Serghei Lavrov, ministrul rus de externe, a declarat miercuri în Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului, că Rusia este dispusă să negocieze pentru rezolvarea conflictului din Ucraina. Însă asta cu anumite condiții.
Război în Ucraina, ziua 722. Serghei Lavrov a subliniat că totul e posibil doar dacă se acceptă ca teritoriile câștigate de Rusia să fie păstrate.
„Suntem deschişi unei soluţii politice şi diplomatice bazată pe respectarea intereselor noastre legitime, pe luarea în considerare a realităţilor create de-a lungul multor ani şi care au condus la situaţia actuală”, a indicat Lavrov.
Război în Ucraina, ziua 722. Lavrov anunță disponibilitatea Rusiei pentru negocieri
Ministrul rus de externe a adăugat că cei care au declarat război Rusiei nu au prezentat nicio propunere semnificativă și că, în absența unei atenții acordate intereselor lor și situației pe teren, șansele de a ajunge la un acord la masa negocierilor sunt reduse.
„Nu se întrevăd astfel de opţiuni”, a argumentat şeful diplomaţiei ruse. Prin urmare, „a vorbi despre masa negocierilor nu este posibil în acest moment”, a punctat el.
„Occidentul deja nu mai vorbeşte despre victoria sa, ci despre cum să evite ca (preşedintele rus Vladimir) Putin să câştige”, a continuat Lavrov.
Ultimele negocieri de pace ruso-ucrainene au avut loc în martie-aprilie 2022 la Istanbul, la aproximativ o lună după declanșarea invaziei ruse în Ucraina.
În perioada următoare, Kievul a stabilit ca condiție pentru orice tratative cu Moscova retragerea completă a trupelor ruse din Ucraina, inclusiv din Crimeea, și restabilirea granițelor acestei țări, care sunt recunoscute internațional.
Ucraina susține că exporturile agricole nu afectează piețele Europei de Est
Un oficial ucrainean a afirmat miercuri că exporturile de produse agricole din Ucraina prin Europa de Est nu au avut un impact negativ asupra acestor piețe, în ciuda protestelor fermierilor.
De asemenea, el a subliniat că reluarea livrărilor prin Marea Neagră ar trebui să contribuie la reducerea îngrijorărilor acestora.
Vecinii Ucrainei, cum ar fi Polonia, Slovacia, Ungaria, România și Bulgaria, au exprimat nemulțumiri cu privire la impactul intrărilor de produse agricole ucrainene asupra piețelor lor, ceea ce a generat proteste din partea fermierilor și transportatorilor.
Taras Kacika, adjunct al ministrului ucrainean al economiei și reprezentant comercial al Kievului, a admis că creșterea exporturilor prin Europa de Est, ca urmare a întreruperii livrărilor tradiționale prin porturile din Marea Neagră din cauza invaziei rusești, a provocat îngrijorări și critici referitoare la respectarea standardelor UE în domeniul securității alimentare pentru produsele ucrainene.
„Pentru noi asta e ciudat, pentru că credem că la niciun produs nu îi scoatem pe fermierii europeni de pe pieţele lor locale", le-a spus Taras Kacika jurnaliştilor cu care s-a întâlnit la Bruxelles.
Război în Ucraina, ziua 722. Fostul oficial SBU, eliberat de justiția din Serbia
O curte de apel din orașul sârbesc Nis a anulat miercuri sentința de un an de închisoare a lui Andrii Naumov, fost oficial al Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), conform informațiilor furnizate de Radio Europa Liberă.
Naumov, fost șef al departamentului de securitate internă al SBU, a fost reținut în Serbia în 2022 după ce a fugit din Ucraina.
În septembrie 2023, Înalta Curte din Nis l-a condamnat pentru spălare de bani și l-a condamnat la un an de închisoare. Naumov ar fi părăsit Ucraina pe 23 februarie 2022, cu doar câteva ore înainte de declanșarea războiului la scară largă.
El ar fi utilizat mai multe camionete încărcate cu bani și bijuterii pentru a părăsi țara, acestea fiind direcționate către Germania și ulterior către Serbia.