Ramona Cupă, candidat PMP pentru Consiliul Județean Mehedinți spune că mehedințenii resimt nevoia unor oameni noi în politicăși că va milita pentru investiții în județ.
-De ce ați ales să intrați în această competiție pentru Consiliul Județean Mehedinți?
-Cred că e nevoie de un nou suflu în politica locală. Mulți mehedințeni resimt nevoia unor oameni noi în politică, cu un statut profesional clar, și fără probleme de integritate. E firesc ca după 30 de ani să apară o nouă generație de politicieni și în Mehedinți. Mai aplicați, mai onești, mai determinați să transforme în bine și mai repede lucrurile.
Corespund unui asemenea profil și vreau să ajut la afirmarea acestei noi generații de politicieni și oameni de administrație.
-Unul dintre obiectivele dvs. principale este crearea tuturor condițiilor astfel încât toți copiii din județ să crească sănătoși. Ce înseamnă mai exact acest lucru? La ce soluții concrete v-ați gândit?
Specialiștii ne spun că, în lipsa unor măsuri de prevenție și tratament, în câțiva ani peste 500.000 de copii din țara noastră cu vârste cuprinse între 5 și 19 ani vor suferi de obezitate. La momentul în care citiți aceste rânduri un sfert dintre copiii din grupele de vârstă 7,8 si 9 ani din România sunt supraponderali sau obezi.
Dacă adăugăm la acestea faptul că județul nostru are cea mai crescută prevalență a obezității din România, inclusiv în rândul tinerilor și copiilor avem un mare semnal de alarmă la care trebuie să răspundem urgent.
În primul rând trebuie să investim peste tot în județ în terenuri practice de sport care să invite tinerii și copii la mișcare și exercițiu fizic individual sau de echipă. Nu lucruri sofisticate sau scumpe. Sunt soluții decente ca rețetă financiară pentru terenuri de streetbasket sau minifotbal(de exemplu) care pot fi amplasate în zone potrivite în toate localitățile județului. Asta nu exclude investițiile durabile la bazele sportive din orașele județului care știm că suferă de ani buni. În al doilea rând trebuie să conștientizăm, adulți și copii deopotrivă, că trebuie să ne dezvoltăm individual, în familie, in societate un comportament de consum alimentar sănătos.
În acest sens voi milita, de pe poziția de consilier județean, împreună cu toți colegii mei din PMP, pentru ca toate cheltuielile primăriilor pentru finanțarea promovării sportului, a mișcării fizice și a unui consum alimentar sănătos să fie eligibile.
-În programul pe care îl prezentați alegătorilor vorbiți și despre proiecte care pot fi realizate prin parteneriat public-privat. În ce domenii pot fi făcute astfel de investiții?
Eu personal cred în viitorul parteneriatului public privat în România, deci și în județul Mehedinți.Pe măsură ce autoritățile publice vor deveni mai responsabile, pe măsură ce vom avea prevederi legislative prin care riscurile unor asemenea investiții în parteneriat public-privat vor fi partajate între parteneri, eu sunt convinsă că vor fi multe asemenea proiecte, inclusiv pentru obiective mari de infrastructură. La acest moment putem demara în Mehedinți parteneriate în regim public-privat pe construcția infrastructurii turistice, terenuri de sport/ bazine de înot, parcuri, spații de recreere pentru copii si tineri, parcări, sisteme privind economia circulară, digitalizarea orașelor și multe altele.
-O altă prioritatea este pentru dvs. facilitarea accesului la serviciile de sănătate pentru cetățenii din mediul rural. Cum poate fi pusă în practică o astfel de propunere?
În multe dintre localitățile rurale în care am mers în această campanie oamenii ni s-au plâns de absența serviciilor medicale de proximitate. Mulți trebuie să parcurgă o distanță foarte mare pentru a avea acces la un serviciu de sănătate, ceea nu este în regulă. Voi propune un sistem integrat de facilități prin care să încurajăm la nivel UAT-urilor deschiderea unor cabinete/ microunități medicale private în toate localitățile în care lipsesc serviciile de asistență medicală.Vor fi servicii de calitate la prețuri decente la care să aibă acces toată lumea.
-Ce argumente le prezentați alegătorilor pentru a-i convinge că echipa de consilieri cu care vine PMP este cea mai potrivită pentru a pune în practică aceste soluții despre care ne vorbiți?
-Cca. 70% dintre candidații PMP Mehedinți la aceste alegeri locale sunt oameni noi în politică. Toți au performanțe profesionale. Toți au obiective clare. Știu din prima zi a mandatului ce vor să propună și pentru ce se vor bate în Consiliul Județean. Noi, de altfel am și fixat niște criterii de performanță legate nu doar de aceste alegeri ci și de activitatea în viitorul Consiliu Județean. Nu mergem acolo doar să bifăm niste ședințe. Avem proiecte, fiecare pe zona noastră de competență și de preocupări iar realizarea lor este obligatorie pentru validarea publică a fiecăruia dintre noi.