Raport american: atacurile cu drone terorizează civilii şi sunt ineficiente
- Paul Ciocoiu
- 25 septembrie 2012, 15:03
Civilii sunt "terorizaţi" 24 de ore pe zi de atacurile "ineficiente" cu drone ale CIA care au ca ţinte, în final, militanţi de ranguri inferioare din nord-vestul Pakistanului, relevă un raport realizat de universităţile americane Stanford şi New York.
Membrii echipelor de salvare care îi îngrijesc pe răniţi cad la rândul lor victime atacurilor cu drone, mai afirmă autorii studiului. Atacurile cu drone ar fi ucis până acum sute de militanţi în Yemen şi Afganistan, precum şi în Pakistan.
Proporţia victimelor în rândul civililor este însă dificil de estimat, deoarece presa şi cercetătorii independenţi nu primesc acces din partea autorităţilor pentru a ajunge în zone tribale din apropierea graniţei cu Afganistanul.
În unul din cele mai notorii atacuri recente, bătrâni ai unor triburi şi comercianţi locali s-au aflat printre cele 40 de persoane ucise în atacul a două drone asupra unei maşini cu cel puţin patru militanţi în martie 2011 în Waziristanul de Nord. În iunie acest an, un important lider al Al-Qaida, Abu Yahya al-Libi, a fost ucis într-un atac cu drone.
Atacul a determinat-o pe Navi Pillay, comisarul ONU pentru drepturile omului, să pună la îndoială legalitatea unei practici care s-a aflat "în afara lanţului de comandă militar".
Un aspect controversat al politici SUA este faptul că atacurile nu sunt comise de armată, ci de Agenţia Centrală de Informaţii (CIA). Pakistanul nu este o zonă de conflict armat, spre deosebire de Afganistanul vecin.
Secretarul american al apărării Leon Panetta a susţinut în continuare această politică, spunând că SUA nu vor înceta să se apere. La începutul acestui an, preşedintele Barack Obama a insistat că strategia este sub un control strict şi că, fără drone, SUA ar fi nevoite să apeleze la "acţiuni militare nedorite".
Pe baza unor "ample interviuri în rândul populaţiei locale", autorii enumeră efectele atacurilor cu drone asupra copiilor: aceştia nu mai sunt daţi la şcoală de teama raidurilor sau pentru a suplini un membru al familiei mort sau rănit.
Mai mult, există "dovezi serioase" privind practica atacurilor "cu bătaie dublă" în care echipele de salvare ajunse la locul unui atac sunt luate ca ţintă în atacuri ulterioare. Totodată, mai evidenţiază raportul, dronele care zboară deasupra populaţiei stârnesc teamă şi produc stres în rândul civililor.
În afară de morţi şi răniţi, atacurile produc totodată daune asupra locuinţelor, dificultăţi economice severe şi traume emoţionale pentru cei răniţi şi familiile lor. Oamenii se tem să mai participe la adunări publice, precum înmormântările, de teama unui atac.