RATB-ul nu merge în Ilfov

RATB-ul nu merge în Ilfov

Chiar dacă autorităţile au promis că, de la 1 septembrie, autobuzele regiei vor circula din nou în Ilfov, în continuare tot firmele private fac legea.

Circulaţia autobuzelor RATB pe traseele preorăşeneşti din judeţul Ilfov nu a fost reluată la 1 septembrie, aşa cum promiteau, în urmă cu două luni, premierul Călin Popescu-Tăriceanu şi edilul Capitalei, Sorin Oprescu. Transportul e asigurat, în continuare, de firme private care blochează, prin contestaţii, organizarea unei noi licitaţii.

Autobuzele RATB de pe cele 50 de trasee au fost retrase pe 1 iulie, din cauză că nu mai exista cadrul legal în baza căruia puteau funcţiona. „Ordonanţa 6 din 2006 permitea RATB-ului să funcţioneze şi în judeţul Ilfov. Atunci s-a încheiat un protocol între Consiliul General Bucureşti şi Consiliul Judeţean Ilfov. Un an mai târziu, în 2007, Legea 92 a brogat această ordonanţă“, explică Mihai Vlădărău, purtătorul de cuvânt al regiei. Victime: 750.000 de călători

Cu toate acestea, autobuzele RATB au continuat să circule în judeţ, printr-o înţelegere de „bun-simţ“ până la 1 iulie, când transportul a fost preluat de firme private, câştigătoare ale licitaţiei organizate de Ministerul Transporturilor. O săptămână mai târziu, după o întrevedere cu primarul Sorin Oprescu, premierul Călin Popescu-Tăriceanu, nemulţumit de calitatea „microbuzelor improvizate“, anunţa că maşinile Regiei Autonome vor relua circulaţia în Ilfov, de la 1 septembrie. Imediat, primarul Oprescu s-a întâlnit cu preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov, Cristache Rădulescu, şi a anunţat intenţia regiei de a participa la licitaţia anunţată pentru luna august. Lucrurile însă se opresc aici.

„Licitaţia a fost suspendată de Consiliul Judeţean din cauza contestaţiilor în instanţă, făcute de operatorii economici“, a declarat Daniel Livezeanu, directorul Autorităţii de Transport Ilfov.

În continuare, cei nemulţumiţi sunt călătorii, care preferau să plătească biletul RATB de 1,3 lei, în locul celor percepute de privaţi, ale căror preţuri merg până la 3,5 lei. Aproximativ 750.000 de persoane circulă zilnic pe ruta Bucureşi-Ilfov, iar mare parte dintre aceştia folosesc serviciile operatorilor privaţi.

Ne puteți urmări și pe Google News