Război de orgolii în USL. Baronii PSD au refuzat să-și trimită oamenii la București

Mii de membri USL din toată ţara şi-au anunţat participarea la mitingul organizat la Arcul de Triumf din Bucureşti. Iniţiatori ai acestei idei, liberalii au manifestat în special un apetit mult mai ridicat de participare la acest demers decât social-democraţii. În teritoriu, semnalul mitingului a fost receptat ca o întrecere între filiale liberale pentru a dovedi celor din conducerea centrală ce spirit de mobilizare îi animă. Exemplul nu a fost urmat însă şi de organizaţiile social-democrate: rezervele exprimate de liderul Victor Ponta faţă de consecinţele politice şi de imagine ale unui miting USL la Bucureşti au fost receptate cum se cuvine de către subordonaţii din teritoriu: puţini baroni locali au ales să-şi trimită oamenii spre Capitală, ceilalaţi optând pentru participarea la protestele locale situaţia evoluând spre un boicot aproape generalizat din partea socia-democraţilor.

Mai toţi liderii de filiale liberali s-au grăbit, precum Pristanda, să anunţe în presa locală şi la centru, cu câţi oameni şi câte autocare vor contribui la mitingul din capitală. Cei mai harnici par usel-iştii constănţeni: 80 de autocare, cu peste 2.400 de membrii PNL şi PSD vor lua drumul Capitalei. Colaborarea celor două partide în acest judeţ este însă excepţia de la regulă. Nemulţumiţi că liberalii au iniţiat această acţiune fără consultarea lor, majoritatea liderilor PSD din teritoriu au ales să boicoteze mitingul de la Bucureşti pentru a participa la proteste locale organizate numai de ei. Cote mari au anunţat şi organizaţiile megieşe celor de la Bucureşti: PNL Giurgiu şi Prahova vor întâri rândurile manifestanţilor cu câte 1.500 de protestatari fiecare. Dacă ar fi să ne luăm după cifrele anunţate de fiecare filială judeţeană în parte, numărul de 10.000 de persoane pentru care Opoziţia a primit autorizaţie pentru marş şi miting ar urma să fie lejer depăşit. Preşedintele PNL Crin Antonescu a declarat, astăzi, că USL nu doreşte ca prin organizarea mitingului de joi să “confişte şi să facă poze cu nişte demonstranţi care nu sunt strânşi acolo nici pe criterii de partid, nici pe afinităţi speciale". Mazăre spune nu boicotului Peste 2.400 de membri ai organizaţiilor judeţene PNL şi PSD, Constanţa, vor participa joi la marşul şi mitingul de protest organizat în Bucureşti, sub egida Uniunii Social Liberale, a anunţat preşedintele filialei judeţene Constanţa a PNL, deputatul Gheorghe Dragomir. Pentru ei au fost reervate mai bine de 80 de autocare şi microbuze. Alţii au optat pentru deplasarea cu autoturismele personale. Dinspre Prahova, potrivit reprezentantului Departamentului de Comunicare al PNL Prahova, deputatul Graţiela Gavrilescu, filialele din Prahova ale PNL şi PSD vor trimite peste 1.500 de persone la mitingul de protest, o parte dintre membrii şi simpatizaţii PSD alegând să rămână în Ploieşti pentru a participa la manifestarea care va avea loc în centrul oraşului. "PNL este pregătit în acest moment cu 1.000 de participanţi, membri activi şi simpatizanţi, iar de la PSD vor merge între 500 şi 1.000 de persoane. O parte dintre social-democraţi doresc să rămână în Ploieşti pentru a participa la mitingul care va avea loc în centrul municipiului", a declarat Gavrilescu. Liderul judeţean al PNL Suceava, Ştefan Alexandru Băişanu, a declarat că peste o sută de membri de partid se vor deplasa la Bucureşti pentru mitingul de joi, dar şi câteva zeci de persoane neangajate politic. La rândul său, liderul judeţean al PSD Suceava, deputatul Ioan Cătălin Nechifor, a declarat că filiala social-democrată nu a organizat o deplasare în acest scop, dar are informaţii potrivit cărora peste o sută de membri şi simpatizanţi PSD vor pleca la Bucureşti pentru mitingul de joi.

Şi USL Galaţi va participa la mitingul din Capitală cu aproximativ 350 de persoane, potrivit purtătorului de cuvânt al PSD Galaţi, Claudiu Brânzan. Participanţii la miting se vor deplasa la Bucureşti cu maşinile personale. Ardealul, reprezentare eminamente liberală la miting În Ardeal, peste 600 de liberali din judeţul Alba s-au înscris pentru a lua parte la acţiunea de protest. Ei se vor deplasa la Bucureşti cu zece autocare, 20 de microbuze şi cu autoturisme personale, a precizat Roman. Social-democraţii din Alba au ales să nu ia lua parte însă la protestul de la Bucureşti, optând pentru manifestaţii la nivel local. La fel au procedat şi pesediştii bistriţeni coordonaţi de şeful filialei, Radu Moldovan. Social-democraţii nu îşi vor trimite niciun reprezentant pe motiv că nu au avut timp să organizeze această deplasare, la care se adaugă distanţa lungă, motiv pentru care doar 60 de liberali bistriţeni vor merge la miting.

USL Braşov va fi reprezentată joi la mitingul de la Bucureşti de 500 de persoane: 300 de liberali, 200 de participanţi din partea conservatorilor, însoţiţi de 150 de revoluţionari din localitate. PSD nu va fi reprezentat de niciun membru al filialei, a precizat preşedintele PSD Braşov, Niţă Constantin.

O delegaţie formată din 100 de liberali timişeni va pleca la miezul noţii spre Capitală, pentru a participa la mitingul USL de la Bucureşti, iar de la filiala judeţeană a PC vor merge în Capitală aproximativ 60 de persoane, conform liderilor locali. Preşedintele PSD Timiş, Titu Bojin, a declarat că social-democraţii vor rămâne în Timişoara pentru “a întări forţele protestatare" din Piaţa Operei. Liderul PNL Sibiu, deputatul Mircea Cazan vine la Bucureşti cu aproximativ trei sute de persoane din cadrul organizaţiei, în timp ce reprezentanţii PSD Sibiu au anunţat că nu trimit oameni la Bucureşti, ei participând la protestele de la Sibiu. Aproximativ 550 de membri ai PNL Hunedoara şi o sută de reprezentanţi ai filialei judeţene a PC merg spre Bucureşti, a anunţat preşedintele PNL Hunedoara, Mircea Moloţ. PC Hunedoara a anunţat că va participa cu o sută de membri, în timp ce PSD îşi trimite oamenii în stradă la Deva. PNL şi PC din Mureş vor avea câte 150 de reprezentanţi. Liderul PSD Mureş, Alexandru Petru Frătean, a spus că le-a cerut însă membrilor de partid să participe la manifestaţiile din localităţile lor. Din zona Covasnei, numai 30 de liberali vor fi prezenţi la mitingurile antiguvernamentale. La manifestaţia din faţa Prefecturii Sfântu Gheorghe vor fi prezenţi alţi 200 de liberali. Liderul organizaţiei judeţene a PNL Covasna, Marius Obreja, a afirmat că personal nu va participa la mitingul de la Sfântu Gheorghe pentru a nu se interpreta că acesta a fost ''confiscat'' de politicieni, dar le-a recomandat oamenilor să iasă în stradă. Preşedintele PSD Covasna, deputatul Horia Grama, a declarat că membrii organizaţiei judeţene nu se vor deplasa joi la Bucureşti, dar vor fi şi ei prezenţi la mitingul de la Sfântu Gheorghe. Peste 300 de membri ai organizaţiilor PNL din Bihor şi Satu Mare vor veni la miting. Ca şi în alte judeţe, social-democraţii locali au preferat să nu trimită oameni la acţiunea de la Bucureşti. La mitingul de joi din Bucureşti se vor deplasa numai liberalii reşiţeni, al căror număr nu a fost încă stabilit, în timp ce social-democraţii din Caraş-Severin se vor alătura manifestanţilor locale.

Şi social-democraţii arădeni vor rămâne să protesteze joi la Arad, în timp ce aproximativ 100 de liberali vor merge în Capitală, potrivit deputatului PNL, Mihăiţă Calimente. Aceştia se vor deplasa cu autocarele sau cu maşinile personale. Nichita, surd la propunerea omologului Fenechiu Peste 400 de membri PNL şi PC din Iaşi vor participa la mitingul de joi organizat de USL în Capitală, în timp ce reprezentanţii PSD Iaşi spun că nu pot preciza câţi membri social-democraţi vor veni întrucât "lucrurile sunt încă în mişcare". "Mitingul din Capitală a fost propunerea mea, discuţiile purtându-se în Biroul Permanent al PNL. Am insistat să facem acest protest şi să ne asumăm deschis să ieşim în stradă. Dacă oamenii ne vor lua cu pietre, atunci trebuie să plecăm acasă. Dacă vom şti să ne manifestăm şi să ne facem înţeleşi, atunci putem merge mai departe", a afirmat Relu Fenechiu. Omologul său, social-democrat, Gheorghe Nechita a optat doar pentru un miting de protest în Piaţa Palatului Culturii din Iaşi, în semn de solidaritate cu mişcările din întreaga ţară.

''România a ajuns într-un moment de răscruce, în care fiecare dintre noi poate să îşi recâştige ţara. Este cel mai puternic mesaj pe care ni-l transmit, de o săptămână, oamenii care ies seară de seară în stradă, în Bucureşti, Iaşi, Cluj, Timişoara sau Constanţa. De aceea, am decis organizarea unui miting de susţinere a revendicărilor cerute în stradă", şi-a justificat Nichita acţiunea proprie. Temerile lui Săpunaru: presiunile Puterii asupra transportatorilor Liderul PNL Vrancea, deputatul Nini Săpunaru a mobilizat, la rândul său, 500 de liberali vrânceni. "Vom participa, joi, la mitingul de protest. Am încheiat contracte legale cu firmele de transport, însă s-au exercitat deja presiuni asupra lor. Unul dintre patroni ne-a anunţat că nu ne mai poate da autocarul deoarece mergem la mitingul de la Bucureşti", a afirmat Nini Săpunaru. PNL Suceava va trimite peste o sută de persoane la mitingul care va avea loc joi în Capitală, în timp ce PSD Suceava susţine că membrii de partid vor merge la Bucureşti în nume propriu, şi nu în cadru organizat. Aproape 200 de membri ai PNL Botoşani şi 30 de militari din Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate şi în Retragere repreyintă contingentul mobilizat de Florin Ţurcanu. Dinspre Buzău, aproximativ 700 persoane din Buzău, membri PNL şi PC, precum şi simpatizanţi ai celor două partide vor lua mâine dimineaţă drumul Bucureştiului. Social-democraţii buzoieni au anunţat că nu vor merge la acţiunea din Capitală. Conform unor surse din rândul PNL Buzău, liberalii au decis să plece spre Bucureşti cu autoturismele personale şi nu cu autocare de teama presiunilor care ar putea fi exercitate asupra transportatorilor. Peste 200 de persoane din Tulcea, judeţul natal al liderului Crin Antonescu, vor participa la protest, delegaţia liberalilor urmând să mărşăluiască alături de reprezentanţi ai conducerii judeţene a Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate în Rezervă şi în Retragere. De la Mehedinţi, un număr de aproape 200 de liberali şi 100 de conservatori vor fi prezenţi joi la Bucureşti. Social-democraţii sunt solidari cu liberalii, dar ei nu se vor alătura acestora din urmă întrucât vor organiza la Drobeta Turnu Severin un miting la care se aşteaptă prezenţa a peste 1.500 de persoane. Aproximativ 230 de persoane din judeţul Botoşani vor participa la mitingul organizat joi în Bucureşti, a declarat, preşedintele filialei, deputatul Florin Ţurcanu. Potrivit acestuia, 40 dintre delegaţi sunt foste cadre militare membre ale Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD), iar restul sunt membri de partid ai PNL.Organizaţia judeţeană Botoşani a Partidului Social Democrat nu va participa la protest. Liderul PSD Botoşani, senatorul Gheorghe Marcu, susţine protestul, dar afirmă că nu s-a implicat în organizarea deplasării la Bucureşti. PNL Brăila va participa cu 450 de persoane la mitingul şi marşul de protest, care vor avea loc joi, la Bucureşti. În paralel, aproximativ 1.500 de membri ai organizaţiei judeţene a PNL Giurgiu au fost convocaţi de liderul Lucian Iliescu. În schimb, social-democraţii giurgiuveni îşi vor manifesta nemulţumirea la Giurgiu, fără a se deplasa la Bucureşti. 

  • În autorizaţia de protest, semnată de primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, se precizează că mitingul va avea loc între orele 15.30-19.00. Participanţii vor merge pe traseul Şoseaua Kiseleff- Piaţa Arcului de Triumf - Piaţa Victoriei.

Citiți și:

  • Ponta se duce cu "niște rețineri" la mitingul lui Antonescu. Sunt așteptați 10.000 de oameni
  • Radu Mazăre: Dacă organizam un miting în Constanţa veneau 10.000, nu 1000 de oameni!