Raportările infestărilor cu COVID-19 sunt departe de adevăr. Se întâmplă în toată lumea

Raportările infestărilor cu COVID-19 sunt departe de adevăr. Se întâmplă în toată lumea

Datele oficiale sunt departe de adevăr în toată lumea. COVID-19 este „o epidemie în care toate cifrele sunt aproximative”, notează jurnaliștii spanioli de la El Pais. 

Astfel, datele publicate în fiecare zi de Ministerul Sănătății de la Madrid sunt circumstanțiale și sunt departe de a descrie cu adevărat avansul COVID-19 în Spania, notează jurnaliștii spanioli.

Acest lucru se întâmplă peste tot în lume. De ce cifre avem nevoie și cum putem opri pandemia în absența lor? De

Zilnic, la ora 11:30, un raport al Ministerului spaniol al Sănătății, cu datele din noaptea precedentă, servește ca o fotografie pentru a ști cum avansează epidemia COVID-19 în țara cu 46 de milioane de locuitori.

Aceste date sunt doar o referință, fiind departe de a arăta numărul celor infectați, scrie El País.

Fernando Rodríguez Artalejo, profesor de Medicină Preventivă și Sănătate Publică la Universitatea Autonomă din Madrid, explică faptul că numărul spitalizărilor este cel mai de încredere indicativ și că număr lor îi ghidează cel mai bine pe specialiști atunci când iau decizii. Dar este posibil să oprim o epidemie fără a ști sigur cât de multe persoane afectează aceasta sau cum?

„Există măsuri care știm că funcționează dincolo de aceste limitări, cum ar fi distanțarea socială, folosirea măștilor respiratorii și igiena. Dar va fi important să avem cifre mai precise pentru a ști cum să modificăm măsurile luate.

Fiecare cifră dintre cele publicate zilnic ne oferă o fotografie parțială. Dacă ar exista o contradicție, ar trebui să ne întrebăm dacă aceasta este corectă, dar întrucât toate cifrele merg în aceeași direcție, împreună ne oferă o imagine mai mult sau mai puțin adecvată a tendinței”, a declarat Pedro Gullón, de la Societatea Epidemiologilor din Spania.

Chiar dacă s-ar efectua testele necesare, între momentul în care o persoană care se infectează, începe să dezvolte simptome, să ceară un test, acesta să i se facă și să aibă rezultate, de obicei durează mai mult de o săptămână. Însă, de când transmisia la nivel comunitar a început să crească, capacitatea de a testa toți suspecții a fost redusă, astfel încât doar în cazurile cele mai grave sunt efectuate teste, notează libertatea.ro.

Experții subliniază că numărul de pozitivi poate fi de 10 ori mai mic decât cel al celor infectați. Modul de raportare din unitățile de terapie intensivă  Pe de o parte, saturația unităților de terapie intensivă le-a determinat să devină tot mai restrictive cu persoanele pe care le admit.

Ne puteți urmări și pe Google News