrise drept armata în așteptare a Palestinei, au între 10 și 30.000 de membri și primesc pregătire și sprijin din partea Iordaniei și a Statelor Unite.
Securitatea Națională (GIS, General Intelligence Service) are 3.000 de agenți de informații, luptă împotriva spionajului și cooperează cu serviciile de informații străine.
Război Israel. Cooperarea la nivel de servicii
Securitatea Preventivă (PS), agenția internă de informații a Autorității Palestiniene, are 2.000 de agenți, în timp ce Garda Prezidențială (PG), o forță de elită formată din 2.000 - 3.000 de oameni, asigură protecția personală a președintelui.
Din 2007, toate aceste forțe loiale lui Mahmoud Abbas au fost limitate la anumite zone din Cisiordania și s-au angajat într-o cooperare neîntreruptă de securitate cu statul israelian.
În opinia lui Jean-Paul Chagnollaud, directorul Institutului de cercetare și studii Mediterana Orientul Mijlociu (iReMMO), "cooperarea dintre serviciile palestiniene și serviciile israeliene este foarte avansată (…) și a rezistat tuturor situațiilor.
De fiecare dată când Mahmoud Abbas a dorit să întrerupă cooperarea în domeniul securității, americanii s-au opus și el nu a făcut-o.
Este o relație aproape organică și pentru mulți palestinieni, cooperarea în domeniul securității nu este însoţită de "nicio latură politică".
Și de aceea mulți acuză Autoritatea Palestiniană de un fel de colaborare".
Potrivit cercetătorului, a-ţi imagina "că Autoritatea Palestiniană se întoarces în Gaza cu vehiculele blindate israeliene, în vehiculele armatei de ocupaţie, ar fi catastrofal" pentru Autoritate și inacceptabil în ochii marii majorități a palestinienilor.
Poate Autoritatea Palestiniană să administreze din nou Gaza?
În opinia lui Fréderic Encel, doctor în geopolitică și specialist în Orientul Mijlociu, întoarcerea Autorității Palestiniene în Gaza este însă inevitabilă pentru că „din punct de vedere legal, internațional și diplomatic, nu există alte alternative (…), Israelul neavând legitimitate și mai presus de toate nicio dorință de a reocupa și cu atât mai puțin de a anexa enclava. Egiptul, care a ocupat-o până în 1967, nu vrea deloc să preia controlul asupra ei. Și niciun stat nu va trimite trupe de menținere a păcii pentru a deține Fâșia Gaza".
Totuși, pentru ca această revenire să fie posibilă, ar trebui îndeplinite multe condiții.
"Prima condiție, care nu este evidentă, este în primul rând demilitarizarea principalelor forțe ale Hamas, adică rachetele acestuia și mai ales teroriștii săi care pot intra în Israel. Atâta timp cât această condiție nu este îndeplinită, israelienii nu vor opri războiul. A doua condiție este un sprijin masiv [din partea comunității internaționale]. A treia este ca actualul guvern israelian să cadă în scurt timp".
Eseistul și conferenţiarul de la Science Po consideră că putem întreține "speranțe rezonabile. (...) Combinarea acestor elemente astăzi este cu siguranță dificilă, dar nu imposibilă. Toate sondajele de opinie făcute în Israel după masacrul Hamas din 7 octombrie, dau sistematic un avantaj substanțial pentru o echipă care poate fi descrisă drept centristă și de centru stânga, deloc opusă soluției cu două state și reluării negocierilor cu palestinienii".
Statele Unite, fără o soluție politică
Pariul administrației americane "că o Autoritate palestiniană eficientă și revitalizată va prelua guvernarea și, în cele din urmă, responsabilitatea securității în Gaza", în cuvintele lui Antony Blinken rostite pe 31 octombrie înaintea Comisiei de finanțe a Senatului Congresului american, întâmpină evident opoziția Hamas.
Într-o conferința de presă, Osama Hamdane, unul dintre oficialii din Liban, a afirmat luni că "poporul nostru nu va permite Statelor Unite să-și impună planurile care vizează crearea unei administrații care să le convină și care să-i convină ocupantului (Israel, n. red.)", iar poporul nostru nu va accepta un nou guvern de la Vichy".
Nici de partea israeliană, proiectul șefului diplomației americane nu a primit sprijin.
Luni seara, Benjamin Netanyahu a respins încă o dată posibilitatea unei încetări a focului în Gaza și a promis că își va asuma "responsabilitatea generală pentru securitate" acolo după războiul care a intrat în a doua lună marți, 7 noiembrie.
O modalitate de a respinge inițiativa diplomației americane care se bazează astăzi pe o himeră îndepărtată: un acord global între o Autoritate Palestiniană cu un nou lider și un guvern israelian scăpat de șoimii Likud și aliații săi de extremă dreaptă.
sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA: france24.com