În loc de asfaltări şi autostrăzi, unii dintre candidaţii la alegerile din 30 noiembrie au venit cu promisiuni care ţin strict de competenţele unui parlamentar.
Uninominalul românesc a lăsat spaţiu îngust de manevră candidaţilor pentru o campanie personalizată. Pentru că, în ultimă instanţă, scorul partidului va fi decisiv, aspiranţii la un loc de deputat sau senator s-au mulţumit să promoveze proiectele colective ale formaţiunilor din care fac parte şi, în goana după voturi, să facă promisiuni ce ţin, mai degrabă, de primării sau de ministere.
Anomaliile uninominalului românesc au făcut ca puţini dintre candidaţii la alegerile din această toamnă să-şi promoveze proiecte personale, care sunt mai restrictive din punctul de vedere al publicităţii electorale. Chiar şi aşa, unii candidaţi au ales această variantă, zece dintre propunerile lor putând reprezenta o soluţie la nivelul comunităţilor în care sunt aleşi. 1 Deduceri fiscale pentru donaţiile de utilitate publică Georgian Pop, candidat PSD pentru un loc de deputat de Bucureşti, susţine că va depune în parlament, dacă va fi ales, un proiect de lege privind deduceri fiscale pentru cei care fac donaţii şi sponsorizări de utilitate socială. Este vorba despre oamenii de afaceri care contribuie la susţinerea sau construirea de spitale, şcoli, centre de plasament sau alte aşezăminte sociale. O iniţiativă similară are şi candidatul PDL Theodor Paleologu. Acesta vrea deducerea din impozite pentru donaţiile şi sponsorizările doar în domeniul educaţiei şi al culturii. 2 Reducerea birocraţiei prin delegare Dragoş Dincă, candidat PNL în Bucureşti pentru Camera Deputaţilor, are un proiect de lege pentru reducerea birocraţiei pentru care a lansat şi o petiţie on-line de susţinere, care până ieri fusese semnată de 150 de persoane. Actul normativ propus prevede ca instituţiile statului să ceară direct una de la alta datele, actele şi avizele necesare eliberării unui act administrativ individual, spre deosebire de situaţia actuală când solicitantul trebuie să le obţină plimbându-se de la o instituţie la alta. 3 Sprijinirea copiilor din centrele de plasament Sulfina Barbu, candidat PDL pentru un post într-un colegiu din Bucureşti, propune o lege privind sprijinirea copiilor din centrele de plasament. Actul normativ prevede instituirea unei burse speciale constând în punerea la dispoziţie a unui apartament pentru copiii din centrele de plasament care au reuşit la examenul de admitere la facultate. De asemenea, legea prevede stimularea intervenţiei Bisericii în această problemă socială, prin programe de sprijin material şi pedagogic. 4 Plafonarea pensiilor foştilor nomenclaturişti Liberalul Radu Munteanu, care candidează pentru un post de deputat în Bucureşti, susţine că prima iniţiativă pe care o va depune în parlament este cea care vizează limitarea pensiilor pentru foştii nomenclaturişti. Proiectul prevede un plafon pentru pensiile de stat, cu realocarea sumelor disponibilizate către asigurarea unei pensii minime. 5 Susţinerea militarilor în expirarea contractului PSD-istul George Băeşu, candidat la Camera Deputaţilor în Vrancea, vrea modificarea legii privind personalul militar, astfel încât, la încheierea contractului militarilor angajaţi, statul să le susţină 50% din salariul pe care îl vor avea la un nou loc de muncă. De asemenea, iniţiativa prevede ca militarii voluntari, după 5 ani în Armată, să poată intra în corpul subofiţerilor, la finalul absolvirii unui curs în acest sens.
6 Sistem „voucher“ în educaţie PDL-istul Mircea Staicu, candidat pentru un post de deputat în colegiul Mizil, propune eliberarea unor bonuri educaţionale - sistem „voucher“ - pentru acoperirea cheltuielilor cu formarea preşcolară a copiilor. Cuantumul ar urma să fie stabilit prin dialog între Ministerul Educaţiei şi asociaţiile de părinţi reprezentative la nivel naţional. 7 Managementul emisiilor de praf Firmele de construcţii ar putea să rămână fără autorizaţii dacă nu respectă normele de mediu. Aceasta în condiţiile în care propunerea candidatei PDL Sulfina Barbu privind managementul emisiilor de praf prin controlul şantierelor şi al suprafeţelor de lucru va ajunge în parlament şi va fi adoptată. Iniţiativa prevede delimitarea lucrărilor prin panouri de protecţie eficiente şi controlul mijloacelor de transport angajate în lucrări. 8 Modificarea legii arendei Cristina Pocora, candidat PNL într-un colegiu din Ialomiţa, are o iniţiativă privind arenda. Potrivit proiectului legislativ, persoana care a primit pământ în arendă poate să-şi renegocieze cuantumul acesteia, în cazul în care arendaşul beneficiază de subvenţii guvernamentale în urma unor calamităţi naturale. Cuantumul poate ajunge la 50% din valoarea subvenţiilor acordate. 9 Modificarea legislaţiei privind avizele de mediu Candidatul UDMR pentru un post de senator de Cluj, Peter Eckstein Kovacs, propune modificarea legislaţiei privind întocmirea şi avizarea rapoartelor de mediu. Astfel, dezvoltatorii imobiliari sau alte firme care au nevoie de rapoarte de mediu vor depune banii în contul agenţiilor de mediu care vor stabili cine va întocmi raportul. În prezent, acestea sunt întocmite prin firme agreate de Ministerul Mediului, existând riscul să fie elaborate în conformitate cu dorinţa celui care îl comandă, eludând normele impuse. 10 Soluţie la problema maidanezilor Primăria Capitalei ar putea fi „uşurată“ de problemele pe care le are cu maidanezii. Candidatul PDL pentru un post de deputat Ştefan Pirpiliu susţine că, dacă va ajunge în parlament, va propune modificarea legii privind programul de gestionare a câinilor fără stăpân, transferând responsabilitatea primăriilor de sector.