Raiffeisen Bank, presiuni din partea SUA pentru a se retrage din colaborarea cu un oligarh rus

Raiffeisen, avertizată de Trezoreria SUA. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Potrivit unor oficiali apropiati acestui dosar, autoritățile de la Washington exercită presiuni asupra grupului bancar austriac Raiffeisen Bank International pentru a renunța la planurile de preluare a unei participații de 1,5 miliarde de euro de la un oligarh rus în cadrul grupului de construcții Strabag.

SUA fac presiuni asupra Raiffeisen Bank International

Conform Reuters, Statele Unite exercită presiuni asupra Raiffeisen Bank International din Austria, cea mai mare bancă occidentală din Rusia, pentru a renunța la planurile de a achiziționa o participație de 1,5 miliarde de euro (1,6 miliarde de dolari) de la magnatul rus Oleg Deripaska. Această intervenție din partea Washingtonului ar putea afecta una dintre cele mai mari tranzacții occidentale în Rusia de la începutul războiului din Ucraina, punând și mai multă presiune asupra grupului austriac.

Raiffeisen intenționează să achiziționeze participația la Strabag, cu sediul la Viena, de la o companie pe care grupul de construcții a identificat-o ca fiind controlată de Oleg Deripaska. Tranzacția, care este direcționată prin Rusia, a fost prezentată de bancă ca pe un mijloc de a debloca o parte din miliardele de euro blocate în Rusia.

În urma anunțului din decembrie, acțiunile băncii au înregistrat o creștere semnificativă, aceasta fiind afectată anterior de legăturile sale cu Rusia.

Oleg Deripaska și Vladimir Putin. Sursă foto: Arhiva EVZ

Raiffeisen Bank poate primi sancțiuni din partea SUA

În ultimele săptămâni, oficialii de rang înalt ai Trezoreriei SUA și-au exprimat îngrijorarea cu privire la tranzacție în cadrul unor întâlniri cu banca și autoritățile austriece, conform informațiilor Reuters. Aceștia au subliniat faptul că Oleg Deripaska se află sub sancțiunile impuse de SUA. Oficialii guvernamentali americani, care susțin că Deripaska ar putea beneficia de pe urma vânzării, au solicitat băncii să furnizeze detalii despre persoanele și companiile implicate în acest aranjament.

Dacă Raiffeisen va continua cu tranzacția în ciuda situației și se va constata că aceasta încalcă sancțiunile americane, Washingtonul ar putea impune sancțiuni băncii, conform informațiilor Reuters.

Având în vedere poziția adoptată de SUA, o sursă a declarat pentru Reuters că autoritățile austriece vor întârzia să aprobe tranzacția, în timp ce o altă sursă a menționat că banca însăși se pregătește să renunțe la afacere.

Ce poziție a avut banca austriacă

Un reprezentant al băncii a menționat că aceasta "a examinat cu atenție conformitatea tranzacției Strabag cu toate sancțiunile aplicabile, înainte de încheierea acesteia" și că în ultimele săptămâni "a informat toate autoritățile relevante, inclusiv Trezoreria SUA și OFAC (Oficiul pentru Controlul Activelor Străine)".

„Este de la sine înțeles că RBI nu va continua cu nicio tranzacție care ar încălca sancțiunile sau care ar expune RBI la riscul de sancțiuni”, a declarat purtătorul de cuvânt.