Valoarea totală a creditelor restante în lei ale populaţiei şi firmelor s-a cifrat, în mai 2020, la 4,74 miliarde de lei, în scădere cu 4,64% faţă de suma raportată în luna precedentă, în timp ce restanţele la creditele în valută au coborât cu 1,58%, la 2,043 miliarde de lei (echivalent), conform datelor Băncii Naţionale a României (BNR).
Totalul creditelor în lei atingea, în mai, 181,64 miliarde de lei (cu 0,38% sub valoarea din luna precedentă), din care 66,245 miliarde de lei erau sume contractate de agenţii economici şi 111,479 miliarde de lei împrumuturi luate de populaţie.
Creditele în valută totalizau aproximativ 91,041 miliarde echivalent lei în mai 2020 (cu 1,16% mai puţin faţă de aprilie 2020), din care 51,946 miliarde de lei împrumuturi contractate de agenţii economici şi 33,592 miliarde de lei credite luate de populaţie.
Bucureştenii aveau, la finele lunii mai, credite în lei restante în sumă de 1,89 miliarde de lei şi în valută de 816,4 milioane de lei (echivalent). Totalul creditelor în lei contractate în Capitală se cifra la 64,86 miliarde de lei, iar al celor în valută la 46,614 miliarde de lei.
În urmă cu doar câteva zile, BNR a anunțat că băncile, într-o pondere importantă, estimează înăsprirea standardelor de creditare pentru toate tipurile de credite, cele mai afectate fiind creditele de consum acordate populaţiei şi cele pe termen scurt acordate IMM-urilor.
„În contextul pandemiei COVID-19, ce a luat amploare în România începând cu luna martie a anului 2020, piaţa creditului a înregistrat modificări importante în T1 2020. Aşteptările pentru trimestrul următor (T2 2020) sunt de continuare a acestor tendinţe, dar într-o manieră mult mai pronunţată.
În T1 2020, o pondere moderată a instituţiilor de credit au înăsprit standardele de creditare, în timp ce cererea de credite s-a redus. Pentru T2 2020, băncile, într-o pondere importantă, estimează înăsprirea standardelor de creditare pentru toate tipurile de credite, cele mai afectate fiind creditele de consum acordate populaţiei şi cele pe termen scurt acordate IMM.
Cererea de credite este estimată să se reducă şi în T2 2020, băncile semnalând acest lucru într-o proporţie însemnată în cazul cererii populaţiei (pentru ambele tipuri de credite) şi al cererii IMM pentru credite pe termen lung”, se spune în raportul BNR.
Pe sectorul companiilor nefinanciare, standardele de creditare au devenit mai restrictive în T1 2020, pe fondul înăspririi acestora atât pentru IMM, cât şi pentru corporaţii, pentru toate tipurile de scadenţe. Pentru T2 2020, instituţiile de credit (în procent net de peste 54%) estimează că standardele de creditare şi termenii contractelor de credit sau a liniilor de credit pentru companii nefinanciare vor deveni mai restrictivi într-o anumită măsură.
Conform BNR, termenii creditării au înregistrat evoluţii eterogene în primul trimestru din aceste an. O parte dintre termeni s-au menţinut neschimbaţi, în timp ce spread-ul ratei medii de dobândă a creditului faţă de IRCC/ROBOR s-a relaxat, iar plafonul maxim pentru valoarea creditului, prima solicitată pentru creditele mai riscante şi scadenţa maximă s-au înăsprit.