Război în Ucraina, ziua 180. Kievul se teme de atacuri rusești cu prilejul Zilei Independenței. O nouă ipoteză despre moartea fiicei lui Aleksandr Dughin

Război în Ucraina, ziua 180. Kievul se teme de atacuri rusești cu prilejul Zilei Independenței. O nouă ipoteză despre moartea fiicei lui Aleksandr Dughin Sursă: Oleg Doroshenko | Dreamstime.com

Autoritățile de la Kiev sunt îngrijorate că Rusia ar putea pregăti noi lovituri cu rachete și atacuri de artilerie împotriva orașelor din Ucraina cu prilejul zilei de 24 august. Este data la care în Ucraina se sărbătorește Ziua Independenței Naționale, dar și când se împlinesc șase luni de la invazia declanșată de Vladimir Putin. Pe de altă parte, un fost deputat rus avansează ipoteza că moartea fiicei lui Aleksadr Dughin, considerat ideologul lui Vladimir Putin, ar fi opera unor partizani anti-Kremlin. Aceștia ar fi montat bomba din mașină și ar fi provocat explozia. În Rusia recrutările de voluntari care să meargă pe front se desfășoară foarte greu. Bărbații nu se lasă luați în armată nici dacă li se fac promisiuni cu sume importante de bani.

Rusia continuă bombardamentele asupra localităților ucrainene. În regiunea Dnipropetrovsk, rușii au tras asupra orașului Zelenodolsk, iar în urma acestor bombardamente o femeie a murit, iar alte șase persoane au fost rănite. Printre răniți se numără și un copil.

În acest context Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a anunțat că forțele militare ruse intenționează să închidă spațiul aerian în anumite secțiuni ale regiunilor Lipeșk, Voronej și Belgorod din 22 august până pe 25 august. Toate cele trei regiuni rusești sunt aproape de regiunile Harkiv și Lugansk din Ucraina, potrivit Kyiv Independent.

Sursa foto. Twitter

Avertisment de Ziua Independenței

Oficialii armatei din Ucraina se așteaptă la noi atacuri cu rachete asupra orașelor și populației civile, în zilele următoare, dat fiind că urmează una dintre cele mai importante sărbători. Pe 24 august, în Ucraina se sărbătorește Ziua Independenței Naționale, iar această sărbătoare are o mare însemnătate. Ucrainenii se tem că Rusia va marca „în felul ei” bucuria independenței ucrainenilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a avertizat cetățenii țării să fie în alertă înainte de Ziua Independenței, când se vor împlini și exact 6 luni de la începutul invaziei rusești, din 24 februarie. Liderul de la Kiev spune că rușii ar putea pregăti „ceva urât și violent” pentru această zi.

Pe măsură ce se apropie ziua de 24 august, iar îngrijorările legate de o posibilă agresiune rusă de Ziua Independenței Ucrainei, autoritățile iau măsuri de precauție. În regiunea ucraineană Harkov se va introduce stare de asediu pentru 36 de ore. Măsura va intra în vigoare începând cu data de 23 august de la ora 19:00. Serviciul feroviar îi sfătuiește pe pasageri să reprogrameze orice călătorie către cel de-al doilea oraș din Ucraina.

Pe de altă parte, angajații guvernamentali din Kiev au fost sfătuiți să lucreze de acasă în această săptămână. Există temeri că centrul capitalei va fi ținta unor rachete rusești, transmite „The Economist”.

În urmă cu 31 de ani (pe 24 august 1991), Rada Supremă a Republicii Sovietice Socialiste Ucrainene de atunci, a adoptat Declaraţia de Independenţă. Astfel s-a format actualul stat ucrainean, cu capitala la Kiev.

sursa foto. Twitter

Un scenariu despre moartea fiicei lui Dughin

Un fost deputat rus avansează un scenariu legat de moartea fiicei lui Aleksandr Dughin, Daria Dughina, într-un atentat cu bombă, la Moscova. Fostul deputat rus Ilya Ponomarev spune că responsabili ar fi partizanii ruși care luptă împotriva lui Vladimir Putin. Aceștia ar fi montat bomba în mașina fiicei lui Dughin și au provocat explozia care a omorât-o, scrie The Guardian.

Ilya Ponomarev a afirmat că bomba a fost opera grupării clandestine Armata Națională Republicană, despre care spune că ar fi un grup clandestin care lucrează în interiorul Rusiei pentru a răsturna regimul lui Putin.

„Această acțiune, ca și multe alte acțiuni partizane desfășurate pe teritoriul Rusiei în ultimele luni, a fost realizată de Armata Națională Republicană (NRA)”, a spus Ponomarev la February Morning, un canal TV de opoziție în limba rusă pe care l-a lansat la Kiev la începutul acestui an.

Ponomarev a mai afirmat că partizanii din Rusia sunt gata să conducă și alte atacuri similare împotriva unor ținte importante legate de Kremlin. El a indicat inclusiv oficiali, oligarhi și membri ai agențiilor de securitate ale Rusiei.

Sursa foto: Kremlin

Rușii nu găsesc oameni care să meargă în armată

Armata rusă nu găsește suficienți voluntari pentru a forma un battalion de tancuri. Conform datelor furnizate de Direcția de Informații a Ministerului Apărării din Ucraina, într-o regiune rusă formarea unui batalion de tancuri, a început în primele zile ale lunii iulie, dar a fost abandonată în scurtă vreme. Doar 30 de persoane au semnat contracte pentru a servi în armată, din cele 160 de persoane necesare.

Rușii refuză să se înroleze, deși conducerea regională promite să plătească 10.000 de ruble pe lună de la 1 septembrie familiilor voluntarilor cu copii. Serviciile ucrainene raportează că Rusia a creat un „nou sistem de mobilizare” la nivel local. Fiecare unitate recrutată la nivel regional trebuie să fie finanțată de la bugetul local. Iar atenția este concentrată asupra celor mai sărace pături ale populației.

Cehii au donat câte 1968 de coroane

Cetăţenii cehi au trimis câte 1.968 de coroane (aproape 80 de euro) Ucrainei pentru susținerea efortului de război împotriva Rusiei. Suma are o simbolistică aparte deoarece comemorează invazia din 1968 a Cehoslovaciei de către trupele conduse de sovietici.

Cehii foloseau un cod de plată special pentru a dona cei 1.968 de coroane într-un cont deja existent creat de ambasada Ucrainei în Republica Cehă.

„Chiar și în weekend, zeci și zeci de plăți în valoare de 1.968 de coroane ajung în contul nostru, vă mulțumesc mult, prieteni cehi!”, a transmis ambasada pe Twitter.

La 21 august 1968, armatele Uniunii Sovietice și a aliaților din Tratatul de la Varșovia au invadat Cehoslovacia pentru a zdrobi mișcarea de reformă numită „Primăvara de la Praga”, conform publicației The Guardian.