RAED ARAFAT le-a stricat Sărbătorile medicilor. SCANDALUL A ÎNCEPUT, dezbateri aprinse: ”ORI LA STAT, ORI LA PRIVAT”

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a transmis sâmbătă, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănărății, că este importantă creşterea veniturilor personalului de sănătate, însă aceasta trebuie să vină şi cu alte măsuri, precum delimitarea sectorului privat de cel public şi stabilirea unor reguli clare, care să ducă chiar la interdicţia medicilor de a lucra simultan în ambele sectoare.

Şeful DSU este de părere că pentru acoperirea costurilor sectorului comercial pot fi încurajate asigurările private complementare, care să nu concureze cu sectorul public:

"Ştiu că această tema este una extrem de sensibilă, însă pentru acoperirea costurilor sectorului comercial pot fi încurajate asigurările private complementare şi alte modalităţi care să nu fie la concurenţă cu sectorul public care deţine un rol social major având alocată o sumă care oricum este insuficientă. Pasul de a creşte veniturile personalului din sănătate este unul foarte important însa acesta trebuie să vină şi cu alte măsuri, una şi cea mai importantă din punctul meu de vedere este delimitarea sectorului privat comercial de cel public şi stabilirea unor reguli foarte clare care să ajungă chiar şi la interdicţia de a lucra simultan în ambele sectoare, neştiind niciodată dacă medicul sau asistentul este loial locului de muncă din sectorul public şi dacă întradevar acesta deserveşte interesul pacienţilor cocrect sau încearcă să-i plimbe între cele două sectoare şi să-i facă să plătească cât mai mult posibil fără a ţine cont de posibilităţile lor şi problemele lor.

Indiferent de discuțiile despre salarii şi sporuri din aceste zile, în general veniturile încep să atingă un nivel decent şi suficient de ridicat astfel încât să fie momentul zero pentru a decide între a lucra într-un sector sau altul dar nu paralel în cele două”.

 

Declarațiile lui Arafat au stârnit dezbateri aprinse

 

”Domnul Arafat, de când face politică, a uitat esențialul,acela că:

1. Medicina e o profesie liberală ;

2. Conform Codului Muncii ,1) Libertatea muncii este garantată prin Constituție. Dreptul la muncă nu poate fi îngrădit. (2) Orice persoană este liberă în alegerea locului de muncă și a profesiei, meseriei sau activității pe care urmează să o presteze. (3) Nimeni nu poate fi obligat să muncească sau să nu muncească într-un anumit loc de muncă ori într-o anumită profesie, oricare ar fi acestea”.

 

Cristian Sardaru: ”El, în schimb, poate fi oficial secretar de stat în MAI și președintele fundației pentru SMURD ce dirijeaza toate finanțele SMURDULUI de stat plus serviciului de urgență din cadrul unităților sanitare, parte integrantă a spitalelor de stat, e oare corectă o astfel de organizare ?”. Acestea sunt doar câteva dintre mesajele postate pe pagina ” Medici gata de greva generală. Solicitam salarii decente !”.

 

Claudiu Prisecaru: ”Medicina e o profesie liberala , faptul ca nu se creeaza cadrul legislativ si managerial pentru performanta in sistemul sanitar nu inseamna ca trebuie sa legam medicii de glie.E o profesie platita din bani publici pentru ca asta e un driver de sclavie . Simpla lege a asigurarilor private de sanatate rezolva problema , medicii au de ales, nu sunt condamnati. Dar ne place sa furam banii asiguratilor si sa dam vina pe medici , in timp ce facem pe eroul national”.

 

Irina-Oana Margineanu: ”Cand vor avea si medicii venituri consistente, astfel incat sa nu fie nevoiti sa lucreze in 2-3 locuri.pentru a-si castiga traiul, iar cand spitalele de stat vor avea dotarile corespunzatoare, putem discuta de asemenea limitari. Pana atunci discutia nu-si are rostul”.

 

Aura Copciag: ” In Franta,e delimitat,adica in ziua in care lucrezi la stat nu poti lucra si la privat( fiscul controleaza acest aspect si sanctioneaza dur nerespectarea acestei masuri).Dar nu poti sa delimitezi total si sa interzici unui medic sa lucreze in sistem privat,ar fi neconstitutional!!! Ar trebui sa se aplice tuturor profesiilor,ceea ce ar fi imposibil!”.

 

Cristian Sardaru:  ”Acest domn cred ca isi depaseste atributiile sale de secretar de stat in ministerul internelor, nu inteleg "intromisiunile" lui in ceea ce priveste sistemul public de sanatate. Stim ca nemernicia politica i-a dat pe mana urgentele si conducerea SMURDULUI, dar sa vina el salvatorul si sa organizeze si ce a mai ramas din sistemul de sanatate public mi se pare o mare golanie. Cred ca medicii de buna credinta din tara asta sa-i dea macar in al 12 lea ceas o replica serioasa acestui politician afacerist!”. Acestea sunt doar câteva din sutele de mesaje postate de pagina ”Medici gata de greva generală. Solicitam salarii decente!”

 

”Pentru medici nu ştiu care ar fi beneficiile”

 

La rândul său, Bogdan Tănase, preşedintele Alianţei Medicilor a declarat la Realitatea TV că propunerea poate aduce lucruri bune pentru  sistemul sanitar în ansamblu, dar nu și pentru medici: ”Dar din punctul de vedere al medicilor nu este un lucru bun, deoarece profesia de medic  este văzută ca o profesie liberală. Un medic poate să îşi exercite profesia oricunde doreşte. Centralizarea nu aduce cu sine rezolvarea tuturor problemelor. Pentru medici nu ştiu care ar fi beneficiile".

 

Arafat revine: ”Trebuie o inițiativă legisltativă”

 

Ulterior, Raed Arafat a revenit cu explicații. "Nu cred că toţi medicii se vor înfuria, pentru că multă lume sesizează situaţia. Nu e prima dată când se ridică această problemă: de lipsă a loialităţii faţă de un sector. E vorba de a însănătoşi, într-un fel, sectorul sanitar public. Au fost închişi ochii pentru că totdeauna s-a zis că veniturile nu sunt suficiente. Acum s-a ajuns la un nivel corect, peste media naţională. Va veni momentul să gândim cum rezolvăm această problemă. Sunt multe implicaţii. Pe lângă faptul că trebuie să asigurăm o delimitare clară între clee două sectoare, noi avem un program de muncă în spitale foarte sudat faţă de spitalele europene. Trebuie să intrăm în normalitate: să avem spitale cu funcţionare maximă timp de 8 ore pe zi şi cu asta am putea rezolva mult mai multe cazuri. Ar scădea şi costurile astfel. Toate aceste aspecte sunt dereglate, sunt vechi şi trebuie soluţionate. Sunt convins că dacă avem personal dedicat, nu în două locuri, va creşte şi calitatea.", a spus Raed Arafat la Antena 3.

 

El a mai adăugat că, în prezent, nu există un proiect în acest sens, dar că vor exista discuţii în cadrul ministerului Sănăţii: "Cel puţin eu, ca funcţie, nu am aceste atribuţii. În sectorul de urgenţă aş face acest lucru imediat, pentru că avem oameni care lucrează şi la public, şi la privat, pe care nu ştii unde îi găseşti. Acolo cred că am putea face ceva, să propunem. Va trebui să fie o iniţiativă legislativă la nivelul Ministerului Sănătăţii şi vor exista discuţii pe această temă cu siguranţă”.