Ratingul României depinde de UE

Moody’s, singura dintre cele trei mari agenții care a lăsat neschimbat ratingul României de la declanșarea crizei financiare, amenință că ar putea reduce calificativul țării noastre.

Specialiștii agenției estimează că România va obține un pachet financiar de peste 20 de miliarde de euro, printr-un acord de doi ani cu Uniunea Europeană (UE) şi Fondul Monetar Internaţional (FMI). „Însă dacă vor exista semne că UE devine «mai puţin dispusă» să sprijine România, atunci sunt şanse ca agenţia să reducă ratingul ţării sub pragul de investment grade”, a spus analistul Moody’s, Keneth Orchard, într-un comunicat.

Cu toate acestea, Moody’s a dat, ieri, un semnal pozitiv investitorilor, după ce a reconfirmat ratingurile Guvernului României pentru datorii şi depozite în monedă locală şi valută străină, pe termen lung şi scurt. Premisele pentru această decizie au fost obţinerea unui program de finanţare de la FMI şi UE, precum și „ajustarea fiscală eficientă”, se arată în document.

Creditul extern aduce dobânzi mai mici

Potrivit agenţiei de rating, circa jumătate din pachetul de sprijin de la instituțiile financiare internaționale va fi furnizat de FMI, restul urmând să fie asigurat de UE.

Cel mai probabil, banii de la Fond vor fi alocați pentru echilibrarea balanţei de plăţi. Fondurile provenite de la instituțiile europene vor fi utilizate pentru finanţarea bugetului, relaxând problemele de li chi ditate, precizează analiştii Mo ody’s. La finele lunii octombrie 2008, agenția de rating Standard &Poor’s a redus ratingul României sub nivelul atractiv pentru investiții. Ulterior, în luna noiembrie, Fitch a luat o decizie similară. În consecință, mediul de afaceri românesc nu prezintă siguranță pentru companiile multi naționale care își fac planuri de extindere.