Rareș Bogdan lansează avertismentul despre Schengen. Doamne ferește de o întârziere sau un refuz!

Sursa foto: Razvan ValcaneantuEVZ

Europarlamentarul Rareș Bogdan spune că, dacă aderarea României la Schengen va fi amânată, ar putea apărea curente antieuropene în țara noastră. Politicianul este însă optimist cu privire la decizia finală, mai ales după ce România a gestionat bine valul de refugiați din Ucraina.

Euparlamentarul Rareș Bogdan susține că o amânare sau un refuz cu privire la aderarea României la Schengen ar duce la curente antieuropene în țara noastră.

„Doamne ferește de o întârziere sau un refuz în acest moment, chiar dacă îl privim doar 1% ca posibilitate. Se pot crea curente extrem de periculoase de neîncredere cu privire la apartenenţa noastră la Uniunea Europeană“, a declarat Rareş Bogdan.

Vizită importantă

Politicianul a spus că, după vizita de miercuri a premierului Olandei în România, lucrurile par să meargă în direcția dorită. „România a făcut foarte mulţi paşi în direcţia bună în ultimii ani. În acelaşi timp, zicem noi că poate fi vorba de aderarea la Schengen doar când toate condiţiile sunt îndeplinite. Avem şi un mecanism de monitorizare.

Paşii următori vor veni, trebuie să vedem ce urmează în această procedură şi, după aceea, o să vorbim mai departe, dar Olanda nu este în principiu împotriva aderării României la Schengen", a afirmat Mark Rutte.

Bilă albă pentru România

Rareș Bogdan spune că percepţia la nivel european faţă de România s-a schimbat, după ce țara noastră a gestionat foarte bine valul de refugiați din Ucraina.

„Noi vorbim de o situaţie în care România a îndeplinit toate cele cinci componente din punct de vedere tehnic. Noi nu mai avem, în momentul ăsta, problema Franţei şi Germaniei, sau a Finlandei și Danemarcei care, de-a lungul timpului, s-au raliat Olandei. Aceste state nu mai au poziţii critice la adresa României. Aici vorbim despre chestiuni pe care le invocă legate de stat de drept, de funcţionarea justiţiei, de funcţionarea graniţelor.

Unul dintre aspectele, care în România nu părea că e atât de important în dezbatere, a fost o chestiune pe care am văzut-o mai ales în proiectul de rezoluţie care va fi votat săptămâna viitoare. Cel mai mare interes din partea grupului verzilor, al patrulea grup din PE, a fost legat de modalitatea în care România se comportă cu cei care vin pe teritoriul ţării. Asta arată puţin diferit faţă de ceea ce se credea”, a declarat Rareş Bogdan, la Euronews România.