Țările din Europa sunt extrem de îngrijorate de o posibilă escaladare a războiului declanșat de Vladimir Putin din Ucraina, spre Vest. Acum, președintele rus mai face o mișcare neprevăzută periculoasă, mutând o nouă rachetă nucleară intercontinentală ICBM tip Yars în apropierea Occidentului, la baza sa militară Kozelsk, aflată la doar 1.500 de kilometri de Berlin și 2.400 de km de Londra, ce pot fi lovite de Moscova în doar câteva minute.
Război în Ucraina, ziua 639. Există perspectiva reală ca Kievul să piardă războiul sau și mai rău pacea în fața Rusiei. Ceea ce ar aduce asupra Europei un nor negru cum n-am mai văzut din 1939, scrie The Telegraph.
Oficialii norvegieni şi estonieni au declarat că ar putea urma exemplul Finlandei şi ar putea să-şi închidă punctele de trecere ale frontierei cu Rusia dacă criza migrației, orchestrată de Moscova, va escalada.
Finlanda va închide toate punctele sale de trecere a frontierei cu Rusia, cu excepția celui din nordul extrem al țării, începând cu vineri, la miezul nopții. Pentru a opri fluxul de migranți direcționat de Moscova către țara scandinavă.
Război în Ucraina, ziua 639. Armata ucraineană se confruntă cu probleme
Soldații ucraineni se confruntă cu probleme serioase pe front, din cauza vremii nefavorabile. Acest lucru a fost recunoscut și de președintele Zelenski.
Tot mai multe imagini cu probleme întâmpinate de soldații Ucrainei au apărut pe rețelele de socializare. Mașini de infanterie și blindate blocate în noroaie au fost filmate pe front. Despre acest lucru a vorbit și președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
„În ciuda ororilor expuse în Gaza, războiul împotriva Ucrainei are o semnificație mult mai mare pentru securitatea și prosperitatea viitoare a Marii Britanii și a Europei. Occidentul, „distras” acum de conflictul din Gaza, e „pe punctul de smulge înfrângerea din fălcile victoriei în Ucraina. Fluxurile occidentale de armament și muniție încep să sece și aparent sunt redirecționate spre estul Mediteranei”, scrie The Telegraph.
Summit pentru pace în Argentina
Preşedintele ales al Argentinei, Javier Milei, i-a oferit preşedintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, șansa de a găzdui un summit pentru pace. Despre aceasta a anunţat Diana Mondino, director de politică externă la La Libertad Avanza, partidul lui Milei.
„Intenționăm să acționăm ca sediu, dacă este posibil”, a asigurat Mondino presei. Preşedintele ucrainean i-a mulţumit lui Milei pentru „sprijinul clar”: „Fără ambiguitate între bine şi rău. Doar sprijin clar pentru Ucraina. Noi, ucrainenii, suntem conștienți de acest lucru şi îl apreciem foarte mult”, a spus Zelenski.
Relația dintre ţările din America Latină şi guvernul ucrainean a fost complexă încă de la începutul războiului. Kievul a invitat lideri precum preşedintele brazilian Luiz Inácio Lula da Silva să viziteze ţara de mai multe ori. Dar până acum nu a mers nimeni, scrie Mediafax.
Război în Ucraina. Criză energetică la început de iarnă
Operatorul de energie Ukrenergo a anunțat joi că rețeaua de electricitate ucraineană se află într-o situație „dificilă” de miercuri. Acesta a cerut furnizări de urgență de la România, Slovacia și Polonia, transmite AFP.
Apelul lui Scholz şi avertismentul NATO
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că i-a cerut preşedintelui rus Vladimir Putin să înceteze agresiunea împotriva Ucrainei, în cadrul primei reuniuni online a G20 la care a participat preşedintele rus de la începutul războiului. Scholz nu a precizat care a fost răspunsul lui Putin.
Alianţa Nord-Atlantică şi-a avertizat ţările membre că prea multe formalităţi birocratice îngreunează deplasarea trupelor în Europa. Problemele de logistică, un capitol cheie în războaiele moderne, urmând să ducă întârzieri importante în cazul în care ar izbucni un conflict cu Rusia, relatează Reuters.