Răsturnare de situație în procesul Adamescu-G4 Media. La Curtea de Apel București se judecă apelul din procesul în care reclamantul Adamescu Alexander Bogdan a formulat „acțiune în răspundere delictuală”, chemându-i în judecată pe jurnaliștii Dan Tapălagă și Alex Costache (Alin Ionescu), precum și asociația „Group 4 Media Freedom&Democracy”, editorul publicației „G4media.ro”.
Potrivit justnews.ro., la termenul din 4 aprilie 2022, instanța a amânat cauza pentru data de 6 iunie, ora 9.30, „în vederea citării martorului cu mandat de aducere”. În noiembrie 2020, instanța de fond – Tribunalul București – a hotărât să dea dreptate pârâților:
Soluţia pe scurt: Respinge acţiunea, ca neîntemeiată. Obligă reclamantul la plata sumei de 6000 lei, către pârâta Asociaţia Group 4 Media Freedom & Democracy, reprezentând cheltuieli de judecată. Cu apel, în termen de 30 de zile de la comunicare. Cererea de apel se va depune la Tribunalul Bucureşti. Pronunţată astăzi, 04.11.2020, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor, prin mijlocirea grefei instanţei. Document: Hotarâre 1400/2020 04.11.2020.
Cine este Alexander Adamescu, fiul mogulului Dan Adamescu
Alexander Adamescu, fiul mogulului Dan Adamescu, este un controversat om de afaceri româno-german, dat în urmărire internațională pentru fapte de corupție.
Omul de afaceri Alexander Adamescu, fiul lui Dan Adamescu, a fost trimis în judecată de DNA pentru săvârşirea a două infracţiuni de dare de mită, el fiind acuzat că în anul 2013 ar fi remis sume de bani unor judecători de la Tribunalul Bucureşti pentru a obţine soluţii favorabile în dosare de insolvenţă în care erau implicate firme ale tatălui său.
Bogdan Alexander Adamescu a fugit din România şi s-a stabilit în Marea Britanie. Conform unui comunicat al DNA, Alexander Adamescu se află în procedură de extrădare, în baza unui mandat european de arestare. El a fost arestat de autorităţile britanice, însă nu a fost încă predat către România, informează Agerpres.
Figurează pe site-ul Poliției Române, la „Persoane urmărite”
Alexander Adamescu i-a chemat în judecată pe G4media.ro și pe cei doi jurnaliști considerând că articole precum „Grupul de lobbyiști anti-justiție: Legăturile dintre Rudolph Giuliani, consulul la New York, Cătălin Dancu, Alexander Adamescu, Puiu Popoviciu și Louis Freeh” ori
Fraza cheie din scrisoarea avocatului Rudolph Giuliani: amnistia pentru marii corupți”, sunt „eronate, calomnioase și insultătoare la adresa sa și aduc atingere dreptului său la demnitate, onoare și reputație.
Atunci când a decis să respingă acțiunea lui Alexander Adamescu ca neîntemeiată, instanța a apreciat că, plecând de la o bază factuală, pârâtul Dan Tapălagă a efectuat o anchetă jurnalistică, care viza subiecte de interes public, încadrându-se în limitele legitime ale libertății de exprimare, iar informațiile și analizele, prezentate în cuprinsul celor două articole, nu au vizat lezarea drepturilor nepatrimoniale, denigrarea sau defăimarea reclamantului sau încălcarea dreptului la un proces echitabil.
În plus, după cum a consemnat rolii.ro, judecătorul de la Tribunalul București a argumentat că libertatea de exprimare cuprinde și dreptul jurnaliștilor de a recurge la o doză de exagerare și de provocare, informează justnews.ro.