Ziua a 440 –a de război coincide cu sărbătoarea Victoriei Uniunii Sovietice împotriva Germaniei naziste. În ultimele zile, armata rusă a lansat un val de lovituri pe scară largă asupra Kievului și a întregii Ucraine, provocând distrugeri și rănind civili. De asemenea, se așteaptă ca militarii ruși să anunțe că au preluat controlul în Bahmut, pentru a-i oferi lui Vladimir Putin o victorie. Pe de altă parte, Kremlinul face presiuni asupra liderilor fostelor republici sovietice pentru a participa la parada de la Moscova.
Rusia pregăteşte festivitățile de 9 mai, Ziua Victoriei în al Doilea Război Mondial, când sunt programate o parade militară și un discurs al lui Vladimir Putin în Piaţa Roşie. După 15 luni de înfrângeri pe câmpul de luptă, evenimentul nu va avea strălucirea anilor precedenţi. De altfel, în majoritatea orașelor din Rusia, au fost anulate evenimentele și paradele dedicate Zilei Victoriei, autorităţile invocând un risc „terorist” prea mare.
Kremlinul a declarat că șefii de stat ai aliaților tradiționali ai Rusiei au fost invitați să ia parte la Moscova la festivitățile organizate cu ocazia Zilei Victoriei în al Doilea Război Mondial.
„Așteptăm cu adevărat ca șefii statelor CSI (Comunitatea Statelor Independente - n. red.) să împartă această sărbătoare cu noi. Aceasta este solidaritatea șefilor de state ale căror popoare, ca parte a unei singure țări, au luat parte la Marele Război Patriotic și au câștigat”, a afirmat luni seara purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de TASS.
El a atras atenția asupra „semnificației deosebite” pe care o are această zi pentru cei care au fost implicați în „victoria asupra fascismului” în Marele Război Patriotic, termenul folosit în Rusia pentru al Doilea Război Mondial.
„Nu avem dreptul să uităm de 9 mai. 9 mai este o zi sfântă pentru toate statele care au făcut odată parte din Uniunea Sovietică, state care au sacrificat atât de multe vieți ale cetățenilor lor pentru a elibera lumea de fascism. Este important de fiecare dată să atragem cu insistență atenția întregii lumi” asupra acestei date, „să ne amintim acest lucru de fiecare dată, să aducem un omagiu veteranilor”, a spus purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a dat asigurări că autoritățile ruse iau „toate măsurile necesare” pentru a asigura desfășurarea în condiții de siguranță a festivităților de Ziua Victoriei. Peskov a mai spus că Moscova este în alertă și rămâne vigilentă.
Mesajul lui Volodimir Zelenski de 9 mai
În acest context, Volodimir Zelenski a prezentat propriul mesaj dedicat Rusiei, cu prilejul Zilei Victoriei. El a promis armatei ruse „aceeaşi” înfrângere precum a naziştilor. Preşedintele din Ucraina, Volodimir Zelenski, a promis regimului putinist aceeaşi soartă ca a lui Adolf Hitler.
„Tot răul vechi pe care Rusia modernă îl aduce înapoi va fi învins în acelaşi fel în care a fost învins nazismul”, a subliniat Zelenski într-o alocuţiune difuzată pe reţele de socializare.
Discursul său a avut loc după un nou atac nocturn rus, în care peste 30 de drone explozive au fost doborâte deasupra Kievului, iar doi civili au fost ucişi în regiunile ucainene Odesa şi Zaporijie (sud).
Liderul de la Kiev a anunţat că Ucraina va marca de-acum sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial ca Occidentul, la 8 mai. De menționat că Occidentul marchează capitularea germane în ziua de 8 mai, însă Moscova a reţinut întotdeauna data de 9 mai, din cauza diferenţei de fus orar.
El a spus că va sărbători la 9 Mai Ziua Europei, la fel ca statele membre ale uniunii Europene (UE), la care Kievul aspiră să adere cât mai rapid.
Autoritățile de la Berlin interzic arborarea drapelelor ruse
Autoritățile de la Berlin au decis ca drapelele ruse şi sovietice să fie interzise în apropierea Monumentului sovietic din Tiergarten, în centrul orașului. Decizia a fost luată de Tribunalul superior administrativ din capitala germană, relatează AFP, care a anulat o hotărâre a unei instanţe inferioare.
Vor fi aşadar interzise drapelele ruse şi sovietice în jurul Monumentului sovietic şi în parcul Tiergarten, la fel ca şi panglicile Sfântului Gheorghe. Aceste simboluri sunt arborate în Rusia pentru a celebra victoria asupra Germaniei naziste.
În schimb, drapelele ucrainene, interzise iniţial de poliţia germană la evenimentele din 9 mai, vor fi autorizate. Arborarea acestora a fost stabilită tot de instanța care autorizase drapelele ruse şi sovietice. Hotărârea în ceea ce privește drapelele ucrainene nu a fost atacată cu recurs.
Reacția Ucrainei după informațiile privind doborârea rachetei Kinjal
Ministerul ucrainean al Apărării a oferit o primă reacție la informațiile apărute zilele trecute potrivit cărora armata Kievului a doborât o rachetă hipersonică rusească „Kinjal” (Pumnal).
„Kh-47M2 Kinjal este o rachetă hipersonică cu capabilități nucleare. Viteză de 13.000 km/h, rază de 2.000 de km. Dar nu mai contează acum, când o [rachetă] Patriot îi stă în cale. Ucraina este cel mai bun teren de testare pentru majoritatea armelor occidentale moderne. Ucraina excelează în a demonstra capabilitățile tuturor [armelor] din arsenalul său”, a notat ministerul Apărării de la Kiev într-o postare făcută pe pagina sa de Twitter.
Forțele Kievului au precizat că racheta hipersonică rusească a fost doborâtă de un sistem Patriot primit de Ucraina
„Subliniem încă o dată că cei din conducerea militară au decis să nu facă publice informațiile privind doborârea rachetei X-47 Kinjal de către sistemul Patriot. Motivele sunt destul de clare. Totul la timpul său! Vă mulțumim pentru înțelegere! Împreună spre victorie!”, precizau inițial Forțele Aeriene Ucrainene într-o postare făcută pe Telegram.
Vladimir Putin s-a lăudat în decembrie anul trecut că Rusia conduce lumea în ceea ce privește rachetele hipersonice, care sunt greu de urmărit deoarece pot schimba direcția în timpul zborului.