Rasmussen: Scutul antirachetă al NATO nu va viza o ţară anume
- Adam Popescu
- 18 noiembrie 2010, 18:31
Proiectul scutului antirachetă al NATO nu va viza nicio ţară în mod special, a dat asigurări secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, într-un interviu publicat astăzi, în ajunul summitului de la Lisabona, de cotidianul britanic Financial Times, preluat de AFP.
"Nu vrem să nominalizăm o ţară în mod special", a subliniat Rasmussen, făcând aluzie la Iran. El a adăugat că "peste 30 de ţări dispun sau speră să obţină dispozitive balistice care au capacitatea de a lovi una dintre ţările membre ale NATO".
"Astfel, nu este necesar să numim o ţară în special, pentru că este o ameninţare care evoluează", a explicat acesta.
Liderii celor 28 de state membre NATO se vor pronunţa vineri şi sâmbătă asupra proiectului de a dota Alianţa Nord-Atlantică cu un scut antirachetă pentru protejarea Europei. Potrivit preşedinţiei franceze, "nu se vor menţiona negru pe alb, în documentele care vor fi adoptate, originile ameninţării care ar putea apărea".
Turcia, un membru-cheie al NATO, a avertizat recent că nu este de acord cu desemnarea Iranului drept ameninţarea de care scutul antirachetă ar urma să protejeze Europa. "NATO este o organizaţie de apărare. Un sistem de apărare este pe cale a fi pus la punct împotriva oricărei ţări din lume care deţine rachete balistice şi care nu face parte din NATO. A nominaliza o singură ţară este greşit şi nu se va întâmpla. O ţară nu va fi vizată în mod special", a subliniat recent preşedintele turc Abdullah Gul, într-uninterviu acordat BBC.
Chestiunea se va afla în centrul summitului NATO-Rusia de sâmbătă de la Lisabona, la care va participa preşedintele rus Dmitri Medvedev, a cărui ţară priveşte cu neîncredere spre acest proiect, în ciuda asigurărilor că sistemul antirachetă nu va viza Rusia.
La rândul ei, Turcia se teme că implementarea sistemului antirachetă va duce la deteriorarea relaţiilor sale cu Iran şi Rusia.