Secțiile de terapie intensivă și spitalele COVID vor fi aglomerate și în următoarele două, chiar trei săptămâni.
Chiar dacă situația cazurilor de infecție cu coronavirus arată o scădere, acest lucru nu se va vedea foarte curând în secțiile de terapie intensivă ale spitalelor. Numărul pacienților în stare gravă, internate la ATI, va rămâne destul de ridicat și în următoarele săptămâni, estimează șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.
„Suntem pe un platou, există diferență de 2 pacienți între 29 octombrie și 5 noiembrie. Încă avem pacienți și în unitățile de primiri urgențe, deci la terapie intensivă și pe secții spitalicești încă nu ne așteptăm să vedem descreșteri decât dacă descreșterea cazurilor pozitive continuă. Durează cel puțin 2-3 săptămâni să începem să simțim descreșterea la nivelul secțiilor de terapie intensivă”, a spus Raed Arafat.
Potrivit șefului DSU, vor rămâne la un nivel ridicat și numărul de decese provocate de COVID-19.
„Din păcate, cu cât avem un număr mai mare de pacienți ventilați, în stare critică, în secțiile de terapie intensivă și în unitățile de primiri urgențe, numărul de decese va continua să fie semnificativ”, a mai spus Arafat.
Vaccinul protejează de formele dificile de COVID
Șeful DSU a subliniat că vaccinarea rămâne cea mai bună opțune, la acest moment pentru protejarea de formele grave ale COVID.
Conform datelor INSP, un număr de 140.000 de români vaccinați, reprezentând 2,2% din total, au făcut COVID-19 după administrarea ambelor doze. În rândul celor vaccinați, procentul deceselor, din cauza bolii, a fost de 0,02%, conform raportului care analizează perioada 27 decembrie 2020 – 31 octombrie 2021. Este vorba despre 1.264 persoane din totalul persoanelor care au avut un test pozitiv după administrarea celei de-a doua doze de vaccin.
INSP a mai arătat că din 1.107.099 persoane vaccinate care s-au testat în acestă perioadă, doar 16,2% au înregistrat un rezultat pozitiv la infecția cu SARS-CoV-2.