Ramzan Kadîrov, liderul Ceceniei, a spus că ar fi putut „cuceri Kievul cu mult timp în urmă”, conform corespondentului BBC Francis Scarr. „Aș fi cucerit Kievul cu mult timp în urmă, don. Zelenski și cei ca el ar fi fost într-un subsol, don, fiind deja interogat, don, ca la Mariupol”, a afirmat Kadîrov, scrie Scarr într-o postare pe Twitter.
Update
Rușii au efectuat în această seară un atac puternic, conform presei ucrainene. Soldații lui Vladimir Putin ar fi lansat un atac puternic cu rachete în mai multe zone din Nordul Ucrainei, informează Unian.
Bombardierele strategice de pe teritoriul Rusiei au fost înregistrate de activiști în intervalele dintre 19:19 și 19:28. Aceasta a fost urmată de lansări de rachete de pe teritoriul Belarusului pe teritoriul Ucrainei, arată sursa citată.
În rețelele de socializare, exploziile sunt raportate în regiunea Rivne. O coloană de fum s-a format peste locul de sosire, conform sursei citate.
În plus, rachetele rușilor au fost interceptate anterior de trupele de apărare aeriană deasupra regiunii Volyn. De asemenea, unele surse media precizează că vizată a fost și regiunea Kiev
Update
Inspectorii Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) vor vizita centrala nucleară Zaporojie, aflată sub control rusesc, „în următoarele zile”, pe fondul reluării bombardamentelor și a temerilor tot mai mari privind un potențial accident nuclear. Șeful AIEA, Rafael Grossi, a declarat că își „continuă consultările cu toate părțile în vederea trimiterii unei misiuni de experți AIEA la Zaporojie în următoarele zile pentru a contribui la asigurarea siguranței și securității nucleare acolo”, a scris duminică pe Twitter organismul de supraveghere nucleară al Națiunilor Unite, citat de CNN, informează Mediafax.
Rafael Grossi este membru al echipei de experți, potrivit unui raport al New York Times, care susține că l-a văzut pe Grossi pe o listă de nume, care includea și „alți 13 experți din țări în mare parte neutre”. Pe listă nu apar experți din SUA sau Marea Britanie.
Update
Ambasadorul Ucrainei în Germania, Andrii Melnyk, a anunțat anularea invitației de a vizita Ucraina adresată premierului Saxoniei, Michael Kretschmer, după apelurile acestuia de a căuta un armistițiu în războiul Federației Ruse împotriva Ucrainei.
După cum relatează „Adevărul European”, el a făcut această afirmație pe Twitter, răspunzând la declarațiile lui Krechmer din mass-media.
În cadrul emisiunii ZDF de săptămâna trecută, premierul saxon și-a exprimat opinia că "războiul trebuie înghețat, că este nevoie de un armistițiu și de negocieri pentru a pune capăt războiului" și, spun ei, se vorbește prea puțin despre acest lucru în discursul public.
El a calificat invazia Rusiei în Ucraina drept o crimă odioasă și a declarat că este pe deplin de acord că Rusia nu ar trebui să câștige acest război, dar că nu ar trebui să încercăm să decidem rezultatul războiului pe câmpul de luptă, „pentru că ar putea avea consecințe foarte rele pentru noi toți". , și că trebuie să folosiți mecanismele diplomatice, „chiar și atunci când aveți poziții complet diferite și sunteți dușmani”.
Anterior, ambasadorul le-a răspuns dur politicienilor din aripa stângă a Partidului Social-Democrat din Germania, aflat la guvernare, care au cerut să nu mai ajute Ucraina cu arme și să o împingă la negocieri.
Consilierul șefului biroului președintelui Ucrainei, Mykhailo Podolyak , s-a oferit să vină la Buchi la toți cei care cer guvernului german să nu mai ajute Ucraina și să încerce să le explice acest lucru familiilor celor torturați. În același timp, un membru al Bundestag-ului din partea „Verzilor” a ieșit recent cu poziția că livrările suplimentare de arme către Ucraina sunt capabile să accelereze sfârșitul războiului.
Update
Un autoturism BMW X6, aparținând lui Evgheni Sekretarev, adjunctul șefului Statului Major General al armatei ruse, a fost incendiat la Moscova, conform Nexta.
Autoturismul se afla în curtea unei baze militare din capitala Rusiei și a luat foc. Martorii oculari au declarat că au văzut o „tânără suspectă” lângă mașină, care ar fi stropit portbagajul cu benzină. Aceasta ar fi fost deja arestată. Înaltul oficial rus nu se afla în înterior. Citeşte întreaga ştire: Mașina de lux al responsabilului cu cenzura militară din Rusia, incendiată la Moscova.
Sumarul zilei
În cursul zilei de sâmbătă forțele ruse au continuat să bombardeze Harkov în cursul zilei de sâmbătă, rachetele lovind cartierul Șevcenkovski din oraș, a anunțat primarul Ihor Terejov pe canalul său de Telegram.
Potrivit oficialului, atacul a fost lansat cu ajutorul artileriei cu rachete 'Uragan' din epoca sovietică. „Nu au existat victime și nu s-a tras", a declarat el.
Primarul a dezvăluit, de asemenea, că o clădire istorică și o școală au fost avariate în bombardamentele inamice din cursul nopții, informează Baha.com.
Ucraina și Rusia s-au acuzat reciproc
Ucraina și Rusia au lansat noi acuzații de bombardamente la centrala nucleară din Zaporojie, în timp ce operatorul acesteia a avertizat asupra riscului de scurgeri radioactive la instalația atomică.
Ucraina va primi în total șase drone de vânătoare de mine din Marea Britanie pentru a detecta amenințările explozive subacvatice, a declarat Ministerul britanic al Apărării.
Rusia va acorda beneficii persoanelor care sosesc din Ucraina
Putin a semnat un decret care introduce beneficii financiare pentru persoanele care au părăsit teritoriul ucrainean pentru a veni în Rusia, inclusiv pensionari, femei însărcinate și persoane cu handicap.
Plăți lunare de pensii de 10.000 de ruble (170 de dolari) vor fi acordate persoanelor care au fost forțate să părăsească Ucraina începând cu 18 februarie. Persoanele cu dizabilități vor fi, de asemenea, eligibile pentru același sprijin lunar, în timp ce femeile însărcinate au dreptul la o prestație unică.
Decretul precizează că plățile vor fi efectuate pentru cetățenii Ucrainei și pentru autointitulatele Republici Populare Donețk și Luhansk - două entități separatiste susținute de Rusia din estul Ucrainei pe care Moscova le-a recunoscut ca fiind independente în februarie, într-o mișcare condamnată de Ucraina și de Occident ca fiind ilegală.
Pe 18 februarie, Putin a ordonat ca fiecare persoană care a sosit în Rusia din Donețk și Luhansk să primească o plată de 10.000 de ruble (170 de dolari), potrivit Reuters.
UE este în alertă, în timp ce îngrijorarea privind aprovizionarea cu gaze și petrol face ca prețurile să crească vertiginos
În țările Uniunii Europene, anxietatea legată de aprovizionarea cu gaze și petrol a dus la creșterea prețurilor.
Atât Germania, cât și Franța au anunțat că se așteaptă ca prețurile la electricitate să crească de zece ori anul viitor față de cele din acest an.
Ministrul francez de finanțe, Bruno Le Maire, s-a angajat sâmbătă să țină sub control costurile energiei electrice, potrivit AFP.
Parisul a instituit un plafon al prețurilor la energie pentru a proteja gospodăriile până la 31 decembrie, iar Le Maire a declarat că majorările preconizate pentru anul viitor vor fi „creșteri conținute”.
Președinția UE a anunțat că va organiza un summit de urgență pentru a aborda criza în apropierea lunilor de iarnă, arată AlJazeera.