Moody's Investors Service a revizuit în scădere ratingurile Băncii Comerciale Române (divizie a Erste Group Bank) şi Raiffeisen Bank România, în urma deciziei de miercuri de a retrograda cele mai mari trei bănci din Austria, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară, citat de Agerpres.
Astfel, ratingul Băncii Comerciale Române pentru depozite pe termen lung în monedă locală a fost revizuite în scădere, de la 'Baa2' la 'Ba1', cu perspectivă negativă, ratingul pentru depozite pe termen lung în valută a fost revizuite în scădere, de la 'Baa3' la 'Ba1', cu perspectivă negativă.
Calificativul pe termen scurt pentru depozite în monedă locală a fost retrogradat de la 'Prime-2' la 'Not-Prime' iar pentru pentru depozite în valută, de la 'Prime-3 ' la 'Not-Prime'.
Calificativul acordat pentru stabilitatea financiară a unei bănci (BFSR) a fost revizuit în scădere, de la 'D/ba2' la 'E plus / b1', cu perspectivă stabilă. Suntem dependenţi de pieţele externe Ratingurile Raiffeisen Bank SA pentru depozite pe termen lung în monedă locală şi valută au fost revizuite în scădere, de la 'Baa3' la 'Ba1', cu perspectivă stabilă, iar calificativul pe termen scurt a fost retrogradat de la 'Prime-3' la 'Not-Prime'.
Calificativul acordat pentru stabilitatea financiară a unei bănci (BFSR) a fost revizuit în scădere, de la 'D/ba2' la 'D minus/ba3', cu perspectivă stabilă. Ţinând cont de dependenţa ridicată a României de pieţele externe, mai ales din punctul de vedere al exporturilor şi al intrărilor de capital privat, sporirea presiunilor din statele din zona euro a afectat performanţa economică a României, se arată în comunicatul Moody's. Agenţia adaugă că economia României s-a contractat în primul trimestru din acest an, consumul privat a rămas redus iar şomajul este în creştere. Slăbiciunea macroeconomică afectează performanţa sectorului bancar din cauza cererii slabe de credite, veniturile mai scăzute şi presiuni asupra calităţii activelor, apreciază Moody's.