Laurenţiu Iancu face bere acasă şi vinde ponturi celor care vor să devină berari de apartament. "O belgiană homemade" te costă timp, malţ şi câteva echipamente.
De cum deschizi uşa frigiderului lui Laurenţiu Iancu (41 de ani), te pocneşte în faţă un miros amărui de bere. Are toate sortimentele - belgiene, nemţeşti, englezeşti. Toate reci şi făcute acasă, după reţete vechi sau îmbunătăţite după gusturile lui. E un hobby pentru buzoianul Iancu, stabilit în Capitală de ceva vreme. Din 2008, a început să facă şi bani din asta. Nu vinde bere, ci echipamente şi ingrediente celor care vor să o facă acasă.
"Business-ul ăsta l-am început ca o alternativă la o afacere pe care o aveam cu echipamente de sudură. În 2008, piaţa construcţiilor căzuse mult. Vorbeam într-o zi cu un prieten din Belgia, care îmi spunea că şi-a făcut bere acasă. Şi mi-am cumpărat şi eu un aparat, mi-a plăcut ce a ieşit. Apoi mi-a venit ideea să vând mai departe kit-uri de bere şi recipiente pentru fermentare", zice Iancu.
Îţi trebuie două lucruri ca să faci acasă "o blondă": un echipament de fabricare şi un kit care conţine amestecul de malţ, ierburi aromate şi drojdie, dar şi reţeta.
Un echipament este, de fapt, un recipient ca o găleată mai mare, în care trebuie să fermenteze berea. E gradat şi are termometru cu cristale lichide, pentru că reţetele cer adăugarea unor ingrediente numai atunci când lichidul ajunge la o anumită temperatură. Sunt, însă, două variante - pentru începători şi pentru avansaţi. "Avansaţii" primesc în plus la echipamentul standard un alt recipient, pentru amestecare, un densimetru şi un cilindru de măsurare. Primul costă 99 de lei, al doilea 298 de lei. Mai trebuie însă kit-ul de bere, care costă 67 lei. Din această cantitate obţineţi nouă litri de bere belgiană, cu o concentraţie de alcool de 8%. "Merită răbdarea", spune Laurenţiu, obişnuit deja să stea cu ochii pe "aparate" ore întregi şi să bea prima bere după o lună. Atât durează fermentaţia şi maturarea completă. Cum se face
Conţinutul kit-ului trebuie dizolvat în bain-marie până când devine lichid, apoi se toarnă într-un recipient de fermentare. Se adaugă zahăr, atât cât spune reţeta, şi apă, tot după reţetă. Se dizolvă apoi drojdia în apă, se adaugă peste mustul de bere şi amestecă încontinuu timp de un minut. Se lasă apoi la fermentat o săptămână, apoi se toarnă în sticle şi se capsează. Fermentaţia secundară mai durează vreo trei, patru zile, iar maturarea completă până la o lună.
Larenţiu a făcut şi-o socoteală: o bere belgiană "homemade" te costă cam 3 lei, pentru o sticlă de 330 de ml: "E incomparabilă însă cu ce găseşti în comerţ. Gustul e mai intens, are mai mult alcool. Se bea precum vinul, gură cu gură. Are şi altă consistenţă". Ieşi şi mai ieftin: în magazine, o bere produsă în Belgia costă între 5 şi 8 lei. Prin baruri, peste 15. Prietenii dau buluc
Laurenţiu Iancu bea bere doar acasă. Când iese prin oraş - numai apă. Nu există să n-aibă în casă cel puţin o sticlă. Nu i s-a întâmplat niciodată: "Prietenii ştiu că găsesc întotdeauna ceva bun. Unii-s prea ocupaţi şi supăraţi că n-au timp să vină în vizită".
Buzoianul n-a mai băut bere din comerţ de vreo doi ani. Ultima oară a făcut-o din "obligaţie". La un parastas, pomana conţinea şi un pahar de bere: "N-ai cum s-o refuzi şi e păcat s-o dai altcuiva!".
E un berar amator avansat, pentru că deja nu mai foloseşte "kituri" pentru a face bere. Are o moară de malţ, iar mixul de cereale şi-l prepară singur, tot acasă: "Am vreo cinci sortimente pe care pe fac constant. Preferata mea e însă «Scotch Ale», o bere brună cu 7% alcool şi coriandru. Am încercat să fac şi reţetele cu frcute. Sunt acrişoare şi nu pe gustul meu. E bere desert!".
Fără E-uri
Berea făcută acasă n-are decât apă, drojdie şi cereale: "Nu este pasteurizată, iar drojdia care se lasă pe fundul sticlei e sănătoasă. Nu are E-uri şi nici nu îngraşă", zice Iancu. Se dă drept exemplu, că doar e subţirel. Bea în fiecare seară una, două beri.
Reţeaua de clienţi şi-a făcut-o pe internet. După patru ani de business, are cam 500-600 de cumpărători constanţi, care iau accesorii, kit-uri de bere şi alte minuni de astea. Gratuit, primesc consultanţă: "Mă sună oamenii. S-a întâmplat să fie unii care să să greşească reţeta sau să nu respecte toţi paşii ca la carte. Uneori o mai poţi drege".
- Otravă la halbă. VEZI ce chimicale din bere îţi pot distruge sănătatea
- Poate nu ştiaţi ce beţi. Află ce beri din România sunt făcute cu mălai