Evidentă sau discretă, jenantă, penibilă, degradantă, hărțuirea sexuală a femeilor în mijloacele de transport în comun este un aspect cotidian atât de des întâlnit încât la noi aproape nimeni nu l-a tratat vreodată cu seriozitate. În Franța însă Înaltul consiliu pentru egalitate între femei și bărbați a decis să atace frontal problema și să solicite public adoptatea unor măsuri urgente pentru că, dintr-un raport, rezultă fără echivoc că 100% dintre femeile care utilizează mijloacele de transport în comun au fost, cel puțin o dată în viață, hărțuite sau agresate sexual.
Președinta consiliului mai sus menționat, Danielle Bousquet, i-a remis secretarului de Stat însărcinat cu Drepturile femeilor, Pascale Boistard, un raport destinat declanșării luptei împotriva acestui fenomen atât de răspândit, care se petrece ziua în amiaza mare, în văzul tuturor, nu pe străduțe întunecate sau în vreun cartier rău famat. Mai mult, majoritatea victimelor sunt minore.
Sub titlul „Stop hărțuirii sexuale!”, planul de acțiune ar trebuie să includă mai ales o vastă campanie de afișaj în mijloacele de transport în comun. De asemenea, reprezentanții companiilor de transport trebuie să lupte, prin toate mijloacele, împotriva acestui fenomen petrecut chiar în ograda proprie și să sprijine potențialele victime. În Quebec, de exemplu, femeile care călătoresc singure după căderea serii au voie să-i ceară șoferului să oprească între stații, astfel încât să fie cât mai aproape de destinație și să nu fie nevoie să meargă prea mult singure pe stradă. De asemenea, poliția londoneză a pus la punct un sistem de alertă prin sms pentru ca victimele sau martorii unui caz de hărțuire să poată alerta discret forțele de ordine, scrie Le Figaro.