Razboi diplomatic intre Londra si Moscova

Autoritatile londoneze se tin de cuvant: ministrul britanic de externe David Miliband a anuntat ieri ca patru diplomati rusi de la Londra vor fi expulzati.

Gestul, care fusese prezentat recent ca o posibila masura punitiva la adresa Moscovei, vine ca urmare a refuzului Rusiei de a-l extrada pe Andrei Lugovoi, principalul suspect in cazul uciderii fostului agent KGB Aleksandr Litvinenko. Acesta din urma a murit la Londra in noiembrie anul trecut, fiind otravit cu poloniu radioactiv.

Este pentru prima data cand Marea Britanie anunta expulzarea unor diplomati rusi, din mai 1996 incoace. Atunci, Londra a expulzat patru rusi care lucrau la ambasada din capitala Marii Britanii, dupa ce Moscova expulzase patru diplomati britanici acuzati ca ar fi intrat in legatura cu un rus care lucra pentru serviciile britanice.

De data aceasta insa, ministrul David Miliband a anuntat ca Marea Britanie isi va revizui cooperarea cu Rusia in mai multe domenii, in special in ceea ce priveste acordarea de vize.

Intr-o declaratie facuta in fata membrilor Camerei Comunelor, noul sef al diplomatiei britanice a precizat, de asemenea, ca Londra va exercita presiuni asupra partenerilor sai europeni, astfel incat acestia sa tina cont de refuzul Moscovei de a raspunde cerintelor justitiei britanice.

In opinia lui Miliband, aceste masuri de retorsiune „sunt potrivite” pentru „decizia extrem de dezamagitoare” a Moscovei de a nu-l extrada pe fostul agent KGB Andrei Lugovoi. Scotland Yard il considera pe acesta principalul suspect in otravirea cu poloniu a lui Litvinenko, fost agent rus devenit opozant al Kremlinului.

Rusia promite un raspuns pe masura

La scurt timp dupa anuntul ministrului de externe de la Londra, Andrei Kokoskin, un inalt responsabil al Dumei de Stat (Camera inferioara a parlamentului rus), a afirmat ca Londra va fi cea care va avea de suferit de pe urma acestei masuri mult mai mult decat Moscova.

El a calificat gestul autoritatilor britanice drept o eroare si a dat asigurari ca acesta nu va ramane fara raspuns din partea Kremlinului. „Din punct de vedere economic, Marea Britanie va suferi pagube importante”, a adaugat Andrei Kokoskin.

Marea Britanie este primul investitor strain direct in Rusia, cu peste opt miliarde de euro investite in 2006. Principalele companii britanice existente pe piata din Rusia sunt British Petroleum si Shell in sectorul petrolier si gigantul minier Peter Hambro.

Cititi si: Criza diplomatica Londra-Moscova se adanceste