Ramazan Bayram-ul în vremea pandemiei. Cum sărbătoresc musulmanii din România

După o lună de Post, când, în timpul zilei, s-au abținut de la mâncare și băutură, după slujbe și rugăciuni, credincioșii musulmani vor sărbători, începând de duminică, timp de trei zile, Ramazan Bayram-ul. Cea mai importantă sărbătoare a lumii islamice este celebrată și de cei aproape 100.000 de musulmani din România, cei mai mulți fiind tătarii și turcii din Dobrogea.

Sărbătoarea începe după slujba de dimineață, oficiată de imami în toate geamiile din Dobrogea și din alte zone ale țării. ”Având în vedere contextul actual, toate ceremonialurile religioase se vor desfășura cu respectarea măsurillor privind prevenirea răspândirii infecțiilor cu noul coronavirus:

desfășurarea slujbelor în exteriorul locașurilor de cult, purtarea măștii de protecție, păstrarea distanței de 2 metri față de persoanele din jur, participarea la slujbă cu propriul covoraș de rugăciune, efectuarea ritualului de abluțiune acasă, evitarea adunărilor în fața locașurilor de cult înainte sau după slujbă, evitarea interacțiunii directe (strângere de mână, îmbrățișare)”, informează Muftiatul Cultului Musulman din România.

   

Pe parcursul celor trei zile de sărbătoare credincioșii musulmani obișnuiesc să își viziteze rudele și prietenii, bucurându-se de cei dragi și cinstind memoria celor care au trecut la cele veșnice. ”Anul acesta este un an greu, însă, când ne vom exprima dragostea față de cei dragi păstrând distanța fizică, dar apropiindu-ne sufletește mai mult decât până acum.

    

Fie ca aceste zile de sărbătoare să ne fie călăuzitoare și să fim buni și darnici întotdeauna. Să ne respectăm pururi părinții, să îi ajutăm ori de câte ori putem pe cei aflați în suferință, să fim mereu cu sufletul deschis și gata să facem o faptă bună”, spune liderul Cultului Musulman din România, muftiul Iusuf Muurat.

Distanțarea socială, impusă de stările de urgență și de alertă, a făcut imposibilă organizarea cinelor tradiționale de Iftar la care participau numeroși etnici turci și tătari. ”Pentru a-i proteja pe semenii noștri ne-am bucurat de ele, acasă, în cadrul familiilor restrânse.

Datorită contextului actual, vom sărbători Bayram-ul acasă pentru binele tuturor etnicilor turci. Vom sta departe unii de alții, dar, gândurile bune și valorile noastre spirituale ne vor uni și ne vor face mai puternici pentru ca în viitorul apropiat să putem să fim împreună, aproape unul de celălalt”, a transmis și președintele Uniunii Democrate Turce din România (UDTR), Fedbi Osman.

Dincolo de toate aceste restricții, Ramazan Bayram-ul este o sărbătoare a bucuriei. Este și un prilej pentru gospodinele din comunitatea musulmană să îți arate măestria în arta prepararii dulciurilor, baclavale, sarailii, tatalisi, cornulețe. Sunt prăjituri delicioase preparate cu multă miere și sirop de fructe, consumate la desert.

Inainte, se servesc mâncăruri tradiționale ale comunității. Tocmai de aceea sărbătoarea a căpătat și o denumire laică, Șeker Bayram,  adică Bayramul dulce. Mesele în jurul cărora se adună întreaga familie încep cu urarea: “Ramazan Bayraminiz Qairli ve Mubarek Bolsun!- Să aveți un Bayram cu multa sănătate și îndestulare!.