Raport CE: Energia verde ne va dubla factura la curent

Întreprinderile şi consumatorii europeni se vor confrunta timp de cel puţin 20 de ani cu creşteri de preţuri la energia electrică, dacă va opta pentru producţia de enregie în principal din surse regenerabile, potrivit unui raport al Comisiei Europene privind modalitatea în care regiunea îşi poate îndeplini obiectivele privind energia verde, informează FT.

Raportul este o evaluare a impactului pe care le-ar putea adoptarea diverselor politici energetice de către statele membre ale Uniunii Europene pentru a-şi îndeplini obiectivul de reducere a emisiilor de carbon cu 80% din nivelul anului 1990 până în 2050.

În raport sunt prezentate cinci scenarii, care arată ce se va întâmpla cu preţurile, costurile şi sursele de energie în perioda următoare. Informaţii din raportul de 112 pagini întocmit de către Comisia Europeană s-au scurs în presa internaţională chiar dacă documentul nu a fost făcut public.

Potrivit sursei citate, în raport se previzionează şi o creştere a numărului de fermele eoliene, fapt care ar împinge şi mai sus preţurile la electricitate.

Într-o evaluare care analizează o serie de modalităţi prin care combustibilii fosili, cum ar fi cărbunele, poat fi înlocuiţi cu surse curate de energie, raportul de 112 de pagini spune că parcurile eoliene ar putea deveni principala sursă de energie abia în 2050.

Potrivit raportului, acestea ar putea furniza peste circa 40 de ani, aproximativ 49% din energia necasară întregii Uniuni Europene. În prezent, doar 5% din energie este produsă de fermele şi parcurile eoliene. Creşteri mai mici dacă folosim energia nucleară la scară mai mare

Cu toate că preţurile la energie electrică vor creşte simţitor până în 2020-2030, în document se precizează că o explozie a facturilor la curent pentru europeni va avea loc după 2030, dacă într-adevăr mare parte din energie va proveni din surse regenerabile.

De exemplu, preţurile medii pentru gospodăriile casnice s-ar putea dubla până în 2050, dacă energia va fi produsă cu preponderenţă în fermele de eoliene şi utilizând panouri solare. Raportul pune aceste creşteri şi pe seama investiţiilor necesare.

Creşteri mai mici de preţuri, respectiv de circa 43%, ne aşteaptă dacă vom opta pentru diversificarea surselor de energie, dacp vom acorda subvenţii pentru producerea de energie verde, dar nu vom neglija energie nucleară, precum şi captare şi stocarea carbonului.