Site-ul Flux24 asusţine într-un material că doi profesori de la Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii Bucureşti ar fi încercat să obţină postul de decan prin intermediul unor lucrări plagiate.
Potrivit aceluiaşi site, acest lucru a fost recunoscut chiar de către unul dintre candidați, Florentina Nițu, decan interimar, care are drept contracandidat pe unul dintre prodecani, lectorul Marian Ștefănescu, iar textul este prezentat ca fiind rodul unei munci comune.
Cei doi candidaţi, Florentina Niţu şi Marian Ştefănescu, au transmis redacţiei EVZ un drept la replică referitor la informaţiile publicate de Flux24. Iată declaraţia acestora:
Extrem de serioasa in mediul universitar, acuzatia de plagiat nu este aplicabila in aceasta situatie, fiind vorba de un program strategic de dezvoltare a Facultatii de Istorie realizat in co-autorat, ceea ce nu contravine nici regulamentelor (Cartei Universitatii din Bucuresti), nici legislatiei in vigoare. Inca inainte de depunerea candidaturilor, programul nostru comun a fost elaborat impreuna cu alti colegi din facultate, realizandu-se astfel proiectarea colectiva a viitorului comunitatii noastre, pornind de la experienta acumulata timp de 4 ani in echipa de conducere a Facultatii, in timpul mandatului decanal al prof. univ. dr. Adrian Cioroianu. Va amintim faptul ca "alegerile" din universitati nu sunt echivalente evenimentelor electorale la nivel local sau/si national. In universitati nu este permisa activitatea politica partizana, alegerile au mai mult un caracter administrativ, fiind destinate manageriatului academic al unor institutii de invatamint superior. In plus legea invatamintului din 2011 - "legea Funeriu" acorda Consiliului Facultatii prerogativa avizarii candidaturilor pentru concursul sustinut in fata Rectorului. Consiliul facultatii de Istorie a decis cu 18, respectiv 19 voturi pentru (din 26) sa avizeze doar doi candidati din cei trei prezenti. Mai mult, candidatura noastra a primit anterior votului avizul oficiului juridic al UB si, conform legii, nimic nu impiedica un cadru didactic universitar ce se apropie de pensionare sa candideze. Iarasi, conform legii, acesta poate cere prelungirea activitatii didactice si administrative si este absolut liber sa aplice pentru o pozitie manageriala in cadrul unei institutii de invatamint superior. In concluzie, consideram ca sursele articolului dumneavoastra au fost cel putin incomplete si vadit partinitoare. Ne intrebam daca este o simpla eroare sau o tentativa dirijata din exterior de a nega dreptul democratic al micii comunitati din Facultatea de Istorie de a propune candidati reprezentativi precum si o incercare nefericita de a pune indirect presiuni asupra decidentului ultim, rectorul UB, dl. prof. univ. dr. Mircea Dumitru. Din dorinta de a risipi orice urma de echivoc in ceea ce consideram a fi un scandal artificial, va stam la dispozitie cu placere.