Banca centrală a fost cea care a dat tonul întăririi leului întrând în piaţă pentru a vinde euro atunci când cotaţiile erau la 4,2 lei/euro sau chiar sub acest nivel însă în ultimele zile moneda naţională a câştigat aliaţi puternici care pariază pe niveluri de 4 sau 4,05 lei/euro, a spus pentru EVZ un dealer din piaţă.
JP Morgan, RBS, Societe Generale, Barclays mizează toate pe întărirea în continuare a monedei naţionale, a declarat acesta.
"Băncile au de câştigat atât din diferenţa de curs cât şi din cea de dobândă, deci leul este un pariu foarte interesant. În plus, nu par să se aştepte la o revenire foarte puternică a euro în zilele urmatoare", spune dealerul.
Narcis Noaghe, dealerul şef al Băncii Comeciale Române (BCR), consideră că leul este acum mai aproape de nivelul său real decât era cu câteva luni în urmă. "Moneda a fost mult timp decorelată de regiune. Dacă zlotul şi forintul sufereau deprecieri uşoare în trecut, leul pierdea mai mult. Totodată, în timp ce în zonă aveam trend de apreciere, leul scădea, şi asta din cauza parcursului economiei".
Leul a beneficiat însă de îmbunătăţirea sentimentului investitorilor datorită veştilor bune despre deficite, export şi perspectivele de creştere economică, a adăugat dealerul BCR.
Noaghe este de părere că nu este exclusă o corecţie uşoară a cursului zilele viitoare, pentru că aprecierea din ultimul timp a leului a fost foarte puternică, dar consideră că leul nu va mai ajunge decât în condiţii excepţionale peste 4,2 lei/euro.
"Cred ca un curs între 4,1 – 4,15 lei/euro sau uşor peste acest nivel indică mai degrabă un nivel de echlibru pentru monedă", a spus Noaghe pentru EVZ.
Cursul oficial a fost astăzi de 4,0881 lei/euro. Leul nu a mai fost atât de puternic în raport cu euro de circa un an. De la începutul anului leul s-a apreciat în raport cu euro cu circa 4% ceea ce adus scăderi substanțiale ale ratelor pentru debitorii în euro.