Rata pirateriei este în România de 63%

România mai are multe de făcut în domeniul protecției drepturilor de autor, mai ales au apărut noi provocări, cum ar fi creșterea ratei de penetrare a internetului, au spus specialiștii prezenți la conferința „Proprietatea Intelectuală în Economia Digitală”.

 Aceasta se derulează pe 18 și 19 aprilie la hotelul Marriott. Partener media este revista Capital. În 2013, România avea o rată a pirateriei de 63% ceea ce a poziționat-o pe lista de observație a organismelor internaționale, a spus Irina Arjoca (foto), director în cadrul Oficiului Român pentru Drepturi de Autor (ORDA).

Dincolo de reducerea pirateriei, avem de realizat și o strategie în domeniul proprietății intelectuale. „Un proiect pentru 2014 - 2015 a fost redactat de OSIM și ORDA, dar nu corespundea strategiei europene și nu a fost aprobat prin hotărâre de Guvern”, a mai spus Arjoca. Pe de altă parte, este nevoie și ca publicul să conștientizeze problemele care țin de acest domeniu. „Sperăm să se găsească bani pentru realizarea pachetului format dintr-un manual al profesorului și al elevului pentru cursul de proprietate intelectuală”, a mai spus Arjoca.

Prea multe plagiate

Reversul medaliei este că, odată cu creșterea accesului la opere protejate de drepturi de autor cresc și acuzațiile de plagiat, a spus Viorel Roș, profesor la Facultatea de drept din cadrul Universității Nicolae Titulescu. „Cred că nicio țară nu s-a confruntat cu atâtea acuzații de plagiat, ca România, în ultimii zece ani. Chiar dacă au fost nedovedite, respectivul a rămas cu stigmatul plagiatului”, a spus acesta.