Război în Ucraina, ziua 603. Uniunea Europeană nu va abandona Ucraina, iar ajutorul acordat pentru a face față războiului cu Rusia va continua, în ciuda situației din Orientul Mijlociu. Emmanuel Macron a purtat o discuție telefonică cu omologul său Volodimir Zelenski. Vladimir Putin anunță că avioane Mig-31, echipate cu rachete Kinjal vor patrula deasupra Mării Negre. Finlanda investighează două nave, una chineză și alta rusă, în contextul avarierii conductei de gaz de sub Marea Baltică.
Război în Ucraina. Franța va continua să susțină Ucraina, în războiul de apărare pe care îl duce împotriva Rusiei. Acest lucru se va întâmpla chiar în contextul crizei din Orientul Mijlociu. Preşedintele francez Emmanuel Macron l-a asigurat pe Volodimir Zelenski că situația din Israel nu va afecta sprijinul europenilor, relatează AFP. Cei doi lideri politici au purtat o conversație telefonică
„Multiplicarea crizelor nu va slăbi în niciun fel sprijinul francez şi european pentru Ucraina, care va rămâne atât timp cât va fi necesar”, a subliniat preşedintele francez.
În acest context, ei au discutat despre capacităţile militare ale Ucrainei. Kievul se așteaptă la o nouă campanie de bombardamente ruse în timpul iernii.
Volodimir Zelenski a subliniat că țara sa acordă o mare importanță ajutorului primit din Franța. Parisul a oferit tunuri de artilerie Caesar şi a promis rachete SCALP cu rază lungă de acţiune.
Cei doi şefi de stat au „făcut, de asemenea, un bilanţ al iniţiativei de pace ucrainene şi al problemelor legate de securitatea alimentară”, a menţionat Elysée. Ei au discutat despre coridorul Mării Negre destinat exporturilor de cereale.
Război în Ucraina. Avioane Mig-31 deasupra Mării Negre
Aviaţia rusă va desfăşura acţiuni de patrulare permanentă cu avioane echipate cu rachete hipersonice Kinjal deasupra Mării Negre. Anunțul a fost făcut de Vladimir Putin. El a precizat că acest lucru îi va permite să controleze și zona Mediteranei.
„Ceea ce anunț acum nu este o amenințare. La instrucțiunile mele, Forțele Aerospațiale Ruse lansează patrule permanente în zona neutră a spațiului aerian de deasupra Mării Negre. Avioanele noastre Mig-31 sunt înarmate cu sisteme Kinjal”, a anunțat Putin la Beijing, informează agenția Tass.
Război în Ucraina. El a spus că în aceste misiuni aviaţia rusă va folosi avioane de vânătoare MiG-31 „echipate cu sisteme Kinjal. Acestea au o rază de acţiune de peste 1.000 de kilometri. Putin a mai spus că desfăşurarea avioanelor supersonice MiG-31 în zona Mării Negre va permite aviaţiei ruse să controleze zona Mediteranei. Aceasta este în prezent scena unei escaladări în conflictul dintre Israel şi gruparea islamistă Hamas.
„Am avertizat că aceasta nu este o ameninţare, dar noi vom efectua un control vizual, un control cu ajutorul armamentului asupra a ceea ce se întâmplă în Marea Mediterană”, a mai spus Putin.
Autoritățile finlandeze verifică o navă chineză și una rusească
Război în Ucraina. Autoritățile de la Helsinki investighează o navă chineză şi una rusă. Ancheta are legătură cu avariile provocate conductei de gaz din Golful Finlandei. Nava chineză a fost urmărită timp de 15 ore de marina norvegiană.
Anchetatorii finlandezi au declarat că investighează nava chineză NewNew Polar Bear. De asemenea, investigațiile vizează și o navă sub pavilion rusesc, Sevmorput.
Cele două vase, dar și altele, erau prezente în zonă atunci când un gazoduct de sub Marea Baltică a fost avariat. Incidentul s-a petrecut pe 8 octombrie, ca urmare a unei „activităţi externe” potenţial deliberate, relatează Reuters.
Război în Ucraina. SUA impun sancțiuni unor entități din Iran și Rusia
Statele Unite au impus noi sancţiuni împotriva unor persoane şi companii cu sediul în Iran şi Rusia. Aceste entități sunt acuzate că au ajutat la dezvoltarea programelor iraniene de rachete balistice şi drone. Anunțul a fost făcut de Departamentul de Stat într-un comunicat.
„Activităţile sensibile la proliferare ale Iranului rămân una dintre cele mai mari provocări la adresa păcii şi securităţii internaţionale. Statele Unite vor continua să utilizeze toate instrumentele de care dispun pentru a perturba şi contracara activităţile Iranului legate de rachete, vehicule aeriene fără pilot la bord (UAV) şi arme convenţionale. Departamentul de Stat ia măsuri astăzi pentru a constrânge şi mai mult activităţile destabilizatoare ale Iranului, inclusiv relaţia sa militară tot mai strânsă cu Rusia”, se arată în comunicatul Departamentului de Stat.
Război în Ucraina. Departamentul de Stat a desemnat două entităţi cu sediul în Iran şi patru entităţi cu sediul în Rusia. Oficialii americani au acuzat implicarea în activităţi care au contribuit la furnizarea, în beneficiul Iranului, de arme sau de materiale conexe.
Printre aceste entităţi se numără producătorul de drone Shahed. Aceste echipamente sunt folosite de Rusia pentru atacurile din Ucraina. Este vorba de Iran Aircraft Manufacturing Industrial Company (HESA), care produce UAV-urile de luptă Ababil, Shahed şi Karrarr.
Pe listă figurează şi Rosoboroneksport OAO, agenţie intermediară controlată de stat, din Rusia, care se ocupă de exportul şi importul de produse, tehnologii şi servicii militare. Departamentul de stat spune că a fost implicată în transferul de arme convenţionale şi materiale conexe către Iran.
Amendați pentru că au ascultat un cântec ucrainean
Doi bărbați din Crimeea ocupată de ruși au fost amendați pentru că au ascultat un cântec patriotic ucrainean. Cei doi au fost puși să plătească suma de 40.000 de ruble fiecare. Situația este foarte dificilă în contextul acestui război în Ucraina.
Este vorba despre 400 de dolari. Autoritățile de ocupație i-au acuzat că au ascultat în public cântecul „Bună seara, suntem din Ucraina”. Cei doi au fost dați în judecată, potrivit unor rapoarte ale instanțelor rusești citate de grupul de monitorizare independent rus OVD-Info.
Bărbații au fost acuzați de „discreditarea publică a armatei ruse” pentru că au ascultat cântecul în public.