Rareș Bogdan, în dialog cu Dan Andronic. „Actualul Guvern este toxic, este mincinos, este periculos pentru România! Trebuie să dispară!”

Rareș Bogdan, în dialog cu Dan Andronic. „Actualul Guvern este toxic, este mincinos, este periculos pentru România! Trebuie să dispară!”

Evenimentului Zilei continuă seria de interviuri realizate de Dan Andronic cu candidați ai Partidului Național Liberal. De această dată este vorba despre invitatul-vedetă al acestei campanii, un om care a plecat din mass-media și care a ales să facă politică. Chiar dacă nu este singurul caz, s-ar putea spune că, la acest moment, este exemplul cel mai spectaculos. Bineînțeles, este vorba despre Rareș Bogdan.

Interviul filmat poate fi urmărit integral pe EvZ TV

- Dan Andronic: Sunteți un om care a plecat din rândul nostru, din mass-media, și care a ales și el să facă politică. Cum se vede campania electorală acum, la final?

- Rareș Bogdan: Greu, mult mai greu decât am crezut, dar mult mai frumos. N-am știut că atât de multă lume se uita la mine ca jurnalist. Acum mă întâlnesc cu ei și-mi dau seama că, într-adevăr, aveam un public numeros, un public care are încredere.

-Dar la TV făceai audiență bună, nu? Dar ideea este că și acuma faci audiență…

- Oamenii vin cu un predicat comun: „Scăpați-ne!” E ceva incredibil, indiferent că ești în diasporă, că ești în țară, că ești în Moldova, la țară, sau că ești în marile aglomerări urbane, e această chestiune: „PNL poate să ne scape de PSD”. Și vin: „Domnul Rareș, avem încredere, pentru că știm că sunteți un om luptător. Nu vă schimbați, luptați-vă cu ei, scăpați-ne de ei”. Și eu, uneori, când e mai puțină lume și sunt mai relaxat, îi întreb (am pățit în piață la Lugoj sau la Făget, la Tecuci), zic, „De cine?” „Cum adică, de cine? De PSD-ul lui Dragnea!” „Dar ce vă face?” „Ne minte! Vor să scoată România din Europa! Au mințit că ne fac spitale și ne îmbolnăvesc... Copiii”, și plâng după copii, e o chestiune foarte serioasă.

-Dar aici, eu am o altă părere. Eu sunt un om de dreapta. Și eu spun un lucru: întotdeauna oamenii pleacă la mai bine. Deci, eu cred că oamenii nu pleacă pentru că PSD-ul e la guvernare sau oricine ar fi, ci pentru că își găsesc oportunități. În primul rând, e vorba de oportunități, de a-și face meseria sau de a câștiga mai mulți bani și de calitatea vieții. Pentru că, acuma știm foarte bine, ești un om care s-a plimbat în multe locuri pe planeta asta.

-Uite, am venit în dimineața asta de la Roma. Am fost și la Roman, de două ori în campania asta, dar acum vin de la Roma. Este un exod inclusiv în interiorul Uniunii Europene, din Italia, Spania, Portugalia, spre Marea Britanie, în ultimul timp, pentru că, în Italia, au scăzut veniturile foarte mult în cazul cetățenilor.

-Știi că la ora actuală există o presiune salarială foarte puternică în România. Deja s-au ajuns la salarii decente pe anumite zone din sectorul public.

-Oamenii au fost alungați, pur și simplu. Foarte mulți au plecat din zone unde s-au închis întreprinderi, unde s-au închis platforme comerciale, unde n-au mai avut nici o șansă să lucreze și aici mă refer la Buhuși, de exemplu, la Tecuci, zone unde au existat companii de șase, opt mii, zece mii de oameni, Galați, Brăila. Adică, dacă ne uităm, majoritatea celor care au plecat în afară, cei din Nord-Vestul Transilvaniei, care au plecat încă din anii 2000, vorbim aici de oșeni, de maramureșeni, care au plecat în Franța, de exemplu, au plecat de nevoie. Deci, în zonele controlate de PSD, în pungile de sărăcie ale României, de la Vaslui la Brăila, de la Giurgiu la Buzău, la Teleorman sau la Olt, au plecat din cauza lipsei alternativei. Pur și simplu nu mai aveau ce să dea de mâncare copiilor. Au rămas acasă copiii.

-Au plecat la un trai mai bun, cum spuneam.

-90 la sută dintre ei ar veni acasă. Sigur, e o problemă cu cei născuți în străinătate, pentru că unii sunt de 10, de 20, de 30 de ani acolo. Copiii lor, e o problemă să-i mai aduci înapoi. Dar ei, dacă-i întrebăm... Au fost ieri peste 450 de oameni la Roma, când i-am întrebat cine ar veni acasă, au răspuns că toți vor.

-Ce român n-ar vrea să vină înapoi acasă?

-Pentru că ei își doresc să vină acasă, le e dor de ulița copilăriei, de viață, de vecinii lor, chiar dacă o duc rău, dar primul lucru pe care mi l-au spus: „Domnul Bogdan, noi venim acasă, dar vrem spitale ca-n Italia, ca-n Franța, ca-n Spania”, pentru că au rezolvat ceva italienii, nu sunt ei grozavi, sau spaniolii. Până și grecii au rezolvat problema spitalelor. „Vrem școală, stradă și spitale. Vrem străzi, să nu mai facem de la graniță până la Focșani sau până la Bacău, opt ore, și vrem să avem siguranța că oricând ne putem întoarce, dacă vrem, la copiii noștri care vor rămâne aici. Și, domnule, ce-i cu asta, de ce înjură Dragnea Europa?” Ce-au făcut? Au introdus chestiunea asta cu dublu standard, pe care o exagerează, o exacerbează. Au introdus chestiunea „străinii nu ne lasă să facem autostrăzi”. L-au pus pe Iohannis, l-au făcut străinul rău, uitând să spună că e mai român decât ei toți.

„Sută la sută ajung la Bruxelles”

- Dan Andronic: Eu cred că aici nu trebuie făcute distincții. Cred că toți cei care trăiesc în România și care sunt cetățeni, trebuie tratați la fel. Spune-mi, Rareș Bogdan, te vei duce la Bruxelles?

- Rareș Bogdan: Sută la sută, da.

-Deci nu ne trezim cu o demisie. Nu ești doar locomotivă electorală.

- Nu. Eu mă voi duce la Bruxelles. Și mai mult decât atât, și nu vreau să atac niciun europarlamentar de până acum, dar mi se pare puțin anormal ca europarlamentarii pe care i-am avut timp de 10 ani de zile să nu exploateze calitatea de europarlamentar. Calitatea de europarlamentar e mult mai puternică decât pare. E foarte greu ca, în momentul în care ești parte a unui for de 750 de oameni la nivel european și iei decizii pentru 500 de milioane de oameni, să nu-ți răspundă, de exemplu, dacă faci o interpelare a unui ministru, din orice stat al UE, unui prefect într-o zonă unde românii au probleme în sudul Italiei sau în Nord sau în Spania. Ajungi la orice prim-ministru în 30 de zile, dacă folosești și grupul europarlamentar, că noi facem parte din PPE, care a fost și rămâne cel mai mare grup european, foarte influent. N-au folosit asta. Eu voi fi primul europarlamentar român, primul român, nu un liberal, care a anunțat și am și găsit, care deschid două birouri parlamentare, de europarlamentar, la Londra și Roma.

- Și vei mai fi activ în România?

- Foarte activ. Pentru că voi sta trei-patru zile acolo și restul în România. Eu abia încep cariera politică. Eu voi fi extrem, extrem de activ în România. Când mă veți chema la emisiuni, voi veni eu peste voi ca să mă chemați în emisiuni.

- Am văzut că ai problema asta la Realitatea.

-Nu comentez. Nu comentez, dar, mă rog... E important că au fost șapte ani superbi din viața mea, absolut superbi, și ceea ce sunt astăzi din punct de vedere al recunoașterii publice, al încrederii oamenilor, se datorează Realității TV.

Dacă aș fi ajuns la cei un milion și jumătate de votanți captivi PSD, îi convingeam”

- Faptul că nu ai fost atins de filoxera aceasta a politicii e un avantaj, pentru că nu vii cu o încărcătură negativă. Lumea eventual poate că nu a fost de acord cu tine din perspectiva opiniilor pe care le exprimai la televizor. Dar asta nu e suficient ca să nu interacționeze cu omul politic.

- Așa e! Am fost vineri la Făget și Lugoj, în județul Timiș. Și am intrat în piață, eram cu Alina Gorghiu, cu mai mulți. Și la Lugoj e un oraș roșu, în piața agroalimentară erau și suținători (n.r.-PSD). Și le-am spus: „Stați așa, că vreau să vorbesc”. Este incredibil dacă vorbești cu omul, chiar dacă nu e de aceeași părere cu tine. Am făcut-o și la Botoșani, am făcut-o și la Focșani, am făcut-o și la Lugoj, cu oameni care sunt votanți PSD. Și le spun: „În primul rând nu strigați și nu zbierați, că eu pot să zbier mai tare ca dumneavoastră. Stați așa, dacă vreți strigăm. Haideți să vorbim. Ce îmi reproșați sau ce reproșați Partidului Național Liberal sau președintelui Iohannis”. Și dacă stai de vorbă cu ei, înțeleg. Eu spun că dacă aș fi ajuns la cei un milion și jumătate de votanți captivi PSD, dar să-mi permită fiecare să stau de vorbă zece minute, îi convingeam!

- Cât de important este parteneriatul cu Klaus Iohannis pentru PNL?

-Foarte, foarte important. Klaus Iohannis este plasat foarte bine în sondaje. A crescut în momentul intrării în campania pentru Referendum. De la începutul anului până acum a câștigat în încredere între patru și șase procente. Nu a pierdut, ceea ce e foarte important. Vorbim de lipirea de cel mai important vector politic ca cotă de încredere din România. Cel mai important, mai sunt și alții care au cotă de încredere, dar nu sunt implicați politic. Faptul că președintele și-a asumat parteneriatul cu Partidul Național Liberal, faptul că niciodată nu a ezitat să spună: „Am fost președintele Partidului Național Liberal” a contat!

 - Da, dar aici există o logică politică.

- PNL a avut atuuri mari în această campanie electorală. 1.Rareș Bogdan, care a venit cu energie și a dat doar șansa unora.

- Și l-ai contracarat pe Dacian Cioloș.

-Și asta! 2. Le-a dat oamenilor șansa să înțeleagă că pot câștiga alegeri sau să scoată un scor foarte bun.

- Dacă e să judeci în perspectiva istorică, ar putea fi cel mai bun rezultat în istoria Partidului Național Liberal.

 - Practic, partidul a înțeles, eu repetând asta de la bun început și au văzut un luptător, un om care se bate. Partidul s-a reactivat.

- A văzut că ești onest, în sensul că te-ai dus acolo și chiar vrei să faci treabă.

 - Și muncesc! Și au văzut asta rând pe rând unde m-am dus că sunt un om mult mai modest. Poate că, la televizor, nu păream. Păream mai arogant, mi-am dat seama din percepția unora. Dar au văzut că sunt un om cât se poate de normal, de modest și de onest. Și că lupt alături de ei. Și hai să luptăm, hai să luptăm. S-a deșteptat un partid, un partid de 240.000 de oameni. Nu e un partid mic, e o structură uriașă. E o armată. Peste asta, a fost decizia fantastică la care am contribuit și eu, dar n-a fost decizia mea. A fost o decizie luată de secretarul general al partidului, Robert Sighiartău, care a mizat perfect pe mitinguri. Și de Ludovic Orban, dar ideea în sine a avut-o Robert și merită felicitat. Mitingurile! Mitingurile, care nu erau obișnuința Partidului Național Liberal. Eu știu că au fost peste 50.000 la București, e o cifră uriașă. La Iași peste 12.000, la Timișoara peste 5.000, la Cluj 7-8.000.

- Încă o dată, este o performanță pentru PNL, partid candidând singur.

-La Neamț ne așteptam la 1.500 de oameni când am plecat de la Summitul de la Sibiu și au venit peste 5.000 de oameni. La Craiova, la Brașov, la Târgu Mureș, la Oradea.

 

„Noi la ce ne mai uităm diseară?”

-Spune-mi, te-ai gândit mult înainte să faci pasul final?

- Sincer?

- Foarte sincer.

- N-am știut, și o spun cu toată sinceritatea, cu toată încrederea, n-am știut că impactul în rândul oamenilor a fost atât de mare de-a lungul emisiunilor și că gradul de recunoaștere și de încredere este atât de mare.

- Deci, îți era puțin frică.

- Da, dar îmi era frică inclusiv de reacția oamenilor când am decis să trec în zona politică. Am zis: domnule, nu o să mai fiu atât de simpatic pentru ei. Este incredibil, pentru că am fost în atât de multe locuri, din Chișinău în Valencia, Castellon, Londra, Milano, plus în România, am bătut 35 de județe. Nu este loc unde să fi fost, unde să nu vină oamenii și să spună: „Noi la ce ne mai uităm diseară? Știți, e bine că ați intrat, că vă bateți cu ei, dar ne e dor de dumneavoastră”. Este incredibil! De la Constanța la Satu-Mare sau la Botoșani, la Neamț, la Suceava, zone unde să spunem că nu știam că am oameni care se uită la noi, fani sau, mă rog, privitori, să spunem așa.

- Poate că unii se așteptau să vii la masa pusă. Te așezi la masă, mănânci, și pleci.

- Vă spun sincer, mulți alții s-au gândit că vine, e o imagine, e o vedetă TV, are încredere, va lua mandatul, va veni de trei-patru ori ca să se fâțâie pe acolo, pe la niște mitinguri, în rest, pe la televizor și tot pe terasele lui și pe cafenele îl găsim dacă vrem. Ei s-au șocat că, de 70 de zile, mă trezesc la 7.00, nu mă mai trezesc la 10.30 și sunt în campanie. Dar nu există localitate unde să fi fost chemat și să nu mă duc.

- Au văzut și că ai priză la public.

- Da, comunic ușor cu oamenii.

- Erai ceva nou, erai ceva proaspăt. Coborâsei de pe ecran și ai ajuns la Motru.

- Sau la Tecuci a fost extraordinar, nu știu, Focșani, în Moldova, în foarte multe localități, în Târgu-Frumos, în Botoșani, în multe. Ei, când am plecat de aici, la Mihai Kogălniceanu, în Constanța, oamenii îmi spuneau: „Domnule, n-o să vină să stea”. Iar eu mă bucur să văd bucuria oamenilor și faptul că ei vin să comunice. Foarte mulți politicieni nu comunică cu cetățenii. Dan, ai lucrat pentru Adrian Năstase.

- Da.

- Cu Adrian Năstase era greu să comunici. Cu Călin Popescu Tăriceanu se comunică greu…

- Dar tu ai antrenament de televiziune. În general, politicienii comunică greu cu masele, pentru că nu prea mai au contact. Mai ales când ajung într-o funcție executivă, iar programul începe să le guverneze viața.

- Cel mai interesant lucru este că cei din aripa PDL, zic: „Domnule ai discursul lui Crin Antonescu. Dar, în același timp, ești incredibil că doar Băsescu mai mergea așa între oameni și vorbea cu ei. Și Iliescu”. Sigur, eu sunt onorat să fiu comparat cu cei trei.

 

„PSD nu e Dragnea”

- Ce vă faceți dacă dispare Dragnea?

- Numai puțin! Deci, asta e a doua parte. Deci Rareș Bogdan, mitinguri, partidul a conștientizat că poate bate și președintele Iohannis, care vine cu încă un impuls de energie fantastic, sigur, dânsul având nevoie de referendum. Și noi avem nevoie de dânsul, dar și dânsul are nevoie pentru că noi, practic. Noi ne referim la Referendum, este vital ca acesta să treacă.

- E important să fie validat, pentru că rezultatul e clar.

- Ei, aceste trei chestiuni. Sigur, putem analiza cine a pierdut, cine a câștigat. În spațiul public din România au existat câteva temeri, temeri care au fost atacate inclusiv de adepții corectitudinii politice. Sau de cei care au propovăduit corectitudinea întrun mod excesiv în ultimii 15 ani în România și în întreaga lume.

- Revin, Ce veți face dacă dispare Dragnea?

-Vom face ceea ce trebuie.

- Ca mesaj și ca acțiune politică.

- E foarte simplu. PSD nu e Dragnea. Trebuie să dispară și Codrin Ștefănescu, trebuie să dispară și Cătălin Mitralieră Ștefănescu, trebuie să dispară și Viorica Dăncilă, și Carmen Dan, și Nicolicea, și Iordache, adică cei care au confiscat un partid care nu mai are nimic cu stânga. Să dispară și Arsene Ciorăpel, să dispară și cel care și-a promovat fiica și ginerele în funcții de conducere la TAROM și la aeroportul Otopeni, Bădălău. Astea sunt personaje, care într-o societate normală, bazată pe valoare, nu ar fi ajuns niciodată în pozițiile pe care au ajuns să le ocupe. Andrușcă, Mitică Buzatu, personaje care au...gândiți-vă că la Buzatu, la Vaslui, avem așa. Soția este senator, fiul este secretar de stat în ministerul doamnei Birchall, finul este șeful Jandarmeriei, al doilea fin este prefect și nepotul este deputat. Nu se poate așa ceva. Asta nu mai are nicio legătură cu democrația.

 - Pentru alegeri anticipate trebuie să treacă o moțiune de cenzură și să pice de două ori Guvernul.

- Dar asta nu înseamnă că nu se poate schimba configurația politică. Pentru că actualul guvern este toxic. Este nu doar toxic, este mincinos, este periculos pentru România. Nu doar că nu absorb fonduri europene sau că au mesaj antieuropean, dar ei în momentul ăsta au devenit toxici pentru România din cauza atacului pe care îl îmbrățisează toți cei din conducerea PSD la adresa ideii de Europa. Nu poți să ataci ideea de Europa, că ataci România. Noi suntem europeni. Aici nu te cerți cu Junker sau Joseph Dall sau cu Tajani, te cerți cu românii. Te cerți cu Ștefan cel Mare. Te cerți cu Iancu de Hunedoare. Păi, ei au fost europeni, ei eu apărat Europa.

- Rareș Bogdan, mulțumim foarte mult pentru prezență, a fost o discuție interesantă, va fi mult mai interesantă după aflarea rezultatelor, nu numai în România pentru că nu va conta doar România, ci și ce se va întâmpla și în restul Europei…

- Ați fost foarte corecți, vă spun, ați fost o surpriză foarte plăcută.

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News