RATB plătește daune morale pentru un șofer neatent cu pasagerii
- Ionel Stoica
- 2 iunie 2014, 00:03
O bucureșteancă a dat în judecată RATB și un șofer, după ce i s-a închis ușa autobuzului în nas și și-a rupt mâna. După un an de procese, judecătorii au despăgubit-o pe femeie, cu 10.000 de lei.
Românii s-au învățat să-și caute tot mai des dreptatea în justiție: fie că a întârziat trenul şi a ratat o afacere, fie că un copac a căzut peste maşină, fie că nu şi-a găsit iubita pe un site de matrimoniale, sau cavoul comandat era prea mic ori avionul l-a dus cu întârziere în safari. Deși taxate ca procese pierdute din start, deschise de cetățeni obișnuiți împotriva unor companii care angajează avocați scumpi, instanțele dau uneori dreptate reclamanților.
Proces inedit
„Evenimentul zilei” prezintă un astfel de proces inedit care se judecă în instanțele din Capitală. Regia Autonomă de Transport Bucureşti (RATB) a fost obligată de judecători să-i plătească 10.000 de lei unui pasager căruia șoferul i-a prins mâna în ușa autobuzului şi a demarat în trombă.
Pe 12 martie 2012, Maria Dumitraşcu a vrut să urce în autobuzul 122 la staţia Piaţa Victoriei. Chiar atunci șoferul, Marius Dospina, a demarat în viteză, astfel că femeia și-a pierdut echilibrul, a căzut și și-a rupt mâna. Un alt călător a sărit imediat şi a ridicat-o. Maria Dumitraşcu a povestit judecătorilor că s-a dus la şofer să-i spună ce s-a întâmplat, însă acesta a continuat nepăsător traseul.
Femeia a suferit două intervenții chirurgicale, urmate de o perioadă de recuperare de şase săptămâni. Inițial, Maria Dumitrașcu a făcut sesizare la RATB, dar conflictul nu s-a soluționat amiabil. Pe 10 iulie 2012, ea a deschis proces la Judecătoria Sectorului 1. După un an de procese, în care au fost audiați martori, iar pronunțarea a fost amânată de patru ori, Maria Dumitrașcu a câștigat.
Motivarea instanței
RATB şi şoferul Marius Dospina trebuie să-i plătească daune morale de 10.000 de lei, dar au declarat recurs la Tribunalul Bucureşti. „Raportându- ne la situația concretă din speță, instanța constată că modul neregulamentar și imprudent în care șoferul a pornit autobuzul din stație a provocat dezechilibrarea reclamantei, urmată de căderea acesteia și fracturarea brațului. Analizând prejudiciul suferit de către reclamantă ca urmare a fracturării brațului, instanţa reţine că starea psihică și fizică a reclamantei a fost afectată, având în vedere durerile îndurate,” au motivat judecătorii sentința.
Cu privire la vinovaţia lui Marius Dospina, instanţa a arătat că el trebuie să răspunsă în solidar cu RATB, după ce Maria Dumitrașcu a dovedit cu martori că „a anunțat șoferul de accidentul produs, dar el și-a continuat nepăsător traseul”.