Război în Ucraina: Guterres cere să se ridice "piedicile" la exportul de îngrăşăminte şi produse agricole ruseşti

Sursa foto: EPA/MAXIM SHIPENKOV / POOL

Îngrăşămintele şi produsele agricole ruseşti trebuie să poată ajunge pe pieţele mondiale "fără piedici", în condițiile unui risc de criză alimentară mondială începând de anul viitor, a afirmat, sâmbătă, la Istanbul secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

„E important ca guvernele şi sectorul privat să coopereze pentru a le face să ajungă pe piaţă", a declarat el de la Centrul de coordonare comună (CCC), care supervizează aplicarea acordului privind exportul de cereale ucrainene semnat în iulie de Kiev şi Moscova sub egida ONU şi a Turciei, scrie La Libre Belgique.

Acest acord garantează şi Rusiei posibilitatea de a exporta produsele sale agricole şi îngrăşămintele, în ciuda sancţiunilor occidentale.

"Ce vedem aici, la Istanbul, şi la Odesa (transportul cerealelor ucrainene, n. red.) nu este decât partea cea mai vizibilă a soluţiei. Cealaltă parte a acestui acord este accesul fără piedici pe pieţele mondiale al produselor alimentare şi îngrăşămintelor ruseşti, care nu sunt supuse sancţiunilor", a afirmat Guterres, subliniind că în ciuda acestui lucru, exporturile de îngrăşăminte şi produse agricole ruseşti se lovesc încă de "piedici".

"Fără îngrăşăminte în 2022, poate că nu va fi suficientă hrană în 2023. Să facem să iasă mai multă hrană şi îngrăşăminte din Ucraina şi din Rusia este esenţial pentru a linişti pieţele (...) şi a face să scadă preţul pentru consumatori", a mai spus el.

Guterres a mers în această săptămână în Ucraina, unde s-a întalnit la Lviv (vest) cu preşedinţii ucrainean şi turc, Volodimir Zelenski şi Recep Tayyip Erdogan, înainte de a merge la Odesa (sud) vineri.

El a fost mai devreme, sâmbătă, lângă prima navă umanitară închiriată de ONU pentru a transporta cereale ucrainene, pe țărmul sudic al Istanbulului în Marea Marmara.

Nava Brave Commander, cu destinaţia finală Djibouti, a părăsit marţi portul ucrainean Pivdenni cu 23.000 de tone de grâu şi a trecut prin Bosfor miercuri seara.

Secretarul general al ONU a promis joi că organizaţia sa se va strădui "să intensifice" exporturile de cereale ucrainene înaintea venirii iernii, acestea fiind cruciale pentru aprovizionarea alimentară a multor ţări din Africa.

În virtutea acordului semnat în iulie, 650.000 de tone de cereale şi de produse agricole ucrainene au părăsit porturile ucrainene Odesa, Ceornomorsk şi Pivdenni de la 1 august.

Navele trebuie să o ia pe un coridor securizat pentru a circula în Marea Neagră, apoi să fie inspectate de Centrul de coordonare comună (CCC) înainte de a fi autorizate să treacă prin strâmtoarea Bosfor.

Exporturile de cereale din Ucraina, unul din principalii producători şi exportatori mondiali, au fost blocate timp de mai multe luni din cauza invaziei ruse, trezind teama de o criză alimentară mondială. (Traducere: Gabriela Sîrbu, RADOR)