În ultimele 24 de ore, Statul Major al Armatei Ucrainene a anunțat că a distrus trei tancuri și șapte transportoare blindate și au eliminat 400 de soldați ruși. Luptele au scăzut în intensitate, fiind probabil o perioadă de acalmie înaintea contraofensivei ucrainene.
În cursul nopții de sâmbătă spre duminică, Rusia a lansat cel mai mare număr de rachete și drone asupra capitalei Ucrainei, Kiev.
Forțelor Aeriene ale Ucrainei au anunțat că apărarea antiaeriană a distrus 52m din cele 54 de drone explozive lansate de Rusia asupra Ucrainei, dintre care „mai mult de 40” asupra Kievului.
„În total, a fost înregistrat un număr record de drone explozive: 54! Acesta este atacul cu drone cel mai mare împotriva capitalei de la începutul invaziei ruse. Atacul s-a derulat în mai multe valuri, iar alerta aeriană a durat peste cinci ore”, au transmis Forțele Aeriene ale Ucrainei.
Rachetele britanice Storm și-au atins toate țintele
Rachetele britanice Storm Shadow cu rază lungă de acțiune, care au fost furnizate recent Ucrainei, au lovit toate țintele, a declarat ministrul apărării din Ucraina, Oleksii Reznikov.
„Pot spune că din numărul total de lansări Storm Shadow care au avut loc deja, toate 100% au atins țintele specificate de Statul Major”, a spus ministrul.
Șeful Armatei Ucrainene a transmis un mesaj de luptă
Generalul Valerii Zalujnîi a făcut mai multe declarații prin care a lăsat să se înțeleagă că momentul lansării contraofensivei este aproape. El a inspectat fortele navale și a spus că: „a sosit timpul să luăm înapoi ceea ce este al nostru”.
Declarația lui Zalujnîi a fost însoțită de un videoclip motivațional, de o calitate cinematografică, în care sunt prezentați soldați ucraineni înarmați, care se pregătesc de luptă, notează The Guardian.
Rusia vrea pace
Ambasadorul rus în Marea Britanie, Andrey Kelin, a declarat într-un interviu acordat BBC că țara lui își dorește pacea și este dispusă să negocieze.
”Vrem pace, dar în anumite condiții, desigur. Pentru noi, două lucruri sunt importante. Că nu va exista nicio amenințare din partea Ucrainei la adresa Rusiei - acesta este un lucru. Și al doilea, că rușii din Ucraina vor fi tratați ca toate celelalte națiuni din lume. Așa cum sunt tratați francezii în Belgia, sau cum sunt tratați italienii și germanii în Elveția, nu în mod diferit”, a spus Kelin, care a descris evoluțiile din Ucraina din ultimii ani drept ”naționalism extrem”.
Potrivit lui Kelin, scopul militar actual al Rusiei este de a elibera Donbassul de sub ocupație. El a respins ideea că Ucraina ar putea învinge în acest război, și a catalogat-o drept ”o mare greșeală idealistă”.
”Putem face pace mâine, dacă partea ucraineană este pregătită să negocieze, dar în acest moment nu există condiții prealabile pentru asta, mă tem că, deoarece președintele Ucrainei a interzis orice negocieri. Aceasta nu va crea o platformă pentru o pace stabilă și pe termen lung în Europa”, a explicat Kelin.