Raportul Inspecției Judiciare: Condiții mai DURE de elaborare a LUCRĂRILOR ŞTIINŢIFICE de către deținuți

Raportul Inspecției Judiciare: Condiții mai DURE de elaborare a LUCRĂRILOR ŞTIINŢIFICE de către deținuți

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a adoptat, joi, Raportul Inspecției Judiciare privind cărțile scrise de deținuți, care prevede condiții mai dure pentru elaborarea de lucrări științifice de către deţinuţi. Aceştia trebuie să dovedească specializarea în domeniul în care dorește să scrie.

"În raport se constată ceea ce constatasem și noi (...) și măsurile care s-au propus în urma raportului sunt următoarele: adoptarea urgentă prin hotărâre de guvern a regulamentului de aplicare a Legii 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal. Regulamentul acesta, potrivit Legii 254, trebuia să fie terminat cam prin octombrie 2014", a declarat, joi, președintele CSM, Mircea Aron, la finalul ședinței plenului, informează Agerpres.

"Se impune stabilirea unor condiții prealabile și riguroase care trebuie îndeplinite cumulativ, respectiv elaborarea de lucrări științifice doar în domeniile în care sunt organizate studii universitare. Dovada specializării persoanei private de libertate în domeniul în care dorește să elaboreze lucrări științifice. Indicarea de către persoana privată de libertate a tipului de lucrare științifică ce se dorește a fi elaborată: tratate, rapoarte de cercetare, studii, articole, comunicări științifice etc.", a explicat Aron.

Totodată, cei care vor să realizeze o lucrare ştiinţifcă în spatele gratiilor au nevoie de recomandarea scrisă privind relevanța tematicii în domeniul ales din partea unui profesor universitar sau a unui conferențiar universitar din specialitatea din care urmează să fie elaborată lucrarea, cu semnătura olografă a acestora, confirmată de Universitatea de care aparțin, precum și bibliografia ce urmează să fie consultată și complexitatea lucrării.

Mircea Aron a precizat că acestea sunt proceduri comune când vine vorba de elaborarea unor lucrări de acest fel.

"Angajamentul persoanei solicitante ca la elaborarea lucrării științifice să respecte normele de bună conduită în cercetarea științifică, dezvoltarea tehnologică și inovare. Se impune ca persoana privată de libertate să dea o declarație pe propria răspundere, sub sancțiunea legii penale, privind falsul în declarații, din care să rezulte că este autorul lucrării și că lucrarea nu reprezintă un plagiat — acesta este un avertisment pentru cei care ar vrea să plagieze astfel de lucrări", a mai spus Aron.

Totodată, se impune stabilirea de către Comisia de Selecționare la muncă a intervalului de timp considerat ca necesar la elaborarea lucrării științifice, precum și reglementarea unor criterii obiective, echitabile și transparente privind stabilirea caracterului științific al lucrării elaborate.

CSM a înaintat Ministerului Justiției propunerile pentru modificarea legii, pentru a fi reduce valul uraş al cărţilor scrise de deţinuţi cu scopul de a primi o pedeapsă mai mică.

Ne puteți urmări și pe Google News