Răscrucea

Pe cine reprezintă Hamas?

Poziția strategică a Federației Ruse continuă să se deterioreze, context în care trupele ruse recurg la distrugeri care prevestesc abandonarea Crimeii și Zaporojijiei. Cum s-a ajuns aici? Ce urmează?

Contraofensiva nelineară

De la Cernăuți și până la Vladivostok, în academiile militare Tactica se învață după manualul unui ucrainean, gl.-lt. V. G. Reznichenko. În viziunea acestuia, „războiul nuclear trebuie evitat cu orice preț, fiindcă poate escalada până la nivel strategic și se poate solda cu distrugerea lumii întregi”. De aceea, toate acțiunile Armatei ucrainene au luat și iau în considerare evitarea unei escaladări nucleare îndreptate împotriva Occidentului sau a Ucrainei. În acest sens, se utilizează ”Противоядерный маневр”, concept pe care NATO îl traduce ca ”manevre antinucleare”, care „constituie baza tehnicilor tactice și operative ce urmăresc să preîntâmpine, prevină sau limiteze folosirea de către inamic a armei nucleare”. Folosirea ”manevrelor antinucleare” duce la o nouă formă de luptă, „strategia nelineră” (”очаговый стратегия”): „conceptul de linie a frontului va dispărea și vor apărea zone de luptă... nu vor mai exista zone sigure sau de spate a frontului...”

Este exact ce s-a întâmplat la Belgorod: printr-o manevră ”nelineară”, un grup de ”sabotori” a pătruns adânc în spatele frontului, astfel încât armele nucleare ale Rusiei au fost în pericol, iar arsenalul FBKr – 22 (Obiectivul ”S”-1150 din cadrul U.M. 25624 Belgorod) a trebuit evacuat de urgență, „preîntâmpinând, prevenind sau limitând folosirea de către inamic a armei nucleare”. Ca la carte!

Reușita „manevrei antinucleare” de la Belgorod a dus la o situație de șah. În afară de FBKr – 22 Belgorod, armele nucleare ale Rusiei mai sunt stocate în alte 11 ”arsenale centrale”.  Două dintre acestea se află în vecinătatea frontierei ucrainene: FBKr – 18 (Obiectivul ”S”-365 din cadrul U.M. 42685 Briansk, la 130 km de frontiera ucraineană) și FBKr – 45 (Obiectivul ”S”-387, din cadrul U.M. 14254 Voronej, la 230 km de frontiera Ucrainei). Iar Armata Ucrainei a desfășurat și utilizează cu succes rachete de croazieră Storm Shadow / SCALP, a căror rază de acțiune este suficientă pentru a lovi cele două ”Baze de Front” rămase: „nu vor mai exista zone sigure”...

Pentru moment, Occidentul nu permite Ucrainei să lovească, cu aceste arme, ținte cum ar fi Briansk sau Voronej, situate pe teritoriul recunoscut internațional ca aparținând Rusiei: „războiul nuclear trebuie evitat cu orice preț, fiindcă poate escalada până la nivel strategic”. Această reținere a Occidentului ar înceta însă imediat, dacă Rusia își schimbă postura, spre exemplu încercând să scoată din cele două arsenale câteva arme nucleare pentru a le folosi. În acest caz, e de așteptat ca să fie imediat autorizate o serie de lovituri de precizie contra autobazelor U.M. 54056-Rianitsa (Briansk), respectiv U.M. 24552-Borisoglebsk (Voronej), „ca să preîntâmpine, prevină sau limiteze folosirea de către inamic a armei nucleare”.

Una peste alta, Armata rusă va trebui să se confrunte cu Armata ucraineană cu arme convenționale, pornind de la o poziție dezavantajoasă: trupele rusești, recrutate cu arcanul, trebuie ținute pe front prin detașamente cecene de baraj.

Tabla de șah ucraineană.

Iar dezechilibrul se accentuează, în defavoarea Rusiei, ca urmare a întreruperii lanțului logistic de pe litoralul Mării de Azov. Într-adevăr, sâmbătă 3 iunie a început evacuarea portului Berdiansk, ocupat de ruși: danele sunt sub tir de  rachete. De la o oră la alta se așteaptă o decizie similară privind portul Mariupol. Asta înseamnă că, deși se află încă la 100 km de litoral, Armata ucraineană poate întrerupe traficul pe magistrala feroviară și rutieră care coboară din Donețk spre Melitopol: „nu vor mai exista zone sigure sau de spate a frontului...”

Dar pe acea magistrală rutieră și feroviară, de-a lungul litoralului vestic al Mării de Azov trec toate proviziile destinate Frontului rusesc din Zaporojijia, precum și trei sferturi din logistica necesară Frontului de pe Niprul Inferior și din Crimeea. Și cât timp pot oare rezista aceste două Fronturi, fără aprovizionare? Fuga e pentru ruși singura opțiune – ca la Kiev, Harkov sau Herson.

Iar înainte să dea bir cu fugiții, ocupanții distrug totul: tocmai au aruncat în aer barajul de la Nova Kakhovka. Care alimentează cu apă... Crimeea ocupată. Care nu va mai putea fi apărată de ocupanții ruși, în lipsa apei potabile. Așa cum în lipsa apei de răcire, centrala atomoelectrică de la Zaporojie devine inutilizabilă – ceea ce înseamnă că și Zaporojijia va fi evacuată de trupele rusești. 

Starea de spirit.

Dar oare Doneț și Luhansk vor mai putea fi apărate mult timp în fața ofensivei ucrainene? Mă îndoiesc! Păi, zilele trecute, fără să tragă un glonț, un grup masiv de ”sabotori” a traversat linia frontului și întreaga regiune Luhansk, înainte de a trece frontiera rusă și de a ataca arsenalul nuclear nr. 22 din Graivoron (Belgorod). Acest lucru a fost cu putință fiindcă, în Luhansk, chiar și azi cam 60% din ce-a mai rămas din populație este de etnie ucraineană. Iar chiar și etnicii ruși și-au schimbat atitudinea față de Regimul Putin, fiindcă odată cu invazia rusă din Ucraina, în regiunile ”autonome” Doneț și Luhansk au început recrutările în masă. Nu există date oficiale pentru întreaga perioadă, dar recent Ministerul rus al Apărării a publicat date despre ”mobilizarea parțială” (10 noiembrie – 2 decembrie 2022). În acele 22 de zile au fost recrutați 300.000 de militari, din care 79.800 provin din Donbass. Adică, 27% din trupe au fost formate din recruți din Luhansk și Doneț (populație totală: 2,8 milioane), iar restul de 73%, din recruți din restul Federației Ruse (populație totală: 141 milioane).

 Rezultă că, în Luhansk și Doneț, recrutările au fost de 16 ori mai intense decât în Rusia, o bună parte din populația masculină adultă fiind deja pe front. Asta a alimentat resentimentele populației, indiferent de etnie, mai ales că Direcția Organizare-Mobilizare a Ministerului rus al Apărării a anunțat că, până la sfârșitul acestui an, „vor fi formate o nouă Armată de arme întrunite, o nouă Armată aeriană, cinci noi divizii și 26 de noi brigăzi”. Este deci limpede că în perioada următoare rușii vor recruta în armata Moscovei și ce-a mai rămas din populația masculină adultă din Doneț și Luhansk. Pentru a turna gaz pe foc, la 4 iunie posturile de radio ruse din Rostov, Belgorod și Voronej au difuzat un fals discurs al președintelui Putin, proclamând legea marțială și mobilizarea generală.

Starea de spirit explozivă a populației din Doneț și Luhansk l-a determinat pe ministrul Șoigu să ordone desfășurarea în zonă a unui batalion din cadrul U.M. 43292 (regiunea Moscova), sub comanda col. Andrei V. Stesev. Batalionul respectiv este o unitate Spețnaz (cu ”destinație specială”), creată în 2009 pe baza faimosului Centru GRU 322 ”Senej”, ai cărui luptători s-au ”ilustrat” prin represiuni în Cecenia și alte locuri, folosind cu măiestrie sula de cizmărie, ciocanul și lampa cu benzină pentru a-i face pe localnici să se lepede de ”sabotori”. În ce-l privește pe col. A. V. Stesev, dânsul s-a ”ilustrat” în Cecenia, Iugoslavia și Abhazia, unde a primit porecla ”Canibalul”, iar anul trecut a comandat Regimentul 104 aero-asalt, care a făcut prăpăd la Bucea. Aceeași misiune a primit-o și în ce privește regiunea Belgorod.

Cât de curând, și al doilea batalion al U.M. 43292, precum și  subunități similare din cadrul U.M. 01355 - Odintsovo (Kubinka) vor lua calea regiunilor de frontieră ale Federației Ruse. Operatorii instruiți de U.M. 01355 sunt porecliți ”cubanezi”, fiindcă se comportă chiar față de ruși cu sălbăticie, de ca și cum ar fi năvălitori străini. Este clar: au primit poruncă să impună ”ordinea rusească”, prin teroare. Dar au pornit cu stângul: comandantul ”grupului operativ GRU” Belgorod, col. A.V. Stesev, tocmai a fost lichidat.

Cutremur la Kremlin.

Unitățile militare Spețnaz 01355 și 43292, care tocmai iau calea Donețului și Luhanskului, constituie ”pionii lui Șoigu” în Regiunea Moscova: elemente esențiale pentru menținerea echilibrului militar delicat al Capitalei ruse. În cazul în care KGB/FSB, sau ”wagneroviții” domnului Prigojin încearcă o lovitură de Stat, președintele Putin putea conta pe cei peste 2.000 de operatori Spețnaz din U.M. 01355 și 43292, ca să-i pună pe puciști cu botul pe labe. Tocmai de aceea, cele două unități militare au statut de ”centre de instrucție” ale GRU: în principiu, n-ar trebui să părăsească niciodată Regiunea Moscova.  

Se prefigurează noi înfrângeri catastrofale în Crimeea și Zaporojijie, care s-ar putea extinde în Doneț și Luhansk, până la frontiera Rusiei și chiar dincolo de ea. Să vedem dacă Regimul Putin va rezista impactului acestor evenimente, în condițiile în care Kremlinul tocmai și-a retezat pilonii de rezistență, trimițând în Ucraina unitățile militare subordonate direct ministrului Șoigu, care ar trebui să-l apere. Nu se știe ce va urma, care va fi soarta Regimului Putin în această vară.

Acesta este contextul în care, în România, încep manevre ale forțelor armate aliate: n-am dori ca ceea ce se întâmplă azi pe Nipru să se întâmple mâine la Porțile de Fier. Nu noi am început acest joc, dar noi trebuie să descurajăm continuarea lui, întărind capacitatea de apărare a Țării, aprofundând relațiile cu aliații noștri.

Editorialul poate fi văzut AICI