Casa Albă a cerut vineri Congresului aproape 106 miliarde de dolari pentru a finanța planuri ambițioase pentru Ucraina, Israel și securitatea frontierelor americane. Dar nu a oferit nicio strategie pentru a obține banii de la un Congres dezorganizat. În acelaşi timp, pe frontul din Ucraina au loc lupte sângeroase pentru localitatea Avdiivka.
Război în Ucraina, ziua 605. Preşedintele Joe Biden a iniţiat o misiune urgentă de a oferi noi ajutoare în valoare de miliarde de dolari Israelului şi Ucrainei. El a folosit un discurs din Biroul Oval pentru a afirma că susţinerea SUA este esenţială pentru cei doi aliaţi implicaţi în războaie. „Tiranii ca Putin şi teroriştii ca Hamas trebuie opriţi”, a declarat vineri preşedintele american.
Declaraţia a fost făcută după ce s-a întors din Israel. Acesta a mai explicat şi de ce este nevoie ca atât Ucraina cât şi Israelul să fie ajutate în plin război. Totodată, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat că a vorbit la telefon cu preşedintele american Joe Biden despre menţinerea asistenţei pentru Ucraina în 2024. El a spus că va fi un „pachet semnificativ de sprijin” de circa 60 de miliarde de euro.
Kremlinul a calificat vineri drept "inacceptabile" remarcile președintelui american Joe Biden, care l-a comparat pe președintele rus, Vladimir Putin, cu gruparea militantă palestiniană Hamas, notează Reuters.
Război în Ucraina. Eșecul de la Avdiivka
Forțele ruse și-au reînnoit asaltul împotriva orașului Avdiivka din regiunea Donețk. Ei au lansat atacuri fără succes în jurul flancurilor orașului, anunță vineri Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei. „Inamicul a reluat acțiunile ofensive și nu încetează să încerce să încercuiască Avdiivka”, transmite armata ucraineană. Totodată, Kievul anunţă că trupele ruse au suferit pierderi grele.
Pacea din 10 puncte
În acelaşi timp, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat organizarea în cursul acestei luni a unei "reuniuni internaţionale majore" în insula Malta. Se va discuta cu privire la formula sa de pace. O propunere în 10 puncte pentru a pune capăt războiului, care prevede retragerea trupelor ruse din Ucraina, relatează vineri EFE.
Ţările NATO, îngrijorate de legăturile lui Orban cu Putin
Îngrijorarea ambasadorilor țărilor NATO în Ungaria despre legăturile întreținute de Ungaria cu Rusia a fost discutată la Budapesta, relatează Agerpres. În marja Forumului internațional „O centură, un drum”, premierul naționalist Viktor Orban s-a întâlnit marți, 17 octombrie, cu președintele Vladimir Putin. Ambasa SUA la Budapesta a declarat că acesta a fost subiectul principal al întâlnirii, potrivit AFP.
Război în Ucraina. Fostul preşedinte Medvedev acuză din nou SUA
Vicepreşedintele Consiliului Securităţii Rusiei, Dmitri Medvedev, a acuzat vineri SUA. Fostul preşedinte rus susţine că SUA împing lumea într-o `prăpastie foarte adâncă". Declarația a fost făcută la scurt timp după ce preşedintele american Joe Biden a anunţat că va cere Congresului ajutor financiar urgent pentru Ucraina şi Israel, transmite EFE. "Lumea care urmează SUA continuă să cadă într-o prăpastie foarte adâncă. Se iau decizii care nu sunt doar dovada deteriorării psihice ireversibile a celor care le iau. Ci şi a pierderii a ceea ce a mai rămas din ruşine", a scris el pe Telegram.
Lavrov trimite ruşii în Coreea de Nord
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat, joi, în cadrul unei întâlniri cu omologul său nord-coreean, Choe Son Hui, că recomandă rușilor să meargă în vacanță în Coreea de Nord. Desprea aceast a relatat agenția de presă rusă TASS.
Reultatul folosirii ATACMS de către armata ucraineană
Loviturile efectuate de forțele armate ucrainene în noaptea de 16 spre 17 octombrie cu rachete tactice americane ATACMS asupra aerodromurilor din Lugansk și Berdiansk vor forța armata rusă să își mute bazele operaționale și centrele de control departe de linia frontului. Astfel consideră serviciile de informații militare britanice, citate de BBC.